Home » Mobiltelefon » Din mobiltelefon får stærkere sanser
Din mobiltelefon får stærkere sanser

Din mobiltelefon får stærkere sanser

Share

Antallet af sensorer i mobiltelefoner er i hastig vækst. Din smartphone kan mærke og opleve dig og verden omkring sig bedre end nogensinde – den har simpelt hen fået sanser

Den ser, den mærker rystelser, den kan finde vej ved at ”se” efter radiosignaler – din smartphone har flere sanser end nogensinde, og udviklingen er blot begyndt.

Analyseinstituttet IHS Technology spår, at omsætningen af sensorer til smartphones og tablets vil blive tredoblet i de kommende år og allerede i 2018 vil overstige 38 milliarder kroner om året på verdensplan. I dag har en god mobil med respekt for sig selv i gennemsnit 14 forskellige sensorer – flere af dem kan du læse om her – men et større antal sensorer er på vej.

Se også:  Hvor skadelig er 5G og mobilstråling?
Den nære fremtid inden for sensorer i mobiltelefoner?

Mon ikke også du snart vil kunne købe en mobil med indbyggede sensorer for luft- og vandkvalitet, din sundhedsmæssige tilstand godt hjulpet af sensorer for hjerterytme, muskelaktivitet og hjernebølger – måske endog med mulighed for røntgenfotografering og scanning eller ligefrem radar og sonar?

Mange af de sensorkredsløb, der i dag indbygges i mobiltelefoner, er baseret på silicium, men forskere eksperimenterer nu med sensorer opbygget af organiske polymerer, der kan indbygges i kroppen. Så skal du ikke nøjes med en pulsmåler, men kan løbende få et komplet overblik over din helbredstilstand.

Dertil kommer samspillet med fremtidens mange internetforbundne ting, ”Internet of Things”, hvor alle elektroniske enheder med sensorer er forbundet til hinanden i et netværk og blandt andet kan kommunikere med smartphones, så du kommer i endnu tættere kontakt med den fysiske virkelighed omkring dig.

Se også:  Hvor skadelig er 5G og mobilstråling?

Vi er godt på vej allerede nu, som du kan se her: 

Barometer – er en højdemåler

Et barometer i en mobil måler ikke, som du kunne tro, lufttrykket og forudsiger regn. Sensoren måler godt nok det atmosfæriske tryk, men bruges i mobilsammenhæng til at angive enhedens aktuelle højde over havet. Funktionen hjælper i øvrigt også gps-modtageren til hurtigere at finde satellitterne, da barometret alle-rede leverer oplysninger om højden.

Et altimeter i Pebbles smartur arbejder sammen med en smartphone for at vise højden over havet.

 

Accelerometer – registrerer bevægelser

En af de mest almindelige sensorer i smartphones er en bevægelsesmåler eller et accelerometer, som registrerer om enheden er i bevægelse eller ligger stille, og om enheden holdes lodret eller vandret, så skærmbilledet kan tilpasses. Accelerometre udnyttes også i forbindelse med spil, hvor bevægelser af mobiltelefonen bruges ved styring af spillet.

Denne sans fungerer ved, at mikrokrystaller afgiver en lillebitte spænding, når de bliver påvirket af en kraft udefra, eksempelvis en acceleration. Mobilen kan herefter omsætte den målte spænding til brugbare retningsoplysninger.

En anden type accelerometer fungerer ved at måle kapaciteten i mikrokondensatorer, der ligeledes ændrer sig ved påvirkning. Kapacitetsændringerne kan herefter omsættes til målbare spændingsændringer.

Mobiltelefonen registerer, at den bevæges, hvor hurtigt den bevæges og bevægelsens retning.

Mobiltelefonen registerer, at den bevæges, hvor hurtigt den bevæges og bevægelsens retning.

1 2 3 4Næste

TAGS
Accelerometer
indbygget specialfunktioner
mobil
mobil sensorer
sensor
skridttæller

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S