Home » Sikkerhed » Dine stemmestyrede assistenter spidser ører
Dine stemmestyrede assistenter spidser ører

Dine stemmestyrede assistenter spidser ører

Share

Dine personlige digitale assistenter lytter til alt, hvad du beder dem om. Men også til alt, hvad du ellers siger, og hvad der foregår omkring dig

Når du beder Siri om noget, er hun naturligvis lydhør. Men når du har sagt, hvad du vil, lytter hun stadig med lange ører. Det samme gør Microsofts Cortana og også Amazons Alexa og Google assistant. Digitale assistenter er som oftest designet til altid at lytte efter ordrer. Det kan selvfølgelig være meget udmærket, men det kan også være meget lidt udmærket. For stemmestyrede digitale assistenter kan på den måde være kilde til fremtidens største tag-selv-hacker-bord.

Når du skriver på en computer, er du også godt klar over, at alt der står på skærmen, også eksisterer digitalt i cyberspace. En stille samtale i et rum derimod, er ikke noget, vi normalt opfatter som data eller som noget, der måske bliver forvandlet til digitale data i skyen. Og de mange personlige assistenter som Siri, Cortana, Jarvis og hvad de ellers alle sammen hedder og kaldes, er alle eksempler på, at det du siger til dem, kan forvandle sig til mere gennemgribende overvågning. Elektronik, der altid er tændt, kan have store konsekvenser for dit privatliv.

Se også:  Nu bliver stemme-assistenten kønsneutral: Skal bekæmpe diskrimination

For ganske vist vågner sådanne assistenter generelt først op til en lytter, når du kalder på dem ved navn, men du kan sagtens komme ud for, at din assistent vågner op uden for nummer, fordi ”hun” opfatter sit navn blive nævnt, uden at det er tilfældet.

Et stemmestyret tv er måske nok bekvemt, men det lytter også med, når det måske ikke skulle.

Stemmestyrede assistenter er nemme at hacke

Da det kun kræver en stemme at skaffe sig adgang til og få en dialog i gang med en elektronisk assistent, er det relativt let at hacke sig ind i assistentens system. Under et forsøg er det bl.a. lykkedes at sende beskeder fra en Android mobiltelefon via et spil, der er baseret på Google-kommandoer. På lignende vis er det muligt at få Siri til at reagere på radiobølger uden, at brugerne selv opdager, at deres assistent modtager ordrer udefra.

Men aflytning er ikke den eneste form for overvågning, de digitale assistenter kan foretage. For skal de gøre dig de tjenester, som de er udviklet til, forudsætter det, at du giver dem adgang til en del oplysninger om dig selv. Hvis du eksempelvis beder Siri købe noget for dig, skal hun have adgang til dine bankkonti og kontooplysninger. Skal hun vejlede dig om bedre motion, må du op med data fra dit fitness-armbånd, eller hvad du nu bruger til at aflæse din kondi og fysiske helbredstilstand.

Se også:  Danskerne kan nu købe Amazon Echo-højttalere

På mange områder har foretagender som Google og Facebook allerede et ganske godt overblik over, hvad du interesserer dig for, og hvad du bedriver. Og såmænd også hvor du er, og måske er på vej hen. Det kaldes lokations-logning, og disse oplysninger gemmer de to nævnte tjenester konstant. Så hvad kan der egentlig ske ved, at du også giver adgang til andre oplysninger og giver tilladelse til, at dine data bliver indsamlet centralt?

Du slipper jo så for den myriade af apps, som hver især har forskellige udbydere, og som gør forskellige ting med de data, de indsamler. Joh, der sker såmænd ikke andet, end at it-kæmperne får endnu mere magt og større kontrol med dig, end de har i forvejen.

Jarvis er selveste Mark Zuckerbergs personlige assistent. Gad vidst, hvad han må lægge øre til?

TAGS
digital assistent
stemmestyring
virtuelle assistenter

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S