Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Devolo Magic 2 Wi-Fi Multirum-kit: Mesh-baseret Wi-Fi via strømnettet

”Magic” er navnet på en ny PLA-produktfamilie fra Devolo – det tyske firma, som har en stor del af æren for, at datatransmission via strømnettet kan gøre et helt hjem opkoblet på en nem og hurtig – men ikke nødvendigvis billig – måde.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mesh er en fantastisk teknologi, når et helt hjem skal have væg-til-væg Wi-Fi-dækning og internetadgang helt ude i krogene. Man tager to, tre eller flere trådløse routere, placerer dem strategisk og bingo – alle familiens smarte enheder er online og kan kommunikere på kryds og tværs! Eller kan de?

Wi-Fi fungerer ved hjælp af radiobølger, som kan have svært ved at trænge gennem armeret beton og metalkonstruktioner – og i øvrigt kan være ret uforudsigelige. Så kan det være nødvendigt at have kabelforbindelser mellem router-ne, men dette kan nogle gange klares ved at udnytte hjemmets eksisterende strømnet. Hvordan er også beskrevet i artiklen ”Mesh + kabel” i Alt om DATA 2/2018.

Kobberkabler i strømnettet er selvfølgelig skabt til brugsstrøm med en frekvens på 50 Hz, men de kan også overføre højere frekvenser i området mellem 1 og 40 MHz. Man skal blot have en PLA (Power Line Adapter) til at føde strømnettet og endnu en boks til at trække datastrømmen ud igen til brugerne.

Devolo begyndte at sælge PLA’er i de tidlige 00’er, og firmaets produkter er stille og roligt blevet finpudset, så de kan følge med mange Wi-Fi- og LAN-løsninger – både i fart og stabilitet.

G.hn – endnu en ny standard

International Telecommunications Union står bag standarden G.hn, som skal efterfølge dLAN (HomePlug AV2) og skabe bedre vilkår for det eksplosivt voksende udvalg og antal af smarte enheder i alverdens hjem.

Devolo mener at være den første europæiske leverandør af teknologi, som er baseret på andengenerations G.hn-chips. De to vigtigste fordele ved G.hn i forhold til dLAN er en fordobling af den teoretiske båndbredde til 2,4 Gbps og en rækkevidde på op til 500 meter.

G.hn-teknologien er foreløbig tilgængelig i fire Magic-produkter, der kan fås med hastigheder på 2,4 Gbps (Magic 2) og 1,2 Gbps (Magic 1) samt med trådløs og kablet opkobling. Vi har testet en komplet Magic 2 Wi-Fi multirum-pakke til en vejledende pris på 2399 kroner. Den består af en LAN-adapter, som skal fødes af internetudbyderens modem, og to Wi-Fi-adaptere.

Store bokse

Magic-enhederne skal sættes i hver sin stikkontakt, og som de fleste andre PLA’er har de en integreret stikdåse, så man ikke kommer til at mangle et udtag. De nye Devolo-enheder er dog så store, at de kan være sværere end normalt at placere i en stikdåse sammen med andre netstik og strømforsyninger, og især Wi-Fi-enhederne kan brede sig over to udtag, der sidder tæt ved siden af hinanden. Det anonyme design uden synlige antenner er ikke decideret grimt, men det pynter nu heller ikke i et pænt hjem. Synes vi.

Ingen synlige kabler i dette moderne, opkoblede hjem og heller ingen blæret router med strittende antenner. Internetforbindelsen foregår via stikkontakten på væggen (i den røde ellipse). Ingen synlige kabler i dette moderne, opkoblede hjem og heller ingen blæret router med strittende antenner. Internetforbindelsen foregår via stikkontakten på væggen (i den røde ellipse).

Hver af de to Wi-Fi-enheder har to LAN-porte til opkobling af gadgets uden trådløs teknologi, eksempelvis desktop-computere samt ældre ”smarte” fjernsyn og disc-afspillere.

Bøvlet installation og software

”Hvis noget kan gøres enkelt, hvorfor så ikke komplicere det?” Sådan lyder et gammelt ingeniør-mantra, som vist stadig gælder i Devolos udviklingsafdeling.

Vi er vant til, at den medfølgende trykte vejledning til et PLA- eller mesh-produkt er et visitkort, som fortæller, at man skal downloade en app og følge anvisningerne på skærmen.

I et følgebrev fra Devolos repræsentant bliver vi bedt om at være opmærksom på informationen i den medfølgende installa-tionsvejledning, hvorefter der står, at systemet installeres automatisk. Javel. Vejledningen er på 48 sider og 7 sprog – tysk, engelsk, fransk, hollandsk, spansk, portugisisk og italiensk. Vi skal helt frem til side 16, før vi får at vide, at mesh-opkobling er en option, som kræver yderligere handlinger. Jamen, det er da netop mesh, som gør multirum-pakken interessant!

Tilbage til appen, som hedder Home Network. Den bruges til navngivning af netværket og de opkoblede enheder samt til valg af adgangskode. Vil man noget mere, er det efter vores mening nemmere at downloade og installere et pc/Mac-program, der hedder Devolo Cockpit og kan klare de egentlige router-indstillinger, bl.a. oprettelse af et gæstenetværk – en af vores kæpheste på Alt om DATA.

Vi sidder med en fornemmelse af, at Devolo har overladt udformningen af brugerfladen til de medarbejdere, der har udviklet produktet, og de har igen copy/pastet flittigt fra tidligere modeller. Uanset hvad, er der masser af plads til forbedring.

For at gøre en lang historie ultrakort, valgte vi efter en forvirrende ørkenvandring at nulstille enhederne, parkere de trykte og elektroniske vejledninger i en virtuel papirkurv, og starte forfra, som om Devolo Magic 2 var et af de mesh-systemer, vi efterhånden har testet nogle stykker af. Det vil sige, at vi startede med LAN-enheden og parrede Wi-Fi-enhederne. Derefter kunne vi lade Home Network-appen finde enhederne og oprette netværket.

Så kunne vi omsider komme i gang med den tekniske del af vores test.

Under ideelle og praktiske forhold

Det sværeste ved at teste PLA-produkter er, at deres præstationer er stærkt afhængige af det aktuelle strømnets kvalitet – som er ret dårlig her i vores testmiljø.

Derfor har vi lagt ud med at sætte de tre Magic-enheder i den samme stikdåse med 6 udtag. Det vil sige, at signalvejen bliver mindre end 20 cm fra enhed til enhed. Under disse betingelser rappor-terer Cockpit-programmet, at hastigheden fra LAN-enheden ud til hver af de to Wi-Fi-enheder kan komme op over 2 Gbps. Nærmere kan man næppe komme den teoretiske hastighed på 2,4 Gbps.

Med denne testopstilling har vi også prøvet at kabelforbinde en HP Z230 Workstation til en af Wi-Fi-enhederne og måle internethastigheden med appen Speedtest. Her kan vi komme op på 474 Mbps ved download eller knapt halvdelen af den 1 Gbps-båndbredde, vi betaler YouSee for. Hvis pc’en sættes direkte til modemet, runder vi nemt de 900 Mbps.

Skærmskud fra Devolos Home Network mobil-app. Udviklerne lader ikke til at have brugt mange ressourcer på at overføre layoutet fra en computerskærm til selv en pænt stor Xperia XZ3-smartphone. Skærmskud fra Devolos Home Network mobil-app. Udviklerne lader ikke til at have brugt mange ressourcer på at overføre layoutet fra en computerskærm til selv en pænt stor Xperia XZ3-smartphone.

Herefter har vi sat de to Wi-Fi-enheder i stikkontakter i henholdsvis tv-stuen og på første sal – vores standardpositioner til router-test. Så falder hastigheden selvklart, men Cockpit siger stadig 515 Mbps til tv-stuen og 323 Mbps til første sal. Vores test med tre trådløse klienter kommer ikke så højt op, men download på disse positioner med mere end 100 Mbps er stadig imponerende resultater med PLA-teknologi.

Potentiale til yderligere forbedring

Et PLA-systems præstationer afhænger ikke kun af strømnettets kvalitet. Det går også bedst, hvis alle enheder kører på den samme strømgruppe eller i det mindste den samme fase – hvis der er to eller tre faser i installationen.

I Devolos hjemland, hvor PLA-løsninger er meget mere udbredte end i Danmark, har vi fundet såkaldte fasekoblere, der gør det muligt for datastrømme at ”springe” fra fase til fase. Dette kan gøre valget af en stikkontakt til en PLA-enhed mindre kritisk.

En fasekobler består ganske enkelt af et antal små kondensatorer, der forbinder faserne, men blokerer for en lav frekvens som 50 Hz og tillader frekvenser i MHz-området at passere.

Vi har fundet fasekoblere til omkring 600 kroner, men da de skal monteres på målertavlen – efter HPFI-relæet og selve måleren, men før sikringerne – skal man have fat i en autoriseret elinstallatør. Han skal nok have det samme for sit arbejde, som når han skifter et HPFI-relæ. Det vil sige omkring tusind kroner. Vær også forberedt på at komme med en forklaring. Ifølge vores research er fasekoblere temmelig ukendte her i landet.

Og ifølge Sikringsstyrelsen er de lovlige at bruge, så længe de kommer med de fornødne godkendelser og installeres forskriftsmæssigt.

Testresultater

Vores hastighedsmålinger med trådløse klienter giver suverænt de bedste resultater, vi nogensinde har scoret med PLA-enheder i vores testmiljø. Sammenlign gerne med tabellen i artiklen ”Mesh + kabel” i Alt om DATA 2/2018. Testen viser også, at Sony

Xperia XZ3 er udstyret med en formidabel radiosektion, som kan banke mange trådløse hotspots.

Download-hastigheder over 100 Mbps i hele hytten – og så med PLA-teknologi! Devolo har virkelig flyttet grænserne for, hvor meget datatrafik der kan sendes gennem et gammelt strømnet. Download-hastigheder over 100 Mbps i hele hytten – og så med PLA-teknologi! Devolo har virkelig flyttet grænserne for, hvor meget datatrafik der kan sendes gennem et gammelt strømnet.

Retfærdigvis skal vi oplyse, at tallene i den nye tabel er de bedste, nogenlunde konsistente værdier, vi har registreret over en periode på et par uger. Nogle gange har appen Speedtest registreret langt lavere hastigheder. Hvorfor aner vi helt ærligt ikke. Vi kan tilføje, at vi har haft alle energispare- og standbyfunktioner deaktiveret, men alligevel virker det til tider, som om Devolo-enhederne kræver lidt opvarmning, inden de når op på fuld fart. Nogle gange kan ping-tiden i første forsøg være meget høj – 50 ms eller mere. Gamers beware!

Energiforbruget er heller ikke ubetydeligt. Til sammen kan de tre enheder i den testede pakke konsumere op mod 25 W under spidsbelastning. Det kan løbe op i omkring 500 kroner på årsbasis.