Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Denne volumenkontrol koster som en familiebil

Det glade vanvid – men også rigtig sjovt: Bespoke Audio laver kun ét produkt: En volumenkontrol, der kan skrue op og ned for lyden fra et hi-fi-anlæg. Den består af 442 dele inklusive 200 gram bivoks, og prisen er 200.000 solide danske kroner.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvad er det dyreste, som du kan få fat i, som næsten ingenting kan? Denne enhed fra Bespoke kandiderer helt klart til førerpositionen. Enheden kan kun skrue op og ned for lyden i et hi-fi-anlæg. I enhver form for musiklytning kræves der, at du kan skrue op og ned for volumen.

I et traditionelt, godt hi-fi-anlæg klares denne opgave af en volumenkontrol, der har en eller anden form for modstand, som dæmper lydsignalet fra forstærkeren. I dyre volumenkontroller mærker man et klik for hvert trin, man justerer volumen, svarende til en individuel modstandskomponent.

Hos Bespoke Audio mener man, at en modstand ikke er godt nok for lydkvaliteten. Man benytter i stedet transformatorer – en til hver kanal – som så er udstyret med én vikling for hver af de 48 trin, du kan skrue op og ned.

Vælg selv finish og materialer

Bespoke Audio, der bygger alt i Hastings i England, er ikke ene om denne idé, men udførelsen er der ingen andre, som kan matche. De 2 x 800 meter tråd i rent sølv vikles i hånden, chassiset i aluminium er eloxeret i den farve, du ønsker, og alle kabler er blevet håndloddet.

Du bestemmer selv materialet til toppladen – det kunne være træ, hvis du ikke vil have metal. Er du i tvivl, så bestiller du bare en ekstra topplade. Du får nemlig en speciel nøgle medleveret, så du kan montere og afmontere pladen. Og dit navn er indgraveret i den.

De 200 gram bivoks bliver brugt uden om spolerne, inden de gemmes bag et svøb i my-metal, som afskærmer magnetiske felter. Det er med til at sikre, at metallet i spolen holder sig for livstid, som firmaet udtrykker det.
Bespoke betyder løst oversat ”bygget efter kundens specifikationer”.

De to spoler er placeret i midten og bygget ind i my-metal for at undgå indstråling. Alle kabler er loddet i hånden.

Derfor kan du bestille enheden i den finish og med de indgange, du ønsker – mod merpris, naturligvis. Man bestiller via hjemmesiden, der har en konfigurator, og når du har betalt, går processen i gang. Nu vil du uge for uge de følgende otte uger få en opdatering på byggeprocessen. Du får endda en video, hvor du kan se de vigtige spoler blive viklet.

I ottende uge får du den 14 kilo tunge kvadratiske kontrol leveret i en tung flightcase, en robust transportkasse, som er foret. Bespoke er helt passiv. Den transporterer blot et signal. Dog bruger den medfølgende fjernbetjening lidt strøm, og fjernstyringen aktiverer en motordrevet, fysisk volumenknap på enheden. Så der medfølger en lille strømforsyning samt en stor solid fjernbetjening i metal – som kvalitetsmæssigt selvfølgelig matcher forstærkeren.

Lader lyden flyde frit

For at afprøve en så vild hi-fi-enhed i rette element har vi sat den op i et optimalt anlæg, hvor man kan høre de mindste ændringer. Det opsigtsvækkende er, at lyden slipper uhindret og helt ”glat” igennem Bespoke.

Der er ingen betoninger, men et kæmpe lydbillede, hvor alle mikrodetaljer kommer med, og musikken klinger helt ud. Overtonerne på et klaver står lidt længere end fra nogen anden kontrolforstærker, vi har hørt, og bassen er kælderdyb. Gengivelsen er ufarvet på en helt fantastisk måde, så er der tale om en dårlig indspilning, vil det også blive afsløret prompte.

Hvis du er til dette vanvittige produkt, er du vist lidt vanvittig i forvejen og har et anlæg, som har kostet et eller andet sekscifret beløb. Du kan overveje at købe billigmodellen, som ikke koster 200.000 kroner, men 130.000 kroner, men så må du nøjes med viklinger af kobber i stedet for sølv.