Selvom det er de store og kendte techgiganter, der sidder på langt den største del af kagen, byder listen altså også på et par navne, der ikke er så kendte på disse breddegrader, nemlig Alibaba Cloud og Tencent Cloud. Vi kender Alibaba og Tencent som store aktører inden for blandt andet e-handel og underholdning på det kinesiske marked, men de gør sig altså også i datalagring i skyen.
På det område har de stadig en forholdsvis lille markedsandel sammenlignet med listens tre topnavne, Amazon Web Services, Microsoft Azure og Google Cloud, men har dog formået at få en bid af kagen – i øvrigt sammen med en række andre forholdsvis ukendte aktører.
Netop det forhold kan og må give en del erhvervsledere anledning til spekulation – for hvor og hvordan skal virksomhedens data gemmes?
Når en virksomhed har lavet en aftale om hosting, kan leverandøren i virkeligheden smide data lige præcis derhen, hvor det passer denne, og ifølge flere sikkerhedseksperter i branchen er der alt for ofte stor tvivl omkring sikkerhed, tilgængelighed og compliance i forhold til gældende lovgivning.
Trods de mange juridiske udfordringer i det aktuelle cloud-landskab er væksten på området stadig markant. Sidste år gennemførte Danske IT-Advokater en undersøgelse, hvor 325 it-ansvarlige svarede på, hvilke områder inden for digitale strategier og digitale investeringer de lige nu og fremadrettet over 12 måneder ville vægte højest.
På førstepladsen kom it-sikkerhed, dog skarpt forfulgt af cloudinvesteringer. 67 procent af de adspurgte vægtede således it-sikkerheden højest, men hele 63 procent nævnede også cloud, hvilket betyder, at området i forhold til tidligere undersøgelser er fordoblet i de it-ansvarliges og dermed virksomhedernes bevidsthed.
Cloud er vokset fra 30 procent i 2019 til mere end det dobbelte i 2020, hvilket betyder, at ikke mindre end to ud af tre virksomheder har arbejdet med at lægge data op i skyen i løbet af 2021.
Det er faktorer, som virksomhedslederne ifølge den danske direktør for globalt salg i Thales Group, Turjus Gylsdorff, skal være meget opmærksom på.
”Hvor data rent faktisk befinder sig, er naturligvis vigtigt for virksomheden at vide, men det er mindst lige så vigtigt at være sikker på, at data er tilgængelige, og at de overholder gældende regulativer i de lande, hvori de befinder sig. GDPR-forordningen, som vi kender den fra EU, er jo blot et enkelt eksempel på lovgivning, der skal overholdes,” siger Turjus Gylsdorff, som føjer til, at kryptering også kan være en udfordring.
Hvem har for eksempel nøglen? Er det service-provideren, eller er det virksomheden selv? Det bør naturligvis være sidstnævnte, mener Turjus Gylsdorff. Hvis ikke det er tilfældet, kan man hurtigt få sig en ubehagelig overraskelse, også selvom data for så vidt har været opbevaret sikkert nok. Tilgængelighed i alle situationer er altså mindst lige så relevant, når talen falder på fordele og ulemper ved opbevaring i skyen kontra on-premise.
Endelig er der det store spørgsmål, hvorvidt data overholder gældende lovgivning. Det kan være endog meget svært at gennemskue, og den såkaldte Schrems II-dom, der blev afsagt ved EU-domstolen i sommeren 2020, har ikke gjort tingene lettere.
Det betyder, at det ikke længere er så nemt at overføre data fra EU til eksempelvis USA, hvilket lægger hindringer i vejen for de udbydere af cloud-løsninger, der ikke har datacentre i et EU-land.