Home » Sikkerhed » Har du taget stilling til sikkerheden på din mobil? Få gode råd her
Har du taget stilling til sikkerheden på din mobil?  Få gode råd her

Har du taget stilling til sikkerheden på din mobil? Få gode råd her

Share

Vi har i snart mange år fået at vide, at vores mobiltelefoner er små computere, og med lanceringen af den moderne smartphone, er det for alvor blevet virkelighed

Vi har vores mobiltelefon med os overalt og bruger den til både sjov og alvor. Sjov i denne sammenhæng er f.eks. Facebook eller Reddit. Til den mere alvorlige del hører vores e-mails eller dokumenter fra jobbet, som vi gemmer på mobilen.

På vores mobiler gemmer der sig oplysninger om hele vores liv og gerning, hvad enten det er privatliv eller vores job. Alligevel tænker de fleste ikke over, hvor sårbar en telefon er overfor kompromittering eller overvågning via de mange apps, som vi alle sammen installerer på mobilen.

Hvorfor bliver din smartphone hacket?

Lad os tage nogle eksempler på, hvad der kan findes af lyssky årsager til at kompromittere en telefon.

– MobilePay. Er din telefon kompromitteret, så kan angriberen sende penge hvorhen han/hun vil.

– Angriberen kan få telefonen til at ringe til numre, der koster penge såsom sexlinjer. Det gør de, fordi de kan tjene penge på dem, der ringer til disse linjer.

– Optagelse af samtaler. Der er ikke mange, der tænker over det, men en telefon kan bruges som et optageapparat. Du kan bruge det selv, eller angriberen kan optage de samtaler, du fører over telefonen. Politi og efterretningstjenester bruger den slags til overvågning af kriminelle m.m.

– Stjæle data fra telefonen. Har du personlige eller data fra jobbet på telefonen, så vil angriberen lænse disse fra telefonen og evt. bruge dem til at afpresse dig.

Se også:  Guide: Log på Windows uden adgangskode

Der findes naturligvis flere andre grunde til at gå efter mobiltelefoner. F.eks. er det udbredt at benytte en sms til at modtage en kode, når du skal logge ind på systemer online. Har en angriber kompromitteret din telefon, så kan personen uden problemer læse disse sms’er og dermed også koden til at logge ind på den tjeneste, der har sendt dig sms’en.

Et andet eksempel kan være, hvis dit firma har en mobil app, der bruges til at tilgå deres it-systemer. Her har angriberen af din telefon også adgang til disse systemer, hvis din telefon er blevet ’rootet’ dvs, at operativsystemet er blevet kompromitteret. Dette gælder for både Apple- og Android-telefoner. Jeg ser bort fra Windows-telefoner her, fordi denne platform er mere eller mindre død, som det ser ud lige nu.

Sådan bliver din smartphone angrebet

Så hele vores liv og måske endda dele af vores økonomi findes på en moderne mobiltelefon. Og mobiltelefoner er fuldstændigt lige så sårbare overfor angreb, som en pc er, måske endda mere, fordi platformen er så ny, som den er.

Her er nogle eksempler på, hvordan en angriber kan kompromittere en mobiltelefon:

– Sms. En specielt udformet sms kan bruges til at kompromittere en telefon. I skrivende stund har der været nye eksempler på sådan et angreb, og flere er unægtelig på vej. En sms kan også bruges til at få brugeren til at gå til en webside, der gennemfører kompromitteringen evt. via download af et program.

Se også:  Guide: Beskyt dig selv online

– E-mail. Phishing fungerer på en telefon på nøjagtigt samme måde som på pc. Du får en vedhæftet fil, du skal åbne eller et link til en webside. Denne type angreb fungerer jo fint på pc-platformen og fungerer på akkurat samme måde på en telefon.

– Sideloading af apps. Har du ’Jailbroken’ din telefon, det vil sige, at du har låst den op, så du kan installere apps fra en ikke-godkendt appstore, ja så er der en overhængende fare for, at din telefon allerede er eller snart bliver angrebet.

Punkt 3 er en særlig stor kilde til kompromittering af smartphone. 80-90% af alle de apps, der findes i de ikke-godkendte appstores, er malware, og eksisterer udelukkende for at kompromittere så mange telefoner som muligt. ”Jamen jeg har installeret Angry Birds gratis, og det fungerer fint”, kan du sige, og det er måske rigtigt nok.

Men sammen med Angry Birds har du uden at vide det måske også installeret software, der holder øje med alt, hvad du foretager dig på telefonen såsom dine mobilbetalinger, dine sms’er, dine e-mails, mms’er, dine fotos og de dokumenter, du har på den. Så et godt råd er at holde dig til Google Play Store for Android-telefoner eller Apples Store for iPhone.

TAGS
hacking
mobilsikkerhed
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S