Home » Internet » Din musiksamling ligger på nettet
Din musiksamling ligger på nettet

Din musiksamling ligger på nettet

Share

Musik på plader er snart historie. I fremtiden ligger vores musiksamling på nettet, og her ser især streamingtjenesterne ud til at falde i brugernes smag. Men hvilke tjenester findes der egentlig lige nu? Vi guider dig gennem mulighederne, så du selv kan vælge

Kampen om fremtidens musikmedie er overstået. Internettet har besejret cd-pladen og andre faste medier, som har forsøgt sig inden for de seneste årtier. Det var en ulige kamp. For hvad vil du helst? Vælge mellem de måske 200 plader, du har stående i reolen derhjemme, eller boltre dig frit blandt 10, 20 eller 30 millioner musiknumre på nettet?

På nettet kan du både købe enkeltnumre, hele albums eller tegne abonnement på en streamingtjeneste, hvorfra du henter musikken ned på din pc eller mobile enhed. Teknisk set er streaming en løbende dataoverførsel, uden at musikken nogensinde kommer til at ligge på en fasthukommelse i modtagerenheden. Og netop streaming ser ud til at vinde kapløbet om os musikforbrugeres gunst.

Læs også: Stortest af musikstreamingstjenester

Faktisk er det ikke mere end godt et år siden, musiktjenesten Spotify blev introduceret i Danmark og skabte det store gennembrud for streamet musik. Forinden havde TDC været alene på markedet med en tjeneste rettet mod mobiltelefoner, men hvor denne tjeneste, TDC Play, kræver et mobilabonnement hos den danske teleudbyder, så har alle adgang til en musiktjeneste af Spotifys type.

Flere musiktjenester giver endda gratis glæder. På Spotify, der har 10 millioner numre, kan du lytte til en masse musik i timevis, hvis du kan leve med at blive afbrudt af reklamer – og være underlagt nogle restriktioner. For eksempel begrænses din lytning efter seks måneders fri adgang til 10 timer om måneden. Så for at få fri adgang til kæmperepertoiret skal du have et månedsabonnement.

[pt id=’2024919′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”I områder med 3G-forbindelse kan man lytte til musik fra streamingtjenesterne via sin mobiltelefon.”‘]

I områder med 3G-forbindelse kan man lytte til musik fra streamingtjenesterne via sin mobiltelefon.

Sony og Microsoft byder sig til

Der findes en række andre musiktjenester end de to nævnte – som fremgår af skemaet her på siden. Markedet er nærmest blevet rødglødende, og konkurrencen er benhård mellem udbyderne til glæde for dig som musikelsker.

Se også:  Sonos stopper opdatering af gamle produkter

En af de større nye tjenester er Sony Music Unlimited, som er gratis i 30 dage og herefter kræver abonnement. Denne tjeneste giver dig fornuftige redskaber, når musikken skal organiseres. Du får for eksempel adgang til genrebaserede kanaler (pop, jazz, rock, klassisk osv.), men du kan også lave dine egne kanaler, hvor du kun hører din foretrukne musik. Tjenesten kan hjælpe dig med at vælge numrene ved, at du liker og disliker ligesom på Facebook.

Læs også: Den stille lydrevolution

En anden interessant nyhed er Xbox Music, som du får adgang til fra en pc, tablet, smartphone, trådløst musikanlæg og – som navnet antyder – Microsofts spillekonsol Xbox 360. Xbox Music streamer musikken ligesom for eksempel Spotify, og du skal betale et månedligt abonnement for at få adgang til de over 30 millioner musiknumre.

Se også:  Nu kan du lytte til Apple Music på Samsung-tv'er

Du kan ikke få alt

Der findes også musiktjenester, hvor du kan købe enkelte numre eller hele albums og ikke blot streame. Det bedste eksempel her er Apples velorganiserede tjeneste iTunes, hvor der også er film, bøger og meget andet. Tjenesten er ikke begrænset til Apple-hardware, men kan også bruges med for eksempel en Windows-pc.

Musiktjenesterne har millioner af musiknumre. Men de flotte tal kan ikke skjule, at de ikke har alt. Du finder for eksempel hverken The Beatles eller AC/DC på nogen af de lovlige streamingtjenester. Ejerne af musikken ønsker ikke, at den skal kunne opleves over nettet. Hvis du vil høre disse to kæmpebands, må du altså stadig have fat i en cd. Så smid ikke cd-afspilleren ud endnu. Den har stadig sin berettigelse, selvom det jo nok er et spørgsmål om tid, før de sidste stædige musikfolk overgiver sig til fremtidens løsning.

Læs også: Stortest: Trådløs musik

Du kan enten streame eller downloade musik fra de nye internettjenester. Streaming betyder, at musikken løbende overføres til din pc, mobiltelefon eller tablet, mens du lytter. Download betyder, at du henter musikken ned på for eksempel din pc’s harddisk og derefter kan lytte til den.

[pt id=’2024921′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”iTunes er en download-tjeneste hvor du køber enkeltnumre eller hele albums som du herefter ejer. Du kan lagre dem på en pc’s harddisk i en mobil eller på iTunes.”‘]

iTunes er en download-tjeneste, hvor du køber enkeltnumre eller hele albums, som du herefter ejer. Du kan lagre dem på en pc’s harddisk, i en mobil eller på iTunes.

Nettet vrimler med tjenester, der tilbyder musik i særlige genrer, med særlig god lyd eller andre specielle kendetegn. Her er nogle af dem.

Mp3.com: Ukendte musikere på vej frem.
Thesixtyone.com: Nye, alternative kunstnere.
Jamendo.com: Nye kunstnere, meget indie-genren.
Rdio.com: Stor betalingstjeneste. Også til mobiler.
Qobuz.com: Her er lydkvaliteten bedre end på cd.

[pt id=’2024922′ size=’large’ link=’file’]

 

[pt id=’2024918′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
iTunes
musikstreaming
Spotify

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S