Home » AOD Pro » Det skal du overveje: Skyen eller eget datacenter?
Det skal du overveje: Skyen eller eget datacenter?

Det skal du overveje: Skyen eller eget datacenter?

Share

Inden man skrotter serverne i kælderen og springer helt op i skyen, er der flere faktorer, man skal være opmærksom på. Sikkerhed og tilgængelighed er to af de åbenlyse, men der kan også være udfordringer med reglerne for databeskyttelse

Mange taler om skyen som et uafvendeligt faktum – noget, alle virksomheder før eller siden må overgive sig helt til. Skyen gør på mange måder hverdagen lettere for virksomheder.

Hvis man kan afskaffe serverrummet, er der store hardware- og personalebesparelser i sigte. Og når mange medarbejdere alligevel er på farten eller arbejder hjemmefra, er skyen det moderne mirakel, der gør det enkelt at have adgang til de nødvendige data.

Det handler imidlertid ikke kun om adgang til data. Det handler også om adgang til applikationer og ren processorkraft, som rykker op i skyen, når medarbejdere i marken for eksempel arbejder med augmented reality eller mixed reality.

On-premise forsvinder ikke

Til gengæld er der givet også virksomheder, som af sikkerhedsmæssige årsager aldrig nogensinde kunne drømme om at lægge personfølsomme eller forretningskritiske data op i skyen. Så vejen op i himlen til skyen er trods alt ikke så ligetil.

Selvom der er en klar tendens til, at mere og mere it flytter uden for den beskyttende firewalls rækkevidde, er det svært at opstille valget mellem skyen og on-premise – egne servere og storage-enheder – som et enten-eller. Selvom skyen tydeligvis har taget føringen, vil on-premise både som teknologi og koncept eksistere en årrække ud i fremtiden.

Se også:  Deco X50 med Wi-Fi 6 [TEST]: Lidt mindre power – lidt lavere pris

Ifølge et debatindlæg skrevet i Networkworld af Tom Nolle, der er administrerende direktør i det strategiske rådgivningsfirma CIMI Corporation, arbejder mange af de store virksomheder på at modernisere deres legacy-applikationer, så de kan forblive i virksom­hedernes eget datacenter – lige så mange som virksomheder, der spekulerer over, hvordan de kan rykke alt op i skyen.

Selv Microsoft drages i tvivl

Skyen kender ingen grænser. Men kan den amerikanske stat forlange adgang til euro-pæiske data lagret i USA?

Microsoft har udgivet et Cloud Governance-kompendium, der i detaljer beskriver, hvorledes ”sikkerhed, privatlivsbeskyttelse, compliance og risici kan vurderes og optimeres gennem ibrugtagning af Microsoft-tjenester,” som det hedder. Det er ikke nok for Stockholms Kommune, der for nylig droppede cloud-løsningen Microsoft 365.

Man vil i stedet gå over til Microsofts on-premise-løsninger, som hostes lokalt. Tilsvarende har Københavns Kommune ifølge netmediet Computerworld grundet Schrems II-dommen stoppet udflytning af systemer med persondata til Microsofts cloud-løsninger. Man vil afvente en egentlig cloud-vejledning fra Datatilsynet.

Otte største dækker 80 procent

Sikkerhed og tilgængelighed er to vigtige faktorer i den problemstilling. Ikke desto mindre viser tal fra analysefirmaet Statista.com, at når det gælder omsætningen for datalagring i skyen, rundede denne for første gang 50 milliarder US-dollar i fjerde kvartal af 2021.

Hele sidste år solgte cloud-udbyderne for 178 milliarder dollar, så meget tyder på, at skyen trods betænkelighederne er et forretningsområde, som er kommet for at blive. Tallene viser også, at langt den største udbyder er Amazon Web Services, der i fjerde kvartal sidste år havde en markedsandel på intet mindre end 33 procent.

Se også:  Apple iMac 24" [TEST]: Stilfuld alt-i-en'er til Apple-brugeren

Nummer to er Microsoft Azure med en andel på 21 procent, hvorefter Google Cloud følger på tredjepladsen med en andel på 10 procent. Sammen med Alibaba Cloud, IBM Cloud, Salesforce, Tencent Cloud og Oracle Cloud sidder de tilsammen på 80 procent af verdensmarkedet.

3 ting du skal overveje

Hvis du vil sende store dele af din virksomhed op i skyen, skal du ifølge IT-Branchen allerførst gennemtænke disse basale forudsætninger.

1 Struktur og beskyttelse

Gennemfør en analyse af, hvordan virksomhedens setup skal være. Få eventuelt eksterne rådgivere til at kortlægge datastrømme, placering af data samt vurdere potentielle risici. Da en del af virksomhedens systemer kan ligge hos eksterne leverandører, er det ligeledes vigtigt at vide, hvordan data er beskyttet.

2 Adgangskontrol

Identitetsstyring er vigtig. Virksomheden skal have styr på, hvem der har adgang til hvad, og hvilke processer der er knyttet til disse adgange. Når der ansættes eller afskediges medarbejdere, er det vigtigt, at adgangsrettighederne opdateres. Ansvaret for “identity and access management” skal derfor være en del af jobbeskrivelsen hos en dedikeret medarbejder i virksomheden.

3 Daglig sikkerhed

Der skal være styr på processer og governance i den daglige drift, og der skal laves obligatoriske it-sikkerheds-awareness-kurser for alle medarbejdere. Derudover skal virksomheden sikre, at der er styr på alle sikkerhedsprocesser, og at en prioriteret kontrol løbende finder sted.

TAGS
aod pro
Datacenter
lager
sky

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S