Home » Andet » Det ultimative fix
Det ultimative fix

Det ultimative fix

Share

Spring tilbage i tiden og red computeren fra undergang.

Hver gang du tilføjer eller fjerner et stykke hardware eller et program fra computeren, vil det have indflydelse på, hvordan computeren virker. I de fleste tilfælde vil processen gå stort set ubemærket hen.

Computeren fortsætter med at køre stabilt og sikkert som hidtil. Men i nogle sjældnere tilfælde løber du ind i problemer – oftest på grund af inkompatible drivere eller manglende Windows-kompatibilitet med den nye hardware.

Men i bedste science fiction-stil kan du springe tilbage i tiden med det særlige Systemgendannelse-værktøj og genskabe Windows lige før det tidspunkt, hvor du tilføjede eller fjernede den pågældende hardware eller det pågældende program.

Men husk: Det er kun systemindstillinger og listerne over installeret hard- og software, der gendannes. Systemgendannelse kan ikke bruges som en erstatning af dit backupsystem – for det har du da selvfølgelig allerede, ikk’? – slet ikke hvis computeren f.eks. bliver stjålet.

Så er det rart at have en sikkerhedskopi af dine dokumenter liggende, så du kan komme videre med dit arbejde, uden de store datatab.

Det, Systemgendannelse-værktøjet er godt til, er at få systemet op at køre igen, hvis der opstår problemer med konfigurationen af Windows. Er du det mindste i tvivl om, hvad det er, der forårsager problemerne, er Systemgendannelses-værktøjet helt ideelt til at løse problemet.

Ved at vælge et gendannelsespunkt, der ligger før det tidspunkt, problemerne opstod, kan du nemlig gendanne systemkonfigurationen, som den var, da computeren fungerede efter hensigten.

Konfiguration

Systemgendannelse kører helt automatisk på computeren, med mindre du selv har slået det fra. Det er et af standardværktøjerne i Windows, men du kan godt pille ved konfigurationen ved at højreklikke på Denne computer og vælge Egenskaber.

I Egenskaber for system-dialogboksen klikker du på Systemgendannelse-fanen. Her kan du justere indstillingerne for de enkelte drev på harddisken, ligesom du kan slå systemgendannelsen helt fra ved at markere Deaktiver Systemgendannelse på alle drev-feltet øverst på fanen. Det kan vi absolut ikke anbefale.

Markér C:-drevet i Tilgængelige drev-listen, og klik på Indstillinger-knappen. Her kan du vælge hvor meget ledig plads på harddisken, der skal afsættes til gendannelsespunkter.

Du kan vælge mellem 0 og 12 % og i parentesen til højre for procentsatsen, kan du se hvor mange megabyte, det svarer til med den nuværende ledige plads på harddisken.

Standardindstillingen ligger på omkring 10 %, men jo mere plads du reserverer til gendannelsespunkter, jo flere gendannelsespunkter kan systemet gemme – og jo længere kan du gå tilbage i tiden, når du foretager en systemgendannelse.

Systemgendannelse er automatisk slået til på alle drev på computeren. Vi anbefaler, at du som minimum lader funktionen køre på det drev, hvor systemet ligger – og også gerne på de drev, du har installeret dine programmer på – hvis de ikke ligger på samme drev som systemet.

Men på almindelige data-drev er der ingen grund til at systemgendannelsen er slået til, da den alligevel ikke har nogen effekt på disse. Så vil du vinde nogle ekstra mega- eller gigabyte, kan du bare slå systemgendannelsen fra på de drev, hvor du ikke har system eller programmer.

Det gør du ved at markere det drev, du vil slå systemgendannelsen fra på, klikke på Indstillinger-knappen og markere Deaktiver Systemgendannelse på dette drev-feltet.

Se også:  Nest Cam med batteri [TEST]: Brugervenlig overvågning uden kabel

Klik på OK-knappen, så er systemgendannelsen slået fra på det valgte drev – og du har fået mere ledig plads på harddisken.

Husk: Når du slår systemgendannelsen fra på et drev, slettes alle gendannelsespunkter, der er gemt på det pågældende drev.

Derfor anbefaler vi, at du ALDRIG slår systemgendannelsen fra på C:-drevet, da du så mister alle systemets gendannelsespunkter. ALDRIG!

Gendannelsespunkter

Gendannelsespunkter oprettes helt automatisk, hver gang du installerer ny hard- eller software. Desuden oprettes der et dagligt gendannelsespunkt, hvis computeren aldrig bliver slukket.

Men hvis du – som hovedparten af os – slukker computeren hver dag, når du er færdig med at bruge den, oprettes der kun et nyt gendannelsespunkt, hvis det er over et døgn side, der sidst blev oprettet et.

[pt id=’2006145′ size=’large’ link=’file’]

 

Der oprettes også et gendannelsespunkt, hvis du installerer en driver, der ikke har undergået Microsofts certificeringsprogram for drivere til Windows.

I så tilfælde opretter Windows gendannelsespunkter, fordi den pr. kulance forventer, at der vil opstå problemer med systemet som følge af installationen af en ikke-certificeret driver.

Endelig har du mulighed for at oprette et gendannelsespunkt manuelt. Det kan være en god ide at gøre på et tidspunkt, hvor du føler, at systemet kører helt optimalt. Så har du altid dette gendannelsespunkt at gå tilbage til, hvis der skulle opstå problemer.

Det er også en god ide at oprette et manuelt gendannelsespunkt, inden du skal i gang med en større ændring af systemet. Ikke fordi systemet ikke selv opretter et, men mere fordi, du så er sikker på, at du ved, hvad du har for et gendannelsespunkt at vende tilbage til.

For at oprette en gendannelsespunkt manuelt, vælger du Start-menuen | Alle programmer | Tilbehør | Systemværktøjer | Systemgendannelse. Markér Opret et gendannslespunkt-feltet, og klik på Næste-knappen.

I guidens næste trin angiver du en beskrivelse til gendannelsepunktet og klikker på Opret-knappen. Så oprettes der et manuelt gendannelsespunkt. Sørg for, at beskrivelsen er så sigende som muligt, så gendannelsespunktet er nemt at finde igen, hvis der skulle blive brug for det.

[pt id=’2006147′ size=’large’ link=’file’]

 

Fingrene væk

De gendannelsespunkter, der oprettes manuelt, gemmes i C:System Volume Information-mappen. Her ligger de trygt og sikkert, til der skulle blive brug for dem.

Har du formateret harddisken med NTFS, kan du end ikke få adgang til mappen. Når du skal anvende et gendannelsespunkt, vælger du Start-menuen | Alle programmer | Tilbehør | Systemværktøjer | Systemgendannelse og markerer Gendan computeren, som den var på et tidligere tidspunkt-feltet.

Når du klikker på Næste-knappen, kan du så vælge et gendannelsespunkt ved hjælp af kalenderen.

De datoer, der står med fed skrift, er dem, hvor der er oprettet gendannelsespunkter. Markerer du en dato, kan du se hvilke gendannelsespunkter, der er oprettet på den pågældende dato.

Du kan så vælge et af dem og klikke på Næste-knappen. Så starter systemgendannelsen. Undervejs kan det ikke undgås, at der mistes nogle filer fra de programmer, der er installeret efter gendannelsespunktet.

Det gælder dog ikke de dokumenter eller andre filer, du selv har oprettet. De bliver ikke berørt af gendannelsen.

Med et lille hack i Registreringsdatabasen kan du dog godt forhindre, at filer til programmer og lignende bliver slettet, når du foretager en systemgendannelse.

Se også:  Det mørke internet er slet ikke så mørkt – men en velsmurt handelsplatform for kriminelle

Det gøres ved at oprette en særlig placering på harddisken, som systemgendannelsen ikke ændrer ved. Det viser vi i gennemgangen andet steds i artiklen.

Undgå at filerne slettes

Sådan slipper du for, at vigtige filer slettes af en systemgendannelse.

[pt id=’2006148′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1.”‘]

1.

1.Find listen

Registreringsdatabasen vedligeholder en liste over de filer, der ikke må slettes af en systemgendannelse. Åbn regedit, og find HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlBackupRestoreFilesNotToBackup.

[pt id=’2006149′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2.”‘]

2.

2. Opret en ny værdi

I ruden til højre ses en liste over de placeringer på harddisken, der ikke må røres. Opret en ny multi-strengsværdi ved at højreklikke i den højre rude. Giv strengen et sigende navn, der er til at genkende igen.

[pt id=’2006150′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3.”‘]

3.

3.Angiv stien

Højreklik på den nye multistrengsværdi, og vælg Rediger i genvejsmenuen. I Værdidata-feltet angives stien til den mappe på harddisken, du ikke vil have pillet i af systemgendannelsesprocessen. Klik på OK-knappen for at lukke.

Styr på systemgendannelsen

Sådan ændres frekvensen for, hvornår der oprettes systemgendannelsespunkter.

Ud over de indstillinger for Systemgendannelse-funktionen du kan få fat i fra Egenskaber for system-dialogboksen, kan du finde en lang række andre indstillinger i Registreringsdatabasen.

[pt id=’2006144′ size=’large’ link=’file’]

 

Her kan du f.eks. ændre frekvensen for, hvor tit systemet opretter et automatisk gendannelsespunkt. Alt efter hvor ofte du ændrer på indstillingerne af din computer, kan det være nødvendigt med et kortere eller længere interval. Jo oftere du ændrer, jo kortere skal intervallet være.

Start med at finde HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionSystemRestore. Derefter finder du den DWORD-værdi i ruden til højre, der hedder RPGlobalInterval. Kan du ikke finde den, er du nødt til at oprette den.

Som standard er den sat til 86.400 sekunder, hvilket svarer til 24 timer. Vil du oprette et automatisk gendannelsespunkt oftere, skal du vælge en lavere værdi – f.eks. dividere det med to for at oprette et nyt gendannelsespunkt for hver 12 timer computeren er tændt.

Vil du oprette automatiske gendannelsespunkter sjældnere, vælger du en højere værdi. F.eks. kan du gange værdien med 7 for kun at oprette et gendannelsespunkt for hver uge computeren er tændt. Det vil dog nok oftest kun være relevant for computere, der aldrig slukkes.

Du kan også ændre på hvor længe, gendannelsespunkterne skal gemmes. Som standard gemmes de i 90 dage, men ved at formindske eller forøge værdien i RPLifeInterval fra standardværdien 7.776.000 sekunder, kan du henholdsvis gøre gemmeperioden mindre eller større.

Hvorfor blev det ikke gendannet?

Det er ikke alt, der gendannes af en systemgendannelse.

Har du installeret en ny printerdriver til din printer, der giver problemer, kan du ikke umiddelbart rulle driveren tilbage til den gamle version ved at foretage en systemgendannelse.

I stedet skal du åbne Start-menuen | Printere og faxenheder, højreklikke på den pågældende printer og vælge Egenskaber i genvejsmenuen. På Avanceret-fanen klikker du på listeknappen til højre i Driver-feltet og vælger den gamle driver fra listen og klikker på Anvend-knappen og derefter på OK-knappen. Det skulle løse problemet.

Den sidste udvej

Skulle du som en sidste udvej for at finde ledig plads på harddisken få den tanke at slette gendannelsespunkterne, så højreklik på det drev, du vil slette gendannelsespunkterne fra i Denne computer-vinduet, og vælg Egenskaber.

Klik på Diskoprydning-knappen. I Diskoprydning-dialogboksen klikkes på Flere indstillinger-fanen, og nederst på denne finder du Ryd op-knappen i Systemgendannelse-gruppen. Den fjerner alle, undtagen det senest oprettede, gendannelsespunkt.


TAGS
Guide
programmer
sikkerhed
Tips og trick
Vista
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S