Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det mobile ferieliv

Du skal på ferie. Men det betyder ikke, at du skal kobles af nettet, tværtimod. Sommeren 2011 er den mest mobile nogensinde. Ny hardware og nye tjenester giver dig fuld adgang til at kommunikere hvor som helst, som om du sad derhjemme. Den mobile revolution er over os. Bliv inspireret til den mobile ferie i denne temaartikel.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det handler om computerkraft og båndbredde. Sådan var det, da hurtige computerchips og telefonnettet i partnerskab banede vejen for internettets kommercielle gennembrud i 1995, og sådan er det lige nu, hvor vi oplever den største teknologiske revolution siden internettet; det mobile gennembrud.

Umts-kommunikationsstandarden og 3G-nettet har skabt en eksplosion i den mobile båndbredde. Vi er gået fra en dataoverførselshastighed i det såkaldte 2G-net på nogle få hundrede kilobit i sekundet til nu adskillige megabit i sekundet. Nogle selskaber, for eksempel TDC, tilbyder i dag en teoretisk 3G-hastighed på 15 megabit i sekundet, og med 4G-nettet kan vi nå teoretiske hastigheder på 100 megabit.

Udsigten til de store bithastigheder fik for ikke så mange år siden eksperter til at proklamere, at alt snart kommer på internet: vores tøj, biler, maskiner på fabrikkerne og så videre. Det er sådan set rigtigt. Men de misforstod til en vis grad betydningen, for kernen i udviklingen er, at det ikke så meget er vores ting, men os selv, som oplever den største konsekvens af båndbreddernes himmelflugt: Vi er blevet mobile som aldrig før.

At det skulle gå sådan, opdagede Apple allerede i midten af 2000-tallet, og selskabet lancerede i 2007 det mobile gennembruds ikon nummer 1, iPhone. Nu skulle en mobiltelefon ikke længere være en telefon, men en transportabel minicomputer spækket med små programmer, apps, hvoraf blot et af programmerne er en telefonfunktion.

Apple-boss Steve Jobs og hans folk så, at vi havde brug for nye, ”lette” småcomputere, der sender os på nettet når som helst og hvor som helst. På kort tid skabte den flade, ikonstyrede iPhone og dens konkurrerende efterfølgere en helt ny industri af softwareudvikling, markedsføring, arbejdspladser, kommunikationsformer og en ny måde at arbejde på.

Mobilt er bedre end stationært

Nu er det ikke længere sådan, at mobile computere og programmer er et ringere alternativ til stationære løsninger. Det er nærmest omvendt. Smarte telefoner og tablets er for de fleste mennesker mere nyttige, mere brugervenlige og mere relevante end en stationær pc, ja, sågar end en bærbar pc. Vi er stadig nogle få nørder, der tweaker på lydkort og processorer, og som er bidt af grafisk udfordrende pc-spil. Men vi svinder ind, desværre ikke i bredden, men i antal.

Fremtiden tilhører de mobile enheder med små og enkle programmer. Disse apps har en snæver funktionalitet og er nærmest små softwarebidder.

Ifølge internetpioneren Tim Frank Andersen, der i dag er bestyrelsesformand hos den danske app-udvikler In2Media, har vi kun lige set begyndelsen til app-eksplosionen. Disse små og specialiserede programmer vil brede sig til alle mulige andre platforme: stationære pc’er, bilnavigatorer og snart også til tv-skærmen. Ofte fungerer de på en helt anden måde end traditionel software, som har været bundet til stationær hardware.

»Succesen skyldes blandt andet, at det er så enkelt og billigt at få apps. Det er som en lille snack. Du køber en lille godbid. Den koster næsten ingenting eller er gratis,« siger han. Og så er der noget helt nyt på vej, ”augmented reality”. Forstærket virkelighed kan det oversættes med. Og det betegner applikationer, som hjælper os med at fortolke virkeligheden.

»For eksempel kan man holde mobiltelefonen op foran ansigtet og lade den fortolke det, man ser gennem kameraet. Det kan være priser på husene i en gade, eller det kan være seværdigheder i et landskab. Jeg holder foredrag for en del virksomheder om denne nye ting i øjeblikket, og inden længe vil man se udviklere afprøve denne mulighed. Det vil blive en af de næste ”store ting”,« vurderer Tim Frank Andersen.

Ferien er mobil

Ferietiden sætter tyk streg under den mobile revolution. For det er netop nu, vi i særlig grad kan nyde godt af dens ”frugter”. Du kan tjekke dine mails overalt, du kan gå på internettet overalt, du kan hente et nyt spil og straks spille det overalt, du kan finde vej eller sætte koordinater på dine feriefotos.

Netop det sidste – at den mobile enhed ved, hvor du befinder dig – er en af de afgørende nyheder, som følger med det mobile gennembrud. Det har skabt et væld af nye tjenester og applikationer.

For eksempel kan du nu stå i en fremmed dansk by og få din smartphone til at vise dig, hvor den nærmeste Danske Bank-automat er, eller du kan på få sekunder hente de aktuelle togtider på den nærmeste station.

Mobile begrænsninger

Men revolutionen går stadig i børnesko. For den fede båndbredde er endnu ikke til stede overalt og ikke altid i fuldt flor. Ikke engang hvis du blot bevæger dig rundt på hjemlig grund. En acceptabel 3G-forbindelse er der i realiteten kun i de største byer i Danmark, uanset hvad teleselskaberne oplyser.

Kommer du uden for byerne, især hvis du sidder elektrisk afskærmet i en bil eller et tog, er der en masse huller i mobiliteten. Båndbredden falder til under 3G-niveau, og enkelte steder forsvinder signalet helt, så du ikke engang kan ringe op fra din smartphone.

Den mobile revolution har heller ikke fået gjort has på Europas grænser. Straks du er uden for Danmark, koster det mobile bredbånd så uhyrlige summer, at man helt skal holde sig fra at bruge mobilnettet til andet end strengt nødvendige telefonsamtaler.

Heldigvis falder priserne markant over de næste år og derudover tilbyder næsten alle campingpladser, hoteller og cafeer i dag en WiFi-forbindelse, og hyppigere end før koster den nu ikke noget, men tilbydes som en kundeservice.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Guider i denne serie:

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]