Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det værste du kan gøre er at betale: Sådan beskytter du dig mod afpresningsmails

Mange danskere trues af afpresningsmails, hvor bagmændene forlanger penge af modtageren. Læs her, hvordan du beskytter dig selv.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

IT-kriminelle forsøger i stadigt stigende grad at udnytte corona-situationen til at narre godtroende danskere til at reagere på falske mails.

Den overvældende mændge af nyhedsdækning omkring corona-virussen har skabt en ny bølge af phishing-angreb i hele verden. Der sendes massevis af phishing og afpresningsmails, hvor IT-kriminelle forlanger penge af modtageren og hævder at være legitime organisationer med information om corona-virus. Samtidig oprettes der falske netbutikker, som forsøger at lokke folk til at købe håndsprit, handsker, mundbind og andet virusforebyggende udstyr.

De IT-kriminelle er mere aktive end nogensinde, og deres fup-numre er ikke kun relateret til corona-situationen.
I påskedagene florerede der falske e-mails, hvor svindlerne angav, at de kendte til modtagernes passwords og truede samtidig med af afsløre deres webhistorik og sende dokumentation til deres

Facebook-venner, hvis ikke de ville betale.

Også Sundhedsstyrelsen har stået for tur, hvor svindlerne ledte modtagerne ind på en falsk hjemmeside, som opfordrede modtagerne til at indtaste NemID-oplysninger.

Betal aldrig de IT-kriminelle

Selvom der ofte bliver advaret mod afpresningsmails og phishing generelt, er der stadig rigtig mange, der falder i fælden, da disse e-mails ser ægte ud og er skrevet på perfekt dansk. Førhen var det forholdsvist nemt at spotte de falske e-mails, fordi de var fyldt med stavefejl og ofte havde været en tur i Google translate.

- Man skal ikke skamme sig over at blive ramt af netsvindel. Det er der tusindvis af danskere der gør. Det vigtigste er, at man har paraderne oppe, når mistænkelige mails tikker ind. Klik aldrig på nogle links i disse mails og dobbelttjek altid om det er en afsender, du kender, siger IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365.

Det værste man kan gøre er at betale de IT-kriminelle.

- Der er set massevis af eksempler på folk, der har valgt at betale svindlerne, hvorefter de forlanger endnu flere penge, selvom der er blevet betalt én gang. Så begynd aldrig at overføre penge til IT-svindlerne, siger Janus R. Nielsen.

Her er en række råd fra AnyTech365 til at undgå phishing:

- Svar ikke på e-mails eller beskeder, der beder om personlige eller finansielle oplysninger.
- Husk på at banker og andre store virksomheder aldrig vil bede dig om at oplyse dine adgangskoder eller kontooplysninger via e-mail eller telefon.
- Åben aldrig en vedhæftet fil og klik aldrig på et link i en e-mail, hvor du ikke er 100% sikker på, hvem afsenderen er.
- Kontakt afsenderen, hvis du er i tvivl om e-mailen er falsk eller ej.
- Modtager du en e-mail fra f.eks. SKAT, hvor du kommer videre til en hjemmeside, så tjek altid om URL-adressen stemmer overens med SKATs hjemmeside. Er linket falsk, vil URL-adresserne aldrig være de samme.
- Sørg for regelmæssigt at tjekke dine kontoudtog, så du ikke først efter et halvt år reagerer på transaktioner, du ikke kender til. Kontakt din bank, hvis du oplever noget mistænksomt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere