Home » Robot » Denne minirobot skal svømme ind i kroppen med medicin
Denne minirobot skal svømme ind i kroppen med medicin

Denne minirobot skal svømme ind i kroppen med medicin

Share

Kinesiske forskere har benyttet en fisks indre svømmehemmeligheder til at skabe en mikrorobot, der kan levere medicin inde i menneskekroppen

Stort set enhver sædcelle i dyreriget består af et hoved fyldt med arvemateriale og en lille svingende hale, der pisker den lille DNA-pakke frem mod ægcellen. Både dens manøvredygtighed og hastighed er dog begrænset, og støder den mod en forhindring, vil den som oftest sidde fast uden at kunne komme videre. Men nu har et hold kinesiske forskere fundet frem til, at netop rokkefiskens sædceller har et særligt trick.

De bruger såvel hovedet som halen til fremdrift. Denne sære flade fisk, der er et glubsk rovdyr, og nærmest ligner et svømmende tæppe, har nemlig sædceller, der i modsætning til stort set alle andre i dyreriget ikke bare har en hale, som kan bevæge sig meget varieret, men også et aflangt og spiralformet hoved, der kan rotere som en skibsskrue.

Det kan udnyttes på en overraskende måde, har det kinesiske forskerhold fundet ud af. Teamet fra City University of Hong Kong ledes af Shen Yajing Shi Jiahai fra Department of Biomedical Engineering (BME) i samarbejde med Shi Jiahai fra Department of Biomedical Sciences (BMS).

Se også:  Snart får robotter følsom hud – det åbner op for en helt ny type sexrobotter
Fantastiske svømmeevner

Men lad os først koncentrere os om rokkefisk-sædcellernes særlige måde ar fungere på. De har på en måde en form for firhjulstræk. Under kraftigt mikroskop er det tydeligt, at rokkens sædceller godt nok også består af et hoved med arvemateriale og en piskende hale. Men ud over det spiralsnoede hoved har sædcellen i midten en fleksibel sektion, der gør det muligt for det spiralformede hoved at vride og sno sig uafhængigt af halen.

Ved almindelig svømning roterer hoved og hale i samme retning om end med forskellig hastighed og styrke, og derfor døbte forskerne denne bevægelsesmetode HDH, der er en forkortelse for ”heterogeneous dual helixes propulsion”, dvs. fremdrift ved forskelligartede dobbeltspiral-mønstre.

Antistoffer mod covid-19

Egentlig var det ikke forskernes hensigt at studere rokkesædcellernes måde at bevæge sig på specifikt. Det opdagede de kinesiske videnskabsfolk ved et rent tilfælde. De var i færd med at forsøge at finde frem til en metode til kunstig befrugtning af bruskfisk, der holdes i fangenskab. Bruskfisk har et skelet, der hovedsageligt består af brusk, og til denne type fisk hører eksempelvis hajer og rokker.

Se også:  Nu skal danske robotter have et mobilnummer – for ikke at gå i stå

Men bruskfisk har også det særkende, at de er i stand til at producere antistoffer mod en lang række mennesketruende sygdomme inklusive covid-19. Derfor er det interessant at kunne holde dem i fangenskab og befrugte dem kunstigt. Det var som led i disse eksperimenter, at forskerne opdagede, at rokkens sædceller var bygget anderledes end de fleste andre fisks.

Dette princip gør det muligt for hele sædcellen at vinkle sig skarpere og på den måde være i stand til at vende og dreje sig fleksibelt som en leddelt dobbeltbus. Du kan også sammenligne med en færge, der både har bagpropeller og bovpropeller for at lette indsejlingen i færgehavnen.

Rokkefiskens sædcelle bruger både hoved og hale til at trække sig omkring og rundt om hjørner og forhindringer. Da både halen og hovedet bidrager til fremdriften for rokkesædcellens vedkommende, fremkalder vinklen mellem de to celledele en sidelæns kraft, der også hjælper sædcellen med at skifte kurs. Takket være denne særlige opbygning og udformning kan sædcellen dreje og undvige aktivt.

TAGS
covid-19
innovation
medicin
robot

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S