Home » Processor » Derfor mangler verden mikrochips – og her er håbene
Derfor mangler verden mikrochips – og her er håbene

Derfor mangler verden mikrochips – og her er håbene

Share
Koks i forsyningerne

Når folk sendes hjem fra arbejde, påvirker det også råvareleverancerne og forsyningskæderne, der flere steder er gået helt i stå. Det hjalp heller ikke, at et kæmpe containerskib i det tidlige forår gik på grund i Suez-kanalen og desuden spærrede for alle de containerskibe, der lå bagved. Det blokerede for afviklingen af containertrafikken gennem hele Suez-kanalen i ugevis efterfulgt af langvarige flaskehalse i verdens store containerhavne, da de mange tusinde containere så endelig kom frem og skulle losses.

Da det kæmpemæssige containerskib Ever Given læsset med containere stødte på grund i Suez-kanalen og lagde sig på tværs, spærrede det for al gennemsejling i ugevis.

Det forhold spiller også ind, at mange vestlige chipproducenter har ladet fjernøstlige underleverandører bidrage til mere og mere af produktionen, og oven i det hele kommer handelskrigen mellem USA og Kina, der betyder, at et stigende antal amerikanske virksomheder nu ønsker at afbryde samarbejde med kinesiske underleverandører.

Kina fremstiller kun selv sporadiske mængder færdige chips og ikke altid af højeste kvalitet, og de har tilmed så store tekniske problemer med fremstillingen, at de har måttet rekvirere brugte produktionsmaskiner fra Japan. Rusland er heller ikke den store chipleverandør, og eftersom de ikke kan få så mange chips fra USA mere, må de forlade sig på deres egne Baikal M- and M/S-chips.

Asien sidder på produktionen

Da coronapandemien ramte fabrikken TSMC, styrtdykkede udbuddet af mikroprocessorer.

Mens Vesten for øjeblikket er stærkt afhængig af, hvad Asien kan undvære, er både den amerikanske præsident Joe Biden og EU-kommissionen klar til at investere store summer i ny chipproduktion. Men foreløbig ser det ud til at blive svært for Vesten at følge teknologisk med sydkoreanske Samsung og taiwanske Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, Limited (TSMC), der sidder på 80 procent af produktionskapaciteten og nærmest kontrollerer det globale marked.

Se også:  Nu skal elbilernes batterier (måske) stilles lodret

Det tager mindst tre år at opføre en chip-fabrik fra bunden, og det koster 600-950 milliarder kroner. Det er et af de største private investeringsobjekter, der findes. TSMC regner eksempelvis med at investere 650 milliarder kroner over de næste tre år.

Chipproduktionen i dag er fortrinsvis samlet på nogle få fabrikker i Taiwan, så markedet er meget sårbart. Mange virksomheder har dog i god tid loddet situationen og fyldt deres lagre af mikrochips op – en af dem er Apple – og det har jo også gjort indhug i beholdningerne.

Nogle peger også på, at lysten til at investere i krypto­valutaer som bitcoin og ethereum har skabt foruroligende efterspørgsel på ikke mindst grafikkort, og når hverken Vestens lager- eller produk­tionskapacitet af elektroniske komponenter har kunnet øges, svinder udvalget af elektroniske produkter selvfølgelig også ude i forretningerne.

Se også:  Ny analyse: For langt til ladestandere for elbiler

Markedsanalytikere spår, at komponentkrisen sandsynligvis vil vare langt ind i 2022 og måske længere. Branchedirektør i Bilbranchen herhjemme, Thomas Møller Sørensen, konstaterer eksempelvis, at en ventetid på visse bilmærker kan være op til et halvt år, og han anslår, at det formentlig ikke vil normalisere sig før i første halvdel af næste år. For mens coronaen forhåbentlig nu er ved at slippe sit tag herhjemme, er efterspørgslen på mikrochips stadig høj.

TAGS
chip
elektriske transportmidler
mikrochips

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S