Home » Processor » Derfor mangler verden mikrochips – og her er håbene
Derfor mangler verden mikrochips – og her er håbene

Derfor mangler verden mikrochips – og her er håbene

Share
Samlebåndet sidder i loftet

Produktionslinjen er opdelt i cirka 100 separate processtationer, der varetager de forskellige delprocesser af chipfremstillingen. Et automatisk AI-styret transportsystem i loftet fungerer som ”samlebånd”, der bringer chip-emnerne fra station til station i små FOUPs (Front Opening Unified Pods), der hver kan transportere 25 emner.

AI styrer også selve fremstillingen, der kan omfatte hen ved 250 forskellige behandlingsprocesser i de hundrede individuelle processtationer, hvor håndteringen varetages af AI-styrede robotter. Omkring hver tredje proces består af test og målinger, og det bringer fremstillingen af en mikrochip op på omkring 700 forskellige delprocesser, der sammenlagt strækker sig over op til 14 uger.

Samtlige de cirka 100 individuelle maskiner og robotter i produktionslinjerne er forbundet online både med hinanden og med hele fabrikkens øvrige infrastruktur via en central dataserver og 300 km datakabel.

Denne forbindelsesmetode muliggør, at data fra så mange som tusind datakanaler løbende kan registreres i realtid, og der genereres hvert sekund 1 gigabit produk­tionsdata eller det samme som 500 tekstsider pr. sekund eller 42 millioner tekstsider om dagen. Det er denne form for produktion, som går under betegnelsen ”Industri 4.0”.

Skulle alle disse data udskrives, ville arkene sammenlagt veje 22 ton. Og eftersom alle data fra halvlederfabrikken lagres i fabrikkens centrale server, er det ud over dataovervågning også muligt at udpege nøjagtigt, hvor hvert chip-emne befinder sig i produktionslinjen på et givet tidspunkt, samt at produktionen løbende modtager og kan reagere på de data, fabrikken modtager online for at kunne forbedre og optimere kvalitet og kapacitet.

Se også:  Billig elbil sælges med gratis opladning et helt år

For at kunne opretholde en løbende produktion leveres råmaterialer, kemikalier og energi fra en såkaldt ”subfabrik” direkte under produktionsetagen. Hver eneste komponent som de kilometervis af rør, kabler og slanger, der løber gennem subfabrikken, og alle processer og funktioner i hele fabriksanlægget er kortlagt i digitale 3D-landskaber.

Kontrollerer med AR-briller

På den måde kan alle maskiner og arbejdsgange styres og vedligeholdes, uden at nogen kommer i fysisk kontakt med maskinerne eller produktionen. Der er i alt 11.000 forbindelser mellem renrummene og teknikrummet i kælderen, og det sætter Bosch i stand til at projektere nye tiltag og forbedringer på en computerskærm uden at behøve at skulle påvirke eller afbryde den fysiske kontakt i den virkelige verden.

Hvis en tekniker eller andre har behov for at komme tættere på en maskine i renrumsfaciliteterne, kan det foregå via smarte briller og AR (augmented reality) og en medarbejder, der i forvejen befinder sig i renrummet. Så kan medarbejderen i sine AR-briller og med en tablet se digitale data lagt oven på virkeligheden.

Det sker gennem en app udviklet af Bosch selv, og samme teknologi vil kunne muliggøre fjernstyret vedligeholdelse af såvel maskiner som systemer af eksperter, der kan befinde sig tusinder af kilometer væk. I kælderetagen er der desuden placeret laboratorier til test og analyser.

Se også:  Segway Ninebot KickScooter Max [TEST]: Luksus-løbehjul med høj sikkerhed

Ud over produktionslokalerne omfatter den nye Bosch-fabrik også separate kontorlokaler og en større separat CUB-hjælpebygning (Central Utility Building), der som en af sine vigtigste opgaver har at behandle 1200 kubikmeter vand dagligt. Det svarer til otte husstandes årlige forbrug. Det ultrarene vand bruges blandt andet til at skylle waferne efter hver ætsning af komponentbanerne på kredsløbene.

TAGS
chip
elektriske transportmidler
mikrochips

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S