Home » Sikkerhed » Din bil er rent guf for hackere og cyberkriminelle
Din bil er rent guf for hackere og cyberkriminelle

Din bil er rent guf for hackere og cyberkriminelle

Share

I takt med at biler kobles online, og nogle ovenikøbet tenderer mod at blive selvkørende, stiger risikoen for, at hackere overtager kontrollen. Hvad gør bilindustrien, og hvorfor ikke?

Mange moderne biler er opkoblede fra fabrikkens side for at sikre dig løbende opdateringer af motorens styresystemer og andet over nettet. Men det giver ikke kun fordele. Det medfører også en stor risiko. Mange eksperter som bl.a. Sergey Kravchenko fra Kaspersky, der er en af verdens førende sikkerhedsfirmaer, er ude med alvorlige advarsler. For uanset hvordan din bil er forbundet dvs. koblet online, er den i fare.

Det første, du kommer i tanke om, er sikkert, at hvis bilen er online, kan cyberkriminelle måske gå ind og manipulere med den. Det er også en helt rigtig tanke, da kriminelle kræfter nemlig let kan opsamle informationer om bilens og motorens tilstand (altså netop de data, som bilen sender online til fabrikken). Samtidig kan de snuppe de opdateringer, fabrikken sender tilbage. På samme måde er det også muligt at lave en kopi af bilens stamoplysninger og ad den vej skabe en kopi af nøglen.

Se også:  Har du en piratudgave af Office eller Photoshop – så går hackere efter dig

Alle sådanne data er nemlig rene lækkerier, der kan sælges som varmt brød på det dybe internet, pointerer Sergey Kravchenko og peger på, at det ikke her kun er eksklusive biler, som er interessante, men også til eksempel biler, der kører som taxier, og derfor kan bruges som ”reservedelslager”. Det er noget, som branchen allerede har set flere eksempler på.

Hvad kan du selv gøre for din bil?

Som bilist og forbruger skal du betragte din bil på samme måde, som du betragter din computer eller en mobiltelefon. Og hvis du tænker på, hvor forholdsvis let du kan beskytte dit lille hjemmenetværk mod hackere ved hjælp af firewall, løbende opdateringer og andre relativt nemme forholdsregler, vil det formentlig også nok kunne lade sig gøre for de store bilfabrikker at sikre en bil til flere hundredetusinde kroner mod cyberkriminelle.

Se også:  Denne spyware kan ikke bremses

Men indtil det bliver en fast del af bilproducenternes procedure, er der heldigvis også en del ting, du selv kan gøre. Ikke mindst hvis din bil kan gå online via din mobiltelefon (uanset hvordan forbindelsen mellem selve bilen og telefonen er udformet).

• Pas på med hvilke apps og programmer du installerer. Undgå at hente programmer, der har root-access (og dermed virkeligt kan infiltrere dine styresystemer).

• Sørg for at have de højeste sikkerhedsindstillinger på din mobiltelefons antivirusprogram og sørg for at holde dit antivirusprogram behørigt opdateret.

TAGS
Cyberkriminalitet
hacker-angreb
sikkerhed

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S