Home » AOD Pro » Digitale tvillinger i hastig fremmarch – og det er mere end blot prototyper
Digitale tvillinger i hastig fremmarch – og det er mere end blot prototyper

Digitale tvillinger i hastig fremmarch – og det er mere end blot prototyper

Share

Det digitale simuleringsværktøj ”digitale tvillinger” er meget mere end blot digitale prototyper, og markedet vokser markant i øjeblikket. I Norden er vi dog stadig på et tidligt stadie

Det kan være en bekostelig affære at starte en produktion af et nyt produkt. Udvikling og afprøvning stiller store krav, og den efterfølgende oplæring af produktionslinjen kan være besværlig og ressourcetung. Men der er en forholdsvis ny måde at forenkle processerne på.

Det er den teknologi, som går under navnet ”digitale tvillinger” – på engelsk ”digital twin”. Den kan hjælpe med at nedbringe mængden af økonomiske og menneskelige ressourcer. En af de virksomheder, som arbejder aktivt med digitale tvillinger, er Rockwell Automation, og selskabet har netop etableret et nyt nordisk netværk, der skal hjælpe virksomheder med at komme i gang med denne teknologi.

På et tidligt stadie

”Blandt nordiske virksomheder er brugen af digitale tvillinger på et tidligt stadie. Men globale begivenheder, for eksempel pandemien, har inspireret flere ledelser til at søge nye, bedre og omkostningseffektive metoder til innovation og produktion. For at hjælpe virksomhederne har vi etableret et nyt nordisk netværk af uddannelsesinstitutioner og implementeringspartnere, som kan hjælpe flere til at bruge digital twin-teknologi,” skriver Åsa Arvidsson, Regional Vice President, North Region EMEA hos Rockwell Automation i en pressemeddelelse.

Se også:  Robotmesse i Odense genopstår – lover over 100 udstillere

På globalt plan er der store forventninger til markedet for digitale tvillinger. Analysevirksomheden Markets & Markets forventer en stigning i salget inden for denne teknologi på over 40 milliarder dollar frem mod 2026. Der er dog ingen, der endnu har tal for, hvor stort det nordiske marked er eller vil blive.

Mere end blot prototyper

Begrebet er stadig relativ nyt, og mange forveksler teknologien med digitale prototyper. Men selvom prototyper klart er en del af den nye teknologi, så er det langt fra det hele.

”Digital Twin-teknologien anvendes i hele den livscyklus, en maskine eller produktionslinje har. Det er et avanceret stykke digitalt simuleringsværktøj, som gør, at man dynamisk kan afprøve for eksempel styreprogrammer og flaskehalse både på designstadiet og i kontruktions- og driftsfasen,” fortæller Felix Langkjaer, managing director Denmark & Sweden hos Rockwell Automation til AOD PRO.

Han forklarer, at med en digital tvilling kan en operatør oplæres, før en produktionslinje eller maskine leveres og dermed sikre hurtigere idriftsættelse. Det vil betyde, at når en maskine, der er fuld af it-teknologi, skal tages i drift, så er der kun meget få elementer, som skal tilpasses. Efterfølgende kan man så analysere det forventede resultat og holde den op mod den faktuelle.

”Fremtiden med Digitale Tvillinger giver også mulighed for interaktive arbejdsinstruktioner, der kan erstatte de lange og hurtigt forældede ”work instruktion manuals”. Jeg forestiller mig, at vi kommer frem til, at virksomheder forventer en digital tvilling som en del af den overordnede leverance,” forklarer Felix Langkjaer.

Se også:  Ny industri 4.0-switch fra Qnap klarer sig i hårde fabriksmiljøer
Man skal være forberedt

Hvis en virksomhed ønsker at komme i gang med den nye teknologi, så er der nogle få ting, de skal forberede og være klar på. Primært kræver det, ifølge Felix Langkjaer, kompetencer i form af konstruktører, som opkvalificerer sig til at skabe dynamik på statiske tegninger.

Det vil også være nødvendigt med en investering i software til digitale tvillinger, som kan importere informationer fra CAD-systemer.

”Drømmen er, at alle har en digital tvilling. Vi er dog stadig i et tidligt stadie, og det er primært early adopters, der bruger teknologien nu. Men vi har også set, at store kunder begynder at stille krav om inklusion af digital twin-teknologi hos deres leverandører,” siger Felix Langkjaer og slutter:

”De gør det, fordi de ser store fordele og besparelser i at have en digital tvilling, som varetager hele product life cycle. Det sætter yderligere skub i efterspørgslen.”

Rockwell Automation har indgået partnerskab med konsulenthuset ProjectBinder i Danmark, og her har man allerede gennemført flere projekter med digitale tvillinger.


TAGS
digital tvilling
digitale tvillinger
industri
industri 4.0

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S