Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Digital hi-fi-forstærker med computertække

Det bedste fra begge verdener: Pioneer A-70 kommer i 1970’ernes klassiske hi-fi-design og kan trække de sidste detaljer ud af musikken på en pc. Men lp’er klarer den også!.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Pioneer har bygget fedt hi-fi, siden din far – eller bedstefar – var ung. Mens nogle audio-brands helt har solgt deres sjæl til surround- og mikrosystemer, har Pioneer holdt fast ved traditionelle stereokomponenter som en del af deres sortiment.

Med tiden er designet blevet stadig mere retro, men tag endelig ikke fejl: Især i alufinish ligner A-70 forstærkeren noget fra 1970’erne, men ud over de traditionelle audiokilder er den skabt til at ride på tidens stærkeste trends. Den har en USB-indgang til at sikre den bedst mulige gengivelse af downloadet og streamet musik fra en computer. Og så har den en seriøs indgangsforstærker til en pladespiller.

Alt ved det gamle

Denne forstærker har ikke alene bas-, diskant- og balanceknapper, men også attenuator og loudness, der blev erklæret dårlig stil, længe inden det blev smøgernes tur. Loudness er en funktion, som skruer op for bassen, når styrkeniveauet dæmpes, og kompenserer for ørets medfødte egenskaber. Pioneer løser denne opgave på en elegant og diskret måde, der som regel er en gevinst for lyden.

Den mest interessante indgang på A-70 er USB-b-terminalen på bagpanelet. Den er beregnet til at modtage musik direkte fra en pc – helt uden om de audiokredsløb, som Microsoft og Apple m.fl. har beriget verden med.

Denne USB-forbindelse er asynkron, hvad der kort fortalt eliminerer timing-problemer mellem pc’en for forstærkeren, så lyden ikke bliver uklar og fed i bassen. A-70 har også en digital (koaksial) indgang, men glem alt om Wi-Fi, apps og digital streaming.

Vil du bruge en smartphone eller tablet som kilde, må du klare dig med de analoge indgange, som der heldigvis er rigeligt af.
Den ideelle pc til A-70 er en bærbar, som bør stå lige ved forstærkeren. En model uden støjende harddisk eller blæser vil naturligvis være at foretrække.

Moderne effektforstærker

Selve kraftværket er en ”digital” Klasse-D effektforstærker med teknologi fra International Rectifier, og kan drive praktisk talt enhver højttalerbelastning. Effekten opgiver Pioneer til 90/65 W/kanal i henholdsvis 4 og 8 ohm.

I snart mange år har Pioneer samarbejdet med AIR Studios i London. Japanerne har leveret en del grej til monitorbrug, og englænderne har lyttet sig frem til forbedringer på komponentniveau. De indbyggede D/A-konvertere er fra ESS og arbejder med 32-bit/192 kHz opløsning – perfekt til det stigende udvalg af musikfiler med høj opløsning.

Højttalere til livsnydere

Hvilke højttalere sætter man sammen med en A-70 forstærker? Pioneer har en EX-reference-serie med teknologi fra deres professionelle TAD (Technical Audio Devices) monitorer.

Disse modeller har et stærkt kontrasterende forhold mellem pris og WAF (Wife Acceptance Factor), så i stedet har jeg fulgt firmaets råd og lyttet til et par små S-A4SPT.

De rækker til et mindre rum og civiliseret musik ved nabovenlige niveauer.
Lyden fra A-70/S-A4SPT-kombinationen hælder mod den lyse side, og det er ikke mindst forstærkerens skyld. Med førsteklasses materiale via USB er gengivelsen overordentlig klar og detaljeret med et skønt perspektiv. Mangler du et argument for mp3 i høj kvalitet så lyt her!