Home » Bærbar computer » Det skal du vide, før du køber bærbar
Det skal du vide, før du køber bærbar

Det skal du vide, før du køber bærbar

Share

Hvilken bærbar pc har du brug for næste gang? Vi tager dig med hele vejen rundt og hjælper dig til at tage den rigtige beslutning, så du får præcis den maskine, der passer til dine ønsker og behov

Hvad skal du bruge computeren til?

Køb ikke på intuitionen, men overvej, hvad du skal anvende din computer til. Hvis du rejser meget, skal du ikke have en stor bærbar. Hvis den skal erstatte en stationær pc derhjemme, har du ikke brug for en netbook.

Er du meget på farten – for eksempel i jobsammenhæng – kan du overveje en af de nye Ultrabooks, men her er prisen ret høj. Handler det mest om gaming eller film, skal du op på en 17”-skærm og sikre, at der er et godt grafikkort som GeForce eller AMD Radeon HD.

Mac eller Windows?

Hvis prisen og dine vaner er det centrale her, så vælg en maskine med Windows 7, som er stabilt og nemt at bruge. Og der er meget software. Mac’er med Apple OS-styresystemet er ekstremt velfungerende og meget nemme i brug. Men Mac’er er dyre maskiner i forhold til ydelse, og der er en del specialsoftware og spil, du ikke kan få til Mac.

Betyder den mekaniske kvalitet noget?

Ja, bestemt. En af de ting, som mange computertestere overser, er at tjekke finish og byggekvalitet. Ofte – men selvfølgelig ikke altid – er det et godt tegn, hvis kabinettet helt eller delvist består af metal.

Du kan også gå ud i en butik og forsigtigt vride de viste demomodeller mellem to hænder. Vridningsstabile pc’er kan alt andet lige tåle transport og knubs bedre end maskiner, som giver meget efter. Prøv også tas-taturet, så du kan mærke, om det passer dig.

Se også:  Guide: Få en personlig Proceslinje i Windows 10

Hvor stor skal harddisken være?

Harddiske er blevet meget store de seneste år. Men hvor meget plads har du egentlig brug for? Billige bærbare fås med 250 GB dataplads, hvilket er rigeligt for de fleste Windows-brugere. Har du mange billeder og videoer, som fylder en del, så køb eventuelt en billig ekstern harddisk til dem. Den kan også bruges til backup.

Skal jeg have en top-processor?

Processoren er både hjernen og hjertet i din computer. Til almindelig brug har du ikke behov for en top-processor. En pc med Intel i3 eller en AMD Phenom II Triple-Core er fin. Processoren skal have støtte fra 4 GB ram-hukommelse. Til mere krævende opgaver som film, videoredigering og spil er der brug for mere ram og en hurtigere processor: Intel i5 eller i7 med den nye Sandy Bridge-teknologi indbygget.

Hvordan kan jeg fremtidssikre?

Køb ikke en pc med gårsdagens teknologi. Så ender maskinen som et museum i løbet af et år eller to. USB-standarden skal være 3.0. Den overfører data 10 gange hurtigere end USB 2.0. HDMI-udgang er også en fordel, men kun et must, hvis du vil overføre film mv. til tv.

Den indbyggede trådløse modtager skal have 802.11n-standarden. Og så kan du overveje en SSD-harddisk i stedet for den traditionelle harddisktype. SSD er godt nok lidt dyrere, men den er også hurtigere.

Er det billigere at købe på nettet?

Nej, sjældent. Men det er helt sikkert nemmere, for du får jo varen sendt hjem, og du sparer tid (og tid er jo også penge, som bekendt). Hvis du går ud i en stor computerbutik, kan du måske bedre spotte et godt tilbud eller forsøge at prutte om prisen.

[pt id=’2020207′ size=’large’ link=’file’]

 

Processor

Alt, hvad din pc foretager sig, styres af processoren, og jo langsommere den er, des langsommere vil din pc arbejde.

Se også:  Intels nye monster-processor sprænger hastighedsloftet

Ram

Forkortelse for Random Access Memory. Det er den ”hukommelse”, din bærbare bruger til hurtigt at få adgang til information og programmer. Jo mere ram du har, des hurtigere kører din bærbare.

Harddisk

Forkortes ofte HDD i tekniske specifikationer. Her gemmes dine filer og dokumenter. Traditionelle harddiske er bygget op omkring en roterende metalplade, der rummer dine data. Nu fås også en anden type, et såkaldt flash-memory, hvor data gemmes i elektroniske kredse, chips. De kendes under betegnelsen SSD, Solid State Drive.

Opløsning

Skærmens skarphed betinges af dens opløsning, som er et mål for, hvor mange lodrette og vand-rette billedpunkter skærmen er bygget op af.

Optisk drev

Dette er betegnelsen for cd-, dvd-, eller Blu-ray-drevet i din bærbare computer. Ordet optisk skyldes, at pladerne aflæses med laserlyd, der reflekteres til en optik.

Grafik-adapter

Den del af din pc, som behandler grafikdata og sender dem videre til computerens skærm. I dag er den ofte bygget sammen med processoren. Men til intensiv grafikbrug kan du få computere med separat grafikkort.

Super-TFT

En skinnende coating, som er lagt uden på computerens skærm, TFT-skærmen, så den skinner mere. Fint til filmkigning, men gør også skærmen meget reflek-terende.

Sandy Bridge

Kodenavnet for de nyeste computerprocessorer fra Intel, der fås i tre varianter: i3, i5 og i7.

HDMI

Et interface til højtopløse tv-billeder, HD. Med en HDMI-udgang på din computer kan du overføre HD-film til for eksempel hjemmets fladskærms-tv.

802.11n

Den hurtigste WiFi-standard.

[pt id=’2020209′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
Grafikkort
Guide
HDMI
Mac
opløsning
optisk drev
processor
Ram
Sandy Bridge
super-tft
Tips og trick
Windows

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S