Home » Sikkerhed » Er din router sikker?
Er din router sikker?

Er din router sikker?

Share

Der findes routere i langt de fleste hjem, men har du sikret din? Læs her hvordan du gør

Vi vil starte med at gennemgå nogle af de ting og indstillinger, du skal tænke over, når du går i gang med dit hjemmenetværk, eller vil sikre dig, at dit eksisterende netværk er sat op på en sikker måde. Vi starter med en hurtig gennemgang af, hvordan sikkerhedssituationen ser ud for den type af routere, der typisk bliver brugt i hjemmene rundt omkring i Danmark. Herefter kommer vi med et par råd til opsætningen af en router til dit hjemme- netværk.

Sikkerhedshuller i routere

I skrivende stund er det kommet frem, at der er et sikkerhedshul i mange udbredte routere i Danmark, og her kommer vi ind på en af de sikkerhedsudfordringer, som en slutbruger står overfor. I virksomheder, som køber produkter fra f.eks. Cisco eller Microsoft, er der diverse procedurer på plads til at vedligeholde disse produkter med de seneste patches fra producenten. Disse procedurer har man ikke som slutbruger. Det, og det faktum at routere til slutbrugere skal være billigere end den samme type produkter til enterprise-virksomheder, gør, at produkter til slutbrugere ikke bliver vedligeholdt af producenten på samme måde, som f.eks. Cisco gør med deres. Det er simpel økonomi, der afgør det.

Som slutbruger har man altså udfordringen med vedligeholdelse af udstyr, sammen med at producenten ikke udsender rettelser til deres produkter med samme frekvens som de store producenter. Som slutbruger ved man heller ikke, at der er blevet udsendt rettelser til det produkt, som man har stående derhjemme. Og man ved nødvendigvis heller ikke, hvordan man skal opdatere det produkt, man har, for nogle af opdateringsprocesserne er ikke designet med henblik på at blive foretaget af en slutbruger.

Routeren er et vigtigt værn mod angreb

Nu kan man selvfølgelig spørge sig selv om, hvorfor det er så vigtigt at vedligeholde sin hjemmerouter og holde den opdateret? Den router du har i hjemmet, uanset om den er trådløs eller ej, er en af de vigtigste enheder i din generelle beskyttelse af dit hjemmenetværk. Routeren er den enhed, som alle de enheder, du har på dit netværk kommunikerer med, når de går på internettet. Det er også routeren, som fungerer som en firewall, hvis du har konfigureret den til det. Alle disse ting gør, at en hjemmerouter er et yndet mål for hackere.

Se også:  Netgear Orbi Pro SXK30 [TEST]: Her kan du få fire separate netværk

Hjemmeroutere er typisk nemme at angribe, og hvis man som slutbruger bare har slået den til uden at ændre på den standardkonfiguration, routeren kommer med, så kan en angriber bare logge ind, uden nødvendigvis at skulle hacke routeren først. Derfor skal den naturligvis vedligeholde og konfigureres, hvis den skal fungere optimalt og på en sikker måde.

Gode råd til router-konfigurering

Der er mange ting at holde sig for øje ved konfigurering af sin router, og her kommer en række råd til, hvordan du kan konfigurere din router og hvilke ting, du helst skal holde dig fra at gøre, når du anskaffer dig en hjemmerouter.

1. Alle hjemmeroutere kommer med et default kodeord, som skal bruges på routeren, når den skal konfigureres. Det absolut første, du skal gøre, er at ændre dette kodeord! Ude på det store internet findes der masser af hjemmesider, som lister de default-kodeord, som de forskellige router- producenter bruger i deres produkter.

2. Hvis du på nogen som helst måde kan undgå det, så lad være med at bruge en router, som bliver givet til dig fra din internetudbyder. Disse enheder er typisk langt mere usikre end dem, du køber selv. De kommer typisk også med kodeord, der er hardkodet ind i routeren og ikke kan ændres af slutbrugere. Det, sammen med det faktum, at den software, som routeren kommer med, ofte er flere versioner bagud end den version, som producenten leverer sammen med deres egne routere gør, at disse routere er mere usikre end en router, du selv har købt.

3. Konfiguration af en hjemmerouter sker normalt via en hjemmeside, der eksekverer fra routeren. Sammen med et skifte af det default-kodeord, som kommer med routeren, så er en konfiguration af denne hjemmeside til ikke at være tilgængelig fra internettet, noget af det første du skal gøre.

Se også:  Ny gateway til centraliseret netværk på flere lokaliteter

4. Hvis routeren kommer med denne funktionen, så slå HTTPS til for den hjemmeside, der bruges til konfiguration af routeren.

5. Når du tilgår konfigurations-hjemmesiden i en browser, så brug browseren i private mode. På den måde undgår du, at der bliver gemt session-cookies på din pc.
Og lad aldrig din browser gemme det kodeord, du bruger til at logge ind på konfigurations-hjemmesiden.

6. Har du en trådløs router, så sørg for at bruge WPA2. Det er den seneste version af kryptering for trådløse netværk. Routerne kommer stadigvæk med WPA og WEP-versioner, men disse versioner er blevet brudt, så undgå at bruge dem.

7. Den software, som din router kommer med, bliver vedligeholdt af producenten, så opdateringer af denne software er mere end bare en god ide. Det er hele grundlaget for en velfungerende router. Nu sagde jeg tidligere, at producenter af routere til slutbrugere ikke var lige så gode som enterprise-producenter til at vedligeholde deres software, men de kommer dog jævnligt med opdateringer. Nogle routere tjekker automatisk for opdateringer, mens andre har en funktion på deres konfigurations-hjemmeside til at tjekke for opdateringer manuelt. Har din router ikke sådanne funktioner, så vil jeg anbefale, at du tjekker på din producents supporthjemmeside for opdateringer med jævne mellemrum.

Måske kan disse trin synes besværlig, men tænk på, at din router fungerer som en dør ind til dit hjemmenetværk. Hvis låsen til din hoveddør pludseligt ikke virkede længere, hvor lang tid ville der gå, inden du fik skiftet låsen?

Hvis du vedligeholder din router, og konfigurerer den godt, så kan den være en effektiv beskyttelse af dit hjemmenetværk. Den kan naturligvis ikke stå alene, og det er stadig værd at anbefale en god antiviruspakke m.m., men som en del af den samlede beskyttelse, er routeren en meget vigtig enhed. Vi håber, at disse råd kan være nyttige for dig, og at din router kan konfigureres som anbefalet her. Hvis ikke, så skulle du måske overveje om ikke en ny router skulle være nødvendig?


TAGS
netværk
router

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S