Home » Energi » Det kan gå galt, hvis du sparer forkert på strømmen
Det kan gå galt, hvis du sparer forkert på strømmen

Det kan gå galt, hvis du sparer forkert på strømmen

Share

Frygten for en alt for høj energiregning kan få sommerhusejere til at spare for meget på strømmen. Forsikringsselskab forudser, at flere end tidligere vil få frost- og vandskader denne vinter

Mange sommerhusejere står overfor et snarligt valg. Enten skal sommerhuset lukkes ned og vandrørene tømmes, eller skal ejerne bekoste en tilstrækkelig opvarmning på 10-12 graders varme til at holde huset frostfrit. Det kan selvsagt blive en dyr fornøjelse.

Situationens omfang forstærkes af, at tusinder af danskere de seneste år har købt et sommerhus. Mange har derfor ikke stor erfaring i at sætte den rigtige temperatur i boligen, så man sikrer, at kulden ikke gør skade på huset.

”Sommerhuse blev det store hit under corona. Mange nye sommerhusejere har kun en enkelt eller to vintre skulle vælge mellem at lukke helt ned eller holde huset frostfrit med opvarmning.

En stor del har heller ikke prøvet øvelsen med at lukke ned, tappe vand af rørene og frostsikre med væsker, hvis man vælger helt at slukke for varmen”, siger kommunikationschef Birgitte Ringbæk fra If Forsikring.

Pas på for lave temperaturer

Forsikringsselskabet forudser, at de høje energipriser får flere til at sænke temperaturen i sommerhuset lidt for meget denne vinter for at begrænse varmeudgiften. Det kan imidlertid få alvorlige konsekvenser.

Se også:  Hver anden dansker vil spare på energien for at blive fri af russisk energi

”Kulde i rum med vandrør fulde af vand er en ulykke, der bare venter på at ske, og frostskader på grund af utilstrækkelig opvarmning er ikke omfattet af forsikringsdækning. Der skal være 10-12 graders varme i huset, hvis der er vand i vandrørene før det er forsvarligt opvarmet. Det skal man gøre op med sig selv, om man vil betale med de aktuelle energipriser”, siger Birgitte Ringbæk.

De mest almindelige skader i vintermånederne er netop utætte eller frosne vandrør.

Ikke alle sommerhuse er egnet til at benytte hele året. En stor del er bygget i en tid, hvor man slet ikke overvejede at bruge huset udenfor sæsonen. Her er udvendige vandrør typisk ikke tilstrækkeligt frostsikrede eller isolerede, og så er huset ikke egnet til at bruge om vinteren.

Tjek forsikringsbetingelserne

At lukke for vandet er så afgørende, at forsikringsselskaberne har det som et særskilt punkt i betingelserne. Forsikringsdækning fordrer, at man lukker for vandet og tømmer rørene for vand, hvis huset ikke er forsvarligt opvarmet om vinteren. Er man væk fra huset i længere tid, skal der også lukkes for hovedvandhanen.

Se også:  Elafgiften sænkes fra næste måned - ny hastelov vedtaget

Hvis skader skyldes tilfældige forsyningssvigt, fx ikke-planlagt strømafbrydelse, dækker Ifs sommerhusforsikring frostskader på indvendige rør, der fører vand og varme ind til huset.

Huskeliste når du lukker ned for sommerhuset:

• Luk for hovedvandhanen. Åbn alle vandhaner og lad vandet løbe ud af rørene, så du får tømt systemerne for vand, der ellers kan fryse og senere sprænge vandrørene.
• Sørg for at frostsikre gulvafløb og vandlåse ved at påfylde frostvæske.
• Tøm varmtvandsbeholderen, afmonter blandingsbatterier og tøm dem for vand.
• Tøm cisternen og påfyld frostvæske i toilet og afløb.

Huskeliste når du vil bruge sommerhuset i vinterens løb:

• Sørg for, at der er varme på i alle rum, så huset kan holde en konstant temperatur på min. 10-12 grader.
• Har du varmepumpe, så brug ”frostsikring” indstillingen, der ventilerer huset og fordeler varmen. Hold døre åbne, så varmen kan fordele sig i alle rum.
• Sluk for vandet på hovedhanen, før du forlader sommerhuset.


TAGS
energi
Strøm

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S