Home » Internet » Dét skal du vide om Starlink: Elon Musks globale satellit-internet
Dét skal du vide om Starlink: Elon Musks globale satellit-internet

Dét skal du vide om Starlink: Elon Musks globale satellit-internet

Share

Starlink er er et globalt satellit-internet, som kommer helt ud i verdens afkroge. Hvad vil det betyde for dig? Læs hvad du skal vide her …

Lige siden Tech-Rapporten begyndte at kaste glans over disse sider, har vi drømt om at få en chance for at skrive om rumlasere. Og nu er øjeblikket kommet: laserkanoner i verdensrummet.

Disse specielle rumlasere tilhører Elon Musk, iværksætteren, der er født i Sydafrika, og som har et ry for at være … skal vi sige: en anelse excentrisk. Når han ikke sender biler ud i verdensrummet, har han travlt som nybagt far og som grundlægger af sin “Gigafabrik” i Shanghai, der skal producere Tesla-biler. Hvad laver han ellers? Jo, han opsender op til 60 satellitter ad gangen oven på SpaceX Falcon 9-raketter med det formål at etablere Starlink, som, når projektet er færdigt, vil omgive Jorden med tusinder af satellitter, der skal levere bredbånds-internetadgang og kommunikation med laserkanoner.

Vi er ikke i filmen Moonraker, selvom nogle har bemærket lighederne mellem Musk og visse figurer i James Bond-filmene. Vi har intet belæg for at påstå, at han har en hvid kat. Men vi ved, at Musk bliver betragtet som en skurk af en række astronomer og astrofotografer, der frygter, at projektet – som kan ende med at omfatte 12.000 satellitter – vil blokere for deres iagttagelser af nattehimmelen. Der er allerede blevet taget fotografier, som viser, at Starlink påvirker disse iagttagelser, og mange frygter, at det kan blive værre.

Se også:  Nu kan du få Elon Musks satellit-internet i Danmark - se hvad Starlink koster på din adresse
Ikke en ny idé

Satellit-bredbånd har eksisteret i nogen tid og er populært i fjerne egne af verden, hvor der er langt til nærmeste kabelnet. Hidtil har det ikke været den hurtigst mulige forbindelse med en hastighed på op til 20 Mbps – og med masser af hakken plus begrænsninger i datamængde. Starlink ser ud til at kunne forbedre ydelsen markant.

Oven over skyerne

Kan tabet af evnen til at fotografere nattens stjerner opvejes af praktisk, satellitdrevet bredbånd? Måske vil forbindelsen komme til at betyde noget for selv gamere, der er afhængige af stabilitet og høj fart. Der begynder at tegne sig et billede.

Betatest i august med et begrænset system genererede downloadhastigheder på op til 60 Mbps og uploads på op til 18 Mbps. Siden da er det gået lidt opad. “Superlav latens og  downloadhastigheder på over 100 Mbps,” proklamerede Starlinks Twitter-konto efter yderligere test i begyndelsen af september. Det lyder lovende, men der forlyder ikke noget om uploadhastigheder, som er vigtigere for ikke kun gamere, men også mange erhvervsdrivende. US Air Force Research Laboratory kunne i 2019 demonstrere et link på 610 Mbps mellem Starlink og et fly i luften; der sker altså noget. 60 af disse satellitter burde kunne håndtere en terabit båndbredde.

Se også:  Nu kommer Wi-Fi 6E: Så meget bedre bliver dit trådløse net

Latens burde ligge inden for gaming-grænserne – vores krævende målestok – takket være satellitternes position i lavt kredsløb, dvs. på 2000 km eller mindre (rumstationen ISS’ højde er omkring 400 km, GPS-satellitter hænger 20.000 km oppe, og en satellit i geostationært kredsløb, hvor den altid befinder sig over ét og samme punkt på Jordens overflade, er 35.785 km oppe – for eksempel de Astra-satellitter, der bliver brugt til digitalt tv). Eftersom det signal, der transporterer vores data, bevæger sig med lysets hastighed, tager det blot seks millisekunder at komme derop og derefter den samme tid ned igen – plus en smule til bearbejdelse. Hvis vi sigter på en latens på under 100 Mbps, kan Musk måske levere varen. Det er ikke kun gamere, der elsker lav latens; det gør aktiehandlere også, og de er parate til at betale for fornøjelsen. Vi kan altså forvente, at gamingtjenesterne følger i aktiemarkedets kølvand, når det gælder om at få hurtigt internet ud til de områder, der i øjeblikket halter bagefter. 

TAGS
Internet
mobilt bredbånd
satellitter
starlink

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S