Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Din næste bærbare kan blive ultraflad

Bærbare computer, der er ultraflade og ultralette og alligevel stærke og kraftige nok til de fleste opgaver. Det er den nye pc-trend lige nu.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De bærbare computere bliver fladere og fladere. Det gælder over hele linjen. Kigger vi bare en tre-fire år tilbage, virker den tids pc-modeller næsten som tykke leksikonbøger. Men trenden har nu også skabt en ny produkttype, hvis fornemste kendetegn er, at den er ultratynd.

Navnet er ultrabook, og her er tale om et koncept, som er udviklet af processorgiganten Intel, og hensigten er at sætte en standard for fremtidens flade bærbare: lækkert designet, utrolig tynd og meget let.

Desuden skal den have masser af power og et batteri, der holder til en hel dags brug. Man har simpelthen villet skabe et Windows-alternativ til Apples ekstremt tynde MacBook Air, som har været på markedet i nogle år efterhånden.

Allerede nu er der produkter på markedet, som lever op til Intels krav, som blev offentliggjort på en messe i sommer. Disse computere har alle en nyere Intel Core-processor, en tykkelse på maksimalt 21 millimeter og en batteritid, der svarer til omkring syv timers brug på en fuld opladning.

Skærmstørrelsen på en ultrabook skal ligge mellem 11 og 13 tommer. Harddisken skal helst være et ssd-drev – altså de nye hurtige harddiske uden bevægelige dele.

Vægten skal være omkring 1 kilo, og så skal pc’en kunne starte Windows-styresystemet fra dvale til fuld funktion på meget kort tid. Det sidste er ikke defineret i tal, men man har til gengæld defineret en pris fra cirka 7.000 kroner, hvis vi lægger den danske moms oveni.

De modeller, der er på markedet, overholder i store træk den ”opskrift”. Vægten varierer mellem 1 og 1,5 kilo, og designet er for de fleste maskiner meget attraktivt. Det sammenholdt med, at pc’erne holder en forholdsvis lav pris – ydelsen taget i betragtning – gør, at der er al mulig grund til at overveje en ultrabook, næste gang der skal købes bærbar computer.

Meget mere end en netbook

Mange iagttagere har set ultrabook’en som et opgraderet alternativ til de små og også meget transportvenlige netbooks (de kaldes også mini-pc’er). Netbooks er måske ikke blevet den salgssucces, man havde håbet på, og nu skal en ny kategori sætte fornyet skub i salget af bærbare.

Men en ultrabook kan dårligt sammenlignes med en netbook. Den er ikke blot dyrere, men har også mange flere kræfter, har bedre skærm og kan bruges til langt flere ting.

Derfor henvender de sig både til hjemmebrugeren, der gerne vil have en elegant og meget mobil bærbar computer, og til forretningsmanden, der foruden elegancen også har brug for en maskine med kræfter nok til for eksempel visning af billedtunge præsentationer. Og så er prisen jo attraktiv i jobsammenhæng i en tid, hvor der ikke er plads til de store armsving på it-budgetterne.

Der stilles store krav til den mekaniske stabilitet, når man bygger så flade computere. Derfor er mange af dem bygget i let og stærkt aluminium eller andre mere eksotiske metallegeringer. Det giver en vridningsstabil maskine, som samtidig er fysisk let, og som kan komme af med den varme, komponenterne udvikler på den meget begrænsede plads.

Ved at benytte den nyeste led-teknologi kan man gøre skærmen endog meget tynd. Opløsningen er altid i hd-kvalitet, så du kan se film med høj detaljegrad eller kigge på et billede med mange detaljer trods skærmens beskedne dimensioner.

Kraftig motor

En ultrabook kan groft sagt bruges til alle opgaver. Dens ”motor”, processoren, er så kraftig, at du kan bruge maskinen til næsten alle opgaver, uden at den ”hakker”, eller der er lange ventetider. Får du en ultrabook med 4 gigabyte ram eller mere samt en Core i3 eller i5-processor, vil du kunne arbejde med billedbehandling og køre multimedia eller spil uden problemer.

De grafikkort, der typisk leveres med, er ret kraftige, så du kan køre rimeligt grafikkrævende spil, før maskinen får problemer. Men skærmens begrænsede størrelse betyder dog, at det ikke er en ultrabook, man vælger, når det kun handler om spil.

På grund af de kompakte dimensioner er der sjældent plads til et optisk drev i en ultrabook. Du må altså undvære dvd eller blu-ray, men du kan selvfølgelig tilslutte et eksternt drev via usb-indgangene. Det kan være nødvendigt, hvis du skal installere et program – meget software leveres stadig på diske, selvom det bliver mere og mere almindeligt at downloade direkte fra nettet.

En ultrabook har typisk en ssd-harddisk på 128GB eller 256GB. Ssd’er er stadig ret dyre og har begrænset kapacitet, hvis man sammenligner med traditionelle harddiske, som nu fås i størrelser over 1.000GB (1TB). Det er sjældent et problem for de fleste af os pc-brugere. Kun hvis du gemmer mange tunge film- eller billedfiler, risikerer du at ramme ssd-diskens loft.

Hvor ultrabooks på nogle specifikationer halter lidt efter andre bærbare computere til samme pris, leverer de til gengæld noget helt andet, som kan være lige så værdifuldt: De er supernemme at stikke ned i en mappe, hvis du er meget på farten, og det ser hammergodt ud at lægge sådan en flad tingest op på bordet.

Det er lidt af en kvalitetsoplevelse – og det imponerer stadig blandt venner, kolleger, kunder og familie. Det er bare lidt blær!

Acer Aspire S3

Den første ultrabook, som har stor harddisk. Her får du hele 320GB traditionel harddisk inklusiv 20GB Flash til "Acer Instant on" funktion. Desuden er den udstyret med den lynhurtige Intel Core i5-processor. Det kombineret med Dolby-surroundlyd betyder, at du her har en pc, der også kan håndtere multimedia-opgaver.

FAKTA: Processor: Intel Core i5 Ram: 4GB Harddisk: 320GB Skærm: 13,3” Dimensioner: 323x219x18 mm Vægt: 1,4 kilo

Asus Zenbook UX21

Ultralille ultrabook. Med sin blot 11,6” store skærm og en hurtige 128SSD harddisk er dette absolut en bærbar, som du kan have med overalt. Den leverer til gengæld masser af power med sin Intel Core i5-processor. Et rigtigt lille energibundt.

FAKTA: Processor: Intel Core i5 Ram: 4GB Harddisk: 128GB SSD Skærm: 11,1” Dimensioner: 29.9x19.6x0.3 cm Vægt: 1,1 kilo

Asus Zenbook UX31

Er model U21 for kompakt, er denne lidt større model et godt alternativ med en skærm på 13,3” og i7 processor. Den øvrige bestykning er som på ”lillebror”, men skærmstørrelsen gør den egnet til en bredere vifte af opgaver. Skærmen har ”glare”, som giver flotte skærmfarver.

FAKTA: Processor: Intel Core i7 Ram: 4GB Harddisk: 128GB SSD Skærm: 13,3” Dimensioner: 32.5x22.3x0.3 cm Vægt: 1,3 kilo