Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Din computer har brug for et bænkemærke

Hører du til dem, der aldrig er blevet helt klar over betydningen af udtrykket benchmark i computerverdenen, så læs videre.

Af Palle Vibe, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Et benchmark er et begreb, der i dag hovedsageligt anvendes inden for finansverdenen og databehandling. Vi holder os til det sidste, og her betyder ordet benchmark en slags fælles sammenligningsgrundlag for at kunne se computeres ydelse på sammenlignelig vis. Men hvorfor i alverden kaldes sådan en manøvre et benchmark (altså helt bogstaveligt ”bænkemærke”)?

Det gamle engelske udtryk er oprindelig hentet over fra snedkerbranchen. Når en snedker ofte havde brug for et bestemt mål, lavede han nemlig et hak i sin høvlebænk (bench) for let at kunne finde det samme mål igen.

På tilsvarende måde er begrebet også anvendt inden for landmåling, hvor en landmåler kunne mejsle et vandret mærke ind i en sten eller en mur som reference (bench) for sine målinger for på den måde at sikre, at en eventuelt fremtidig opmåling ville blive udført med samme holdepunkt. På den måde er ordet blevet et udtryk for at kunne vurdere et arbejde eller en præstation i henhold til en bestemt målestok, der også muliggjorde sammenligning på tværs af arbejdsopgaver.

I computersammenhæng foretages sammenlignelige målinger med et benchmarkprogram. Det er et specielt stykke software, der får computeren til at udføre en række typiske operationer og funktioner ofte gentagne gange efter hinanden.

På den måde får man et godt gennemsnitligt resultat – et benchmark – og dette resultat kan så bruges til at sammenligne, hvordan en given computer præsterer i forhold til andre computersystemer på tværs af opbygning og fabrikater.

Benchmarking bruges mest typisk i datasammenhæng til at måle ydelsen af hardwarekomponenter som cpu’ere og gpu’ere, men kan også anvendes til vurdering af softwareprogrammer som compilere og data-
basesystemer. Men benchmarksammenligninger er dog aldrig helt entydige, da forskellige benchmarktest i høj grad vægter de forskellige funktioner forskelligt.

Nogle bench-markprogrammer lader nemlig computeren afvikle virkelige programmer og giver på den måde et ganske realistisk indtryk af den pågældende maskines ydelse i praksis. Andre typer benchmarkprogrammer er imidlertid designet til at belaste særlige komponenter af computeren og er derfor gode til at teste harddiske og andre enkeltkomponenter.

Derfor er det vigtigt at gøre sig klart præcis, hvad der er målet for en given benchmarktest. Er det et generelt billede af en konkret maskines ydelse sat i forhold til andre tilsvarende maskiners ydelse, eller er formålet snarere at kunne optimere bestemte komponenter og funktioner?

Det er bare at vælge det rigtige benchmarkprogram, og der er mange at vælge imellem. Men det betyder (desværre) også, at mange computerproducenter angiveligt konfigurerer deres maskiner, så de opnår urealistisk høj scoring i benchmarktest, men ikke nødvendigvis afspejler virkeligheden.

Eller også finder de måske bare det eller de benchmarkprogrammer, der får netop deres produkter til at fremstå bedst. Det er en praksis, der populært kaldes bench-marketing. Men alt det til trods er der meget godt og mange nyttige informationer at hente ved at kigge på forskellige anmeldelser og benchmarktest inden du køber nyt.

Prøv-selv- benchmarktest

Der findes en række gratis bench-markprogrammer, hvormed du selv kan foretage benchmarktest og teste din computer og sammenligne dens ydelse med andre tilsvarende maskiner, der bruger samme processorer mv. Du kan også indkredse hardwareproblemer og finde de bedste opgraderinger til din pc. Her er blot et par eksempler:

Geekbench 4

Geekbench 4 måler dit systems ydelse via virkelige softwareprogrammer og angiver, om alt fungerer på bedste styrke. GeekBench kan frit downloades og bruges til at måle ydelsen på såvel computere som mobiltelefoner mv. https://www.geekbench.com/

AnTuTu

AnTuTu er et kinesisk benchmarkprogram, der er specielt beregnet til test af mobiltelefoner og tablets mv. Du kan også finde benchmarkydelsen for de mest solgte af markedets mobiltelefoner. Programmet er så udbredt, at mange producenter angiveligt bevidst snyder med det. Som modtræk har leverandøren udviklet AnTuTu X, der gør det sværere at snyde. www.antutu.com

Novabench

Novabench gør det let at teste din computer på få minutter. Du kan både sammenligne online for at spotte eventuelle problemer, ligesom programmet kan hjælpe dig til at optimere, opgradere og reparere computerfejl. https://novabench.com

Cpubenchmark

Cpubenchmark fra Passmark Software tilbyder såvel en onlinetest som oversigt over 19 Intel vs. AMD cpu-test inkl. servere, arbejdsstationer, almindelige pc’ere og mobilprocessorer. https://www.cpubenchmark.net