Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det sovende netværk

Netværk over el-nettet er ikke nyt, men de såkaldte PLA’er
bruger ofte ret meget strøm, også når de ikke er aktive. ZyXel har sendt en ny
PLA på gaden som ikke alene skulle sikre bedre stabilitet på netværket, den
skulle også spare på strømmen. Alt om DATA har testet den, og fundet dens gode
og mindre gode sider frem.

Af Lars Bennetzen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

De enheder der bruges til at bringe din internetforbindelse fra din router, via dit elnet, til din computer, kaldes for PLA’er (Power Line Adapters). ZyXel har længe haft de enheder, og Alt om DATA har før kigget på dem, og fundet at de fungerer over alt forventning.

Nu har de så sendt version 3 på gaden, og vi har haft fat i et såkaldt Starter Kit, som består af to enheder.

Ændret design

En af de ting som har hævet ZyXel’s PLA’er i forhold til andre af mærker, har været deres design. Hvor alle andre typisk har været en stor klodset enhed, der stikkes direkte i stikkontakten, så har ZyXels været enheder med en ekstern strømledning, der gør, at den ikke fylder ret meget i stikkontakten.

Det har ZyXel dog ændret på nu, og deres enheder er, som deres konkurrenter i markedet, store firkantede klodser, der gør, at når den sidder i stikket, så er der absolut intet der kan sidde ved siden af den. Så har du et dobbeltstik, så forvandler ZyXel PLA version 3 den effektivt til en enkeltkontakt – du kan absolut ikke bruge nabostikket.

Ellers så holder den meget godt den designlinje som ZyXel har lagt for dagen for et par år siden. Cremehvid og med runde linjer, var der nogen der sagde iPod?

Vi gik i gang med testen, og vanen tro, er det utrolig let at installere en PLA. Smid den ene i stikkontakten ved routeren, forbind de to enheder med et netværkskabel, og smid den anden enhed i en stikkontakt et andet sted i huset. De to enheder forbinder sig automatisk med hinanden, og du har nu fastkablet netværk der, hvor din anden PLA’enhed er placeret.

Hvis du bor tæt på din nabo, og vil sikre dig, at han ikke kan koble sig på dit PLA’netværk, så kan du kryptere det med et klik på en knap, og så kan du kun koble sig til netværket, ved at klikke på en connect-knap på begge enheder indenfor to minutter (på sammen måde som WPS fungerer på en trådløs enhed).

Der er ingen tvivl om, at enheden fungerer godt. Vi havde en fortrinlig forbindelse uanset, hvor i huset vi befandt os, men selvom enheden lover op til 300Mbps, så kunne vi ikke helt komme så højt op i hastigheder på det interne netværk. Men vi kunne godt opnå hastigheder på lige over 200Mbps, når ikke andre brugte vores netværk, og det er ret flot.

Virker muligvis ikke alle steder

PLA-teknologien er smart og når den virker, virker den som regel upåklageligt. Men der er desværre tilfælde, hvor det ikke er muligt at få en PLA til at virke i et hus. ZyXel fortæller at de oplever i omkring 20 procent at tilfældene, at de ikke virker i et hus. I halvdelen af de tilfælde, er det fordi der er for meget støj på elnettet (det kan være en mikrobølge ovn eller andet der støjer på elnettet), eller det er fordi der er for mange grupper i huset, og at signalet derfor ikke kan springe mellem faserne.

Hos os har det altid virket, og vi er begejstrede for teknologien. Specielt for version 3, fordi den rent faktisk smuttet ned på under en watt i strømforbrug, når du ikke bruger netværket. Nogle gange fik vi dog problemer med at vække den fra dvale igen, men det var kun i ganske få tilfælde det skete for os.

Det gode er, at hverken vores Windows Vista eller Windows 7 havde problemer med dem længere. Uanset hvor meget den gik i strømbesparende tilstand, så mistede vores computer ikke netforbindelsen.

Enheden er god – men helt ærligt ZyXel, se lige at få designet tilbage til noget der ikke optager en halv væg og to stikkontakter.