Home » Erhverv » Det genopladelige batteri erobrer fremtiden
Det genopladelige batteri erobrer fremtiden

Det genopladelige batteri erobrer fremtiden

Share

Siden den skelsættende litium-ion-teknologi blev moden for godt 30 år siden, har genopladelige batterier været en kæmpe succes. Men nu åbner ihærdig forskning for en række nye spændende og helt anderledes fremtidsbatterier

Der er genopladelige batterier overalt omkring os – i underholdningselektronik, værktøj, biler, tog, færger og nu også eksperimentelle fly. Det er gået stærkt de sidste 30 år. Men udviklingen går videre. Der er nemlig milliarder at hente for de firmaer, der først markedsfører en ny og virkelig revolutionerende genopladelig batteritype.

Men kravene til størrelse, vægt og udformning ud over kapacitet og energitæthed er store, ligesom batterierne skal være sikre og hverken afgive giftige stoffer, forurene naturen eller bryde i brand.

Lang levetid og kort ladetid er også et must, ligesom batteriet skal kunne tåle adskillige ladegange (afladninger og opladninger) og kunne genbruges billigt og uden de store vanskeligheder til gavn for miljøet og økonomien.

Se også:  Moores lov lever forbavsende godt
Litium-ion er kongen endnu

Det over 30 år gamle litium-ion-batteri er stadig det mest udbredte. Batteritypen blev udviklet op gennem 1980’erne af en forskningsgruppe fra University of Texas under ledelse af fysikeren John Goodenough og markedsført af Sony første gang i 1991.

Batteriet udmærker sig blandt andet ved at kunne afgive sin fulde spænding, til det næsten er helt afladet. Det har god energitæthed, lav vægt og rimelig levetid. Desuden er prisen faldet med 90 procent siden 2010. Litium-ion er stadig kongen.

Der er også fremtid i denne teknologi. Men kun hvis industrien og forskere ihærdigt fortsætter bestræbelserne på at forbedre litium-ion-batteriets egenskaber. Ellers står alternativer parat i kulissen. Men hvorfor er litium-ion-batteriet så succesrigt? Det hænger sammen med en teknologi, som bare fungerer.

”Batterismør” i form af en cremeagtig, vandopløselig polymer kan give solid state-batterier endnu bedre ydelse. På den måde har forskerne kunnet øge strømtætheden med op til hele 10 gange.

Kort fortalt forvandler et litium-ion-batteri kemisk energi til elektrisk energi og virker ved at skabe en ionvandring mellem batteriets to elektroder, der i et litium-ion-batteri består henholdsvis af kulstof som eksempelvis grafit og metaloxider som for eksempel litiumkobolt­oxid.
Ion-vandringen sker gennem en flydende eller geléagtig elektrolyt.

Se også:  Nu bliver der biltrafik på Månen

For at batteriet ikke skal ”kortslutte”, er der mellem elektroderne indsat en såkaldt ”separator” i form af en tynd gennemtrængelig membran. Levetiden for et litium-ion-batteri er normalt omkring 500 ladegange, men kan sagtens være længere afhængig af opbygning og kvalitet af batteriet med et langsomt voksende fald i kapacitet undervejs.

Total afladning kan slide en del på et litium-ion-batteri, og en del litium-ion-batterier (ikke mindst til elbiler) er derfor udstyret med elektroniske begrænsere, der forhindrer, at de bliver afladet under en vis grænse. Denne type batterier vil som oftest have en levetid på 1000 ladegange (typisk otte år).

Batterifirmaet QuantumScape har udviklet et solid state-litium-metal-batteri med stor energi­tæthed og kapacitet, som måske kan være i produktion i 2023.

1 2 3 4 5Næste

TAGS
batteri
genopladelig
innovation

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S