Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Det danske robotmirakel

Det vrimler med robotfirmaer i Danmark – især på Fyn. Hvordan kan det egentlig være, og hvad er det, de går og laver? Få overblikket over robotklyngen her.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Mens Steve Jobs under stor opmærksomhed og begejstring lancerede den første iPhone i 2007, var en helt anden teknologisk revolution i al stilhed i gang et andet sted i verden. I Odense. Her lykkedes det efter en masse udfordringer tre unge mænd at få verdens første fleksible, lette robotarm til at fungere på et fynsk gartneri.

De ambitiøse robotudviklere havde kort tid forinden etableret selskabet Universal Robots. Hvad de ikke kunne vide – men måske håbede på – var, at netop dette selskab mindre end 10 år senere skulle gå hen og blive Danmarks mest succesrige robotvirksomhed og selve symbolet på det, som man i dag kan kalde det danske robotmirakel.

Måske er det lidt upræcist at kalde robotmiraklet dansk. Den ære skal hele landet næsten ikke have. Miraklet er nemlig især fynsk, selvom det næppe var sket, hvis ikke det var for erhvervsikonet Mærsk Mc-Kinney Møller, som havde sin direktørstol stående på Esplanaden i København.

Ildsjæle skabte klyngen

Historien starter nemlig på det gamle Lindøværft ved Odense. Her byggede Mærsk-rederiet mange af sine skibe, men for at gøre det effektivt nok begyndte man at benytte svejserobotter, som man selv udviklede. Da værftet ikke længere kunne klare sig i den globale konkurrence og skrumpede ind, var der allerede opstået et livligt robotmiljø i virksomheden.

Dette miljø blev det spæde fundament under den robotklynge, som nu består af en håndfuld kreative virksomheder, der skaber nye robotter, som der er stor efterspørgsel på i hele verden, plus 50-100 virksomheder, der enten forsøger det samme som succes-kometerne, eller som arbejder med at integrere robotløsninger i produktionsvirksomheder.

Den sjove Kubo-robot kan programmeres af børn i folkeskolen.

Roboteksplosionen i Odense skyldes en masse ivrige pionerer – ambitiøse og dygtige, unge ingeniører samt rutinerede forskere. Den skyldes også Mærsk Mc-Kinney Møller, der oprettede et helt institut for robotteknologi på byens universitet, Teknologisk Institut, der satsede på en robotafdeling i Odense, offentlige midler, villige, private penge plus ikke mindstt en hel masse ildsjæle.

Alt gik nærmest op i en højere enhed – trods krise først i 00’erne – gennem to-tre årtier og nåede sit foreløbige højdepunkt, da Universal Robots blev købt af amerikanske Teradyne i 2016 for 1,9 milliarder kroner.

Men hvad går de egentlig og laver, alle disse robotfirmaer? Nogle få mindre producenter udvikler humanoide robotter, dvs. robotter, der ligner mennesker og i nogen grad kan tale og ”tænke”. Disse robotter er ofte rettet mod undervisning i for eksempel folkeskolen. Det er sådan nogle som Kubo, der har bygget en nuttet, lille skole-robot, og Shape Robotics’ nye Fable med smartphone-hoved, der allerede findes på skoler i mere end 20 lande.

I det hele taget er temaet for de danske robotproducenter, at tingene skal være simple, lette og små – og at de skal udfylde et hul i markedet. Det er ting, som man ikke har set før, men som alle opdager, de har brug for, når de først er der (sådan var det også med iPhone).

Mobile Industrial Robots: to mobile robotter finder selv rundt på fabriks-gulvet.

Billigere og nemmere

Det gælder på samme måde de mere ”tunge” producenter.
For eksempel er det berømmede Universal Robots blevet store på at have udviklet en robotarm, der er nem at programmere for næsten enhver i en grafisk brugerflade.

Den er heller ikke så stor og dyr som typiske industrirobotter og kræver ingen sikkerhedsforanstaltninger. Den er simpelt hen den robot, klodens tusindvis af små og mellemstore virksomheder har stået og manglet.

OnRobot: har specialiseret sig i gribere til Universal
Robots' robotarme.

UR-robotarmene kan sjovt nok ikke rigtig noget i sig selv, men er nærmest en ”åben platform”, som gør det muligt for andre firmaer at udvikle sensorer, kameraer og gribere, der giver armene deres endelige funktionalitet. Det har Odense-firmaet OnRobot udnyttet og har skabt et firma, der i raketfart vokser globalt på at sælgere gribere til primært de danske robotarme.

En tredje succes er Mobile Industrial Robots, der også for nylig blev solgt (1,7 milliarder kroner). Denne Odense-virksomhed har opfundet små, mobile robotter, der afløser gaffeltrucks og skubbevogne på industrigulve og lagre.

MiR100 og MiR500 hedder robotterne, der læsses med alt fra skruer til pallelæs og selv finder rundt i sine omgivelser, stopper op, når de møder personer og forhindringer, og i det hele taget bare arbejder og passer sig selv. Indbyggede sensorer og virtuelle kort over gulvområdet skaber en selvkørende transportvogn, der er billigere og bedre, end noget verden endnu har set.

Blue Ocean Robotics: har blandt andet udviklet en desinficerende UV-
robot og en ruderobot.

Ultraviolet dræber

Droner er også en del af Odenses robotklynge. Det nationale danske dronecenter har hjemme i lufthavnen uden for byen. Og hvis vi tager en drone hen over robothovedstaden, er det værd at lande hos en af de mere specielle robotudviklere, nemlig Blue Oceans Robotics. Her laver man ikke én ting, men tiltrækker penge, der bruges til at hjælpe mange kreative robotideer i gang.

Den mest opsigtsvækkende nyhed er en hospitalsrobot, der kan desinficere operationsrum med ultraviolet lys. Den 1,5 meter høje UVD Robot sendes ind i rummet, døren lukkes, og så kører robotten selv rundt i rummet – uden at ramme noget – og bagefter er alle bakterier og vira komplet udryddet.

Dette firma har også udviklet en robot, der kan montere ruder, og en robot, der kan trille målbevidst rundt på hjul og med en tablet som hoved hjælpe konferencegæster på plads eller vejlede kunder i en butik. Hvis du tror, at H.C. Andersen er historiens eneste odenseaner med en livlig fantasi, så kan du godt tro om igen!

Universal Robots': robotarme kan nemt programmeres med en grafisk brugerflade på en tablet.