Home » Betalingssoftware » Diagrammer giver overblik
Diagrammer giver overblik

Diagrammer giver overblik

Share

Microsoft Office Excel kan give overblik over et talmateriale på mange forskellige måder. Specielt nyttigt er Diagram-funktionen og den nye betingede formatering i Microsoft Office Excel 2007.

En af regnearkets store fordele er, at det er nemt at fremstille en grafisk præsentation af indholdet i form af et diagram. Et diagram giver dig et bedre overblik over dit talmateriale, så du nemmere kan overskue udviklingen.

Ofte vil diagrammet sætte dig i stand til at opdage nye sammenhænge i materialet. Er der f.eks. en sammenhæng mellem materialeudgifter og salgspris? Eller er der sæsonudsving i firmaets omsætning?

Der findes mange forskellige diagramtyper i Excel, og de fortolker dataene forskelligt. En gang imellem kan det ligefrem betale sig at fremstille flere forskellige versioner af det samme diagram.

Specielt hvis du er på jagt efter nye sammenhænge i dine data. Til det formål betaler det sig dog oftest at benytte et så simpelt diagram som muligt. Så selvom Excel tilbyder en række smarte diagramtyper, skal du ikke lade dig forblinde af dem.

Brug dem som en værktøjskasse, og vælg så det stykke værktøj, der passer bedst til opgaven.

Diagrammets byggesten

Uanset om dine diagrammer skal være i to eller tre dimensioner eller skal have forskellige farver og rækkefølge på de enkelte dele af diagrammet, så er deres bestanddele principielt de samme.

Alle diagrammer består af en eller flere dataserier, der fortæller, hvor diagrammet skal finde talmaterialet i regnearket. Selve diagrammet består af akser, der viser værdierne for de enkelte diagrampunkter, samt gitterlinjer der gør det lettere at aflæse værdierne.

Endvidere består diagrammet af etiketter, der fortæller værdien og andre oplysninger om de enkelte målepunkter samt en beskrivende titel og en tegnforklaring, der angiver sammenhængen mellem talmaterialet og de anvendte farver og symboler.

Opret et diagram

Når du opretter et diagram, kan du enten placere det som et objekt i det regneark, du har tallene til diagrammet i, eller du kan oprette et selvstændigt ark til diagrammet.

Se også:  Hvordan laver jeg en graf i Excel? – her viser vi genvejene

I de fleste tilfælde er det smartest at have tal og diagram på samme ark, for så har du overblik over både tal og diagram. Men hvis du f.eks. skal fremstille et stort og detaljeret diagram, er det absolut en fordel at lægge diagrammet på et ark for sig selv.

Der er mange diagramtyper at vælge imellem – og hver enkelt type kan vises på flere forskellige måder. De tre mest almindelige er søjlediagrammet, kurvediagrammet og lagkagediagrammet, men der findes også en lang række specialdiagrammer til alt mellem himmel og jord.

Tilpas et diagram

Synes du ikke, at det diagram, du har oprettet, helt viser, hvad det skal, kan du tilpasse de enkelte diagram-elementer hver for sig. Det gøres ved at markere diagrammet.

Det gør du ved simpelthen at klikke på det. Når diagrammet markeres, får det otte markeringshåndtag, der sidder rundt langs kanten og kan benyttes til at skalere diagrammet med.

Når du placerer musemarkøren på et af markeringshåndtagene, kan du trække diagrammet større eller mindre.

Du kan nu redigere de enkelte diagram-elementer ved at dobbeltklikke på dem. Du kan også højreklikke på de enkelte elementer.

Forskellen er, at når du dobbeltklikker åbnes en dialogboks, der relaterer til det diagram-element, du har dobbeltklikket på, og når du højreklikker, åbnes en genvejsmenu med en række valgmuligheder, der er relevante for det pågældende diagram-element.

Lettere i 2007

I Microsoft Office Excel 2007 er tilpasningsmulighederne endnu lettere at gå til. Det gøres ved hjælp af de tre Diagramværktøjer-faner, der åbnes yderst til højre i båndet, så snart du har markeret dit diagram.

Ved hjælp af knapperne på Design-fanen kan du således ændre diagramtypen, dataområdet, layoutet og typografien. På Layout-fanen finder du knapper, der gør det muligt at ændre de forskellige diagram-elementer og tilføje eller ændre diagramtitel, aksetitler, forklaring, dataetiketter eller den tilhørende datatabel.

Se også:  Microsoft lancerer støjreducerende hovedtelefoner til fornuftig pris

Det er også her, du kan tilføje akser og gitterlinjer samt ændre synsvinkel på diagrammet og rotere det, hvis du har valgt en 3D-typografi. Endelig kan du tilføje forskellige analysehjælpelinjer som f.eks. en tendenslinje.

På Formater-fanen kan du ændre figurtypografier, formatere teksterne med WordArt og flytte rundt på de enkelte lag i diagrammet.

De tre kontekstafhængige faner giver et meget bedre overblik over mulighederne, men du kan dog stadig anvende de samme tilpasningsmuligheder, som i tidligere version af Excel, så Excel 2007 er meget mere intuitiv.

Udskriv diagrammet

Vil du udskrive diagrammet for sig selv, kan du vælge at placere det på et selvstændigt ark i projektmappen. Men du kan også få udskrevet et diagram alene, selv om det sidder på et regneark sammen med de tal, der definerer det.

Det gøres ved at klikke på diagramområdet, så det er markeret og derefter vælge Filer-menuen | Udskriv eller Office-knappen | Udskriv, alt efter hvilken version af Excel du anvender.

Kontroller at Markeret diagram-feltet er markeret, og klik derefter på Vis udskrift-knappen for at tilpasse udskriften af diagrammet, så det tager sig bedst muligt ud.

Udover de sædvanlige tilpasningsmuligheder, du måske allerede kender fra Excel 2003 eller tidligere, kan du anvende værktøjsfanerne i Excel 2007, når du vil tilpasse dit diagram yderligere.

1. Diagramværktøjerne

Når du har markeret et diagram i Excel 2007, vises diagramværktøjerne som tre ekstra faner yderst til højre på båndet. På Design-fanen kan du ændre diagramtype, dataområde, layout og diagramtypografi.

[pt id=’2007211′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1.”‘]

1.

2. Layout-fanen

Her finder du en række knapper, der kan ændre på de forskellige diagram-elementer, ligesom du kan tilføje eller fjerne yderligere diagram-elementer ved hjælp af knapperne. Endelig kan du tilføje tendenslinjer osv.

[pt id=’2007210′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2.”‘]

2.

3. Formater-fanen

Denne fane gør det muligt at ændre figurtypografier på de enkelte målepunkter, formatere tekstelementerne med WordArt og flytte rundt på de forskellige lag i diagrammet. Du kan også ændre størrelse på diagrammet.

[pt id=’2007209′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3.”‘]

3.

Den nye brugergrænseflade i Microsoft Office Excel 2007 gør det muligt at producere diagrammet i et snuptag. Her ser du, hvordan du får skabt et professionelt og flot diagram med bare tre-fire museklik.

1. Start med at markere datasættet

Begynd med at markere det celleområde, der indeholder de informationer, du vil vise i diagrammet. Du skal huske både at markere de celler, der indeholder tallene til selve diagrammet og de celler, der indeholder teksten, der skal stå på akserne og som signaturforklaring – hvis det er muligt.

[pt id=’2007220′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1.”‘]

1.

2. Vælg diagramtype

Klik nu på Indsæt-fanen og derefter på den diagramtype i Diagrammer-gruppen, som du ønsker at anvende til dit diagram.

Når du klikker på en af knapperne vises en række valgmuligheder i en galleri-menu, og når du holder musemarkøren over en valgmulighed vises en kort forklaring til, hvad den pågældende diagramtype er god til.

[pt id=’2007219′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2.”‘]

2.

3. Vælg diagramtypografi

Nu åbnes der tre nye kontekst-afhængige faner yderst til højre i båndet. Det er Diagramværtøjerne. Klik på Design-fanen, og vælg den formatering, du ønsker, dit diagram skal have i Diagramtypografier-galleriet.

Klikker du på Mere-knappen, vises galleriet som en galleri-menu. Resultatet ses øverst på denne side.

[pt id=’2007218′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3.”‘]

3.

Som du kan se af nedenstående, er det en noget mere besværlig proces at få oprettet et diagram i tidligere udgaver af Microsoft Office Excel – og du skal tilmed tilpasse diagrammet yderligere for at få det lige så flot som i 2007.

1.Markér datasættet

Start med at markere datasættet i regnearket. Det gøres ved at klikke på cellen øverst til venstre og trække celleområdet ud over de celler, der indeholder talmateriale og etiketter til datasættet. Vælg så Indsæt-funktionen | Diagram.

[pt id=’2007216′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1.”‘]

1.

2.Vælg diagramtype

Nu åbnes Guiden Diagram, der består af en række trin, hvor du vælger egenskaber for diagrammet. I første trin skal du vælge, hvilken diagramtype, du ønsker at anvende. Klik dernæst på Næste-knappen for at fortsætte.

[pt id=’2007215′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2.”‘]

2.

3. Bekræft datasættet

Det næste trin er sådan set overflødigt, hvis du startede med at markere datasættet i regnearket. Har du ikke gjort det, kan det gøres nu ved at klikke på Minimer dialogboks-knappen ud for Dataområde-feltet og markere cellerne i regnearket.

[pt id=’2007214′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3″‘]

3,

4. Tilføj overskrifter

Klik på Næste-knappen for at fortsætte til næste trin. Her kan du tilføje en overskrift til diagrammet samt angive, hvilke titler, akserne skal have. Det sidste er lidt unødvendigt, hvis du allerede har markeret dem i datasættet.

[pt id=’2007212′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”4.”‘]

4.

5. Hvor skal regnearket placeres?

Klik på Næste-knappen. Nu er du nået til sidste trin i Guiden Diagram. Her skal du vælge, om regnearket skal placeres på samme ark som datasættet, eller det skal indsættes på en hel ny fane i projektmappen. Klik på Udfør-knappen.

[pt id=’2007213′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”5.”‘]

5.

6. Kun halvfærdigt

Så indsættes diagrammet efter dit valg – her som et element i regnearket. Som du kan se, er der endnu et stykke vej, til du får et lige så flot resultat, som du fik med tre-fire museklik i Excel 2007. Der skal nogle flere tilpasninger til.

[pt id=’2007214′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”6.”‘]

6.


TAGS
diagram
Excel
Guide
Microsoft
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S