Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Derfor bliver 5G det nye supernet

Siden 2009 har forskere arbejdet på at udvikle 5G-mobilnettet. Et hurtigere netværk er afgørende for fremtidens trådløse samfund, men hvordan fungerer 5G, og hvornår får vi det?.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Tablets, mobiltelefoner og mobilt bredbånd kommunikerer i dag – når det går hurtigst – over det såkaldte 4G-mobilnet. Men nu er femte generation på vej, 5G, og det vil revolutionere vores trådløse samfund og åbne døren for IoT, Internet of Things. Det kan for eksempel være førerløse biler, der kommunikerer med omverden, eller affaldsspande, som selv gør opmærksom på, hvornår de skal tømmes.

Fremtidens 5G kræver dog, at teknikken er på plads. Siden 2009 har forskere fra blandt andre Samsung arbejdet på at forbedre kapaciteten og teknologien, så der kommer smæk på hastigheden. Her handler det ikke kun om kapacitet, altså upload/download, men om svartid på at sende og modtage en efterspørgsel fra en server. Forsinkelser kan i værste fald betyde, at førerløse biler kører ind i genstande og mennesker, fordi bilens sensorer reagerer for sent. Her vil 5G være altafgørende for udviklingen, da et ”ping” kan reduceres til 1 ms mod typisk 20 ms på 4G-netværket.

Live-streaming i 360 grader

Men hvor hurtigt bliver 5G for os almindelige mobilforbrugere? Ifølge test efterlader 5G-netværket 4G i støvet med potentielle mobile hastigheder på op til 5-10 Gbit/s. Nogle siger 65 gange hurtigere, end det 4G på omkring 100-300 Mb/s, du har på din smartphone. Andre lover op til 1000 gange hurtigere. Det britiske 5G Innovation Centre har opnået hastigheder på 1 TB/s. Så vil du kunne suge en HD-film ned på under et sekund.

Disse målinger er dog foretaget i testmiljøer. Ude i virkeligheden spiller det også ind, hvor mange der er på, og hvor tæt masterne står. Den japanske teleudbyder Docomo har for eksempel i reelle brugermiljøer opnået hastigheder på 2 GB/s, men før 5G bliver rullet ud, vil teknikken blive så god, at hastigheder på mellem 10 og 50 GB/s også bliver realistiske i den virkelige verden.

Med den hastighed bliver det muligt at modtage holografiske opkald og live-streame en basketballkamp i 360 grader med AR/VR-briller på. En opgave, som den amerikanske kabel- og internetudbyder Verizon lykkedes med i 2018.

Nye enheder og nye master

Selv om 5G lyder, som noget vi må have nu, skal du ikke forvente at se det udbredt i Danmark før tidligst 2020. Teknologien kræver optimering af dækningsgrad, signalkvalitet, enhedstandarder m.m. Desuden skal vi ud og købe nye, kompatible 5G-telefoner og -enheder. I december 2018 lancerede mobilteknologi-firmaet Qualcomm sin første 5G-chip, Snapdragon 855, til smartphones.

Ud over de teknologiske benspænd handler det også om udbud og efterfølgende frigivelse af de frekvenser, som det nye netværk skal bruge – blandt andet 700 MHz-båndet for at opnå bedre dækningsgrad og 26 GHz til brug i byerne. Rækkevidden på sidstnævnte er kortere, men vil formentlig give højere netværkshastigheder. I udbudsrunden, som netop er blevet afholdt af Energistyrelsen, erhvervede TDC, Telenor/Telia og det 3-ejede Hi3G sig licenser.

Blandt de store aktører i Danmark og Skandinavien på 5G-området er TDC, som har opstillet 5G-master til brug fra i år, og med flere på vej fra 2020. Målet er at nå op på 4000 master, der kan håndtere 5G.