Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Denne højttaler har samme pris som et sommerhus

I serien om dansk hi-fi i verdensklasse handler det denne gang om lydlegenden Peter Lyngdorf, som blandt andet har skabt eksotiske højttalere, der som de eneste i verden har fået det blå stempel fra klavergiganten Steinway.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis man er gammel nok til at have fulgt udviklingen i dansk hi-fi siden 1980’erne, er man ret sikkert løbet ind i personen eller i hvert fald navnet Peter Lyngdorf.

Han lavede rav i den dengang store danske hi-fi-branche med Hi-Fi Klubben (tidligere Danmarks Hi-Fi Klub), der så stort på spillereglerne i branchen og solgte gode lydprodukter til attraktive priser uden om de traditionelle salgskanaler.

Men Peter Lyngdorf var ikke kun en kontroversiel købmand; han var også en sand hi-fi-entusiast, og det udmøntede sig med tiden i en række lydprodukter rettet mod kompromisløse hi-fi-nørder med en stor pengepung – forstærkere til hjemmebiografen, streamingforstærkere, kontrol- og effektforstærkere samt højttalere.

Enhederne svæver nærmest

Produkterne bliver i dag produceret i selskabet Lyngdorf Audio. Nogle af dem sælges under navnet Steinway Lyngdorf, da den verdenskendte klaverproducent har givet Peter Lyngdorfs selskab eksklusive rettigheder til at benytte Steinway-varemærket.

Steinway vil selvfølgelig ikke lægge navn til hvad som helst. Med Lyngdorf Audios fineste højttalere, Model D, forstår man, hvorfor det tysk-amerikanske musikfirma tør lægge navn til. Højttaleren er nærmest Bang & Olufsen på steroider.

Alene forarbejdningen af kabinettet går der mere end 170 timer på, selvom der ikke er meget kabinet at tale om. Højttalerenhederne svæver nærmest i en bred søjle af træ og metal.

Peter Lyngdorf er legendarisk i den dansk hi-fi-branche. Han startede Hi-Fi Klubben og udviklede højttalerfabrikken Dali. Desuden har han ejet verdenskendte hi-fi-virksomheder som Snell Acoustics og NAD Electronics.

Der er ikke nogen kabinetvæg bagpå, da Peter Lyngdorf benytter sig af dipol-princippet, hvor højttalerenhederne både kan spille mod lytteretningen og bagud.

Fordelen ved dette er, at der ikke er resonanser og andre forstyrrende elementer, der kan sløre musikgengivelsen. Resonanser og vibrationer i kabinettet kan sløre lyden uhensigtsmæssigt, men her er den risiko minimeret.

Ulempen ved princippet er, at det kan kræve større og ofte mere kostbare højttaler-enheder at opnå samme lydvolumen som i en tilsvarende højttaler med lukket kabinet.

Model D er da heller ikke nogen miniput. Den tårner sig mere end to meter op fra gulvet og vejer forrygende 174 kilo. Rammen i poleret træ (fås i forskellige træsorter) består også af metal for at forstærke konstruktionen.

Op gennem de to meter finder du hele fire basenheder samt to mellemtoner og en diskantenhed. De store basenheder skal sikre en varm og præcis bas. De store membraner og antallet af enheder betyder, at Model D kan udsende en endog meget dyb bas.

800 watt digital forstærker

Højttalerne trækkes af en ekstern enhed, der har en 2 x 400 watt-forstærker indbygget. Forstærkeren har en forstærkerdel til hvert af de tre toneområder – bas, mellemtone og diskant. Samtidig kan man på denne måde skræddersy forstærkeren, så den gør lige det, som de højttalerenheder, den skal trække, kræver. Man kan justere forstærkerens lydkarakteristik, så den matcher højttaleren præcist.

Normalt har man i stereoanlæg passive højttalere, som får signalet fra den forstærker, man nu mere eller mindre tilfældigt har købt til dem. Her har højttalerproducenten af gode grunde ikke den samme kontrol over, hvordan resultatet bliver.

Højttaleren har ikke noget egentligt kabinet, men er delvis åben. Den solide bund sikrer, at højttaleren står stabilt.

Lyngdorfs tilgang til højttalerne minder om den måde, som Steinway arbejder med sine flygler på. Her forarbejdes træramme og alle materialer til det optimale. Og så bliver det til sidst stemt af en tonemester.

Det er den kompromisløse tilgang til teknologi, lydkontrol og finish, der har gjort, at det – sammenlignet med mange hi-fi-producenter – lille danske varemærke kan få lov til at placere et Steinway-logo i guld på de højglanspolerede højttalere.

Skal tilpasses rummet

Forstærkeren er monteret i eget kabinet og huser ikke kun forstærkerdelen. Der er også en indbygget processor, der fungerer som det meget vigtige filter til højttalerens enheder.

Den indeholder desuden en præcis rumkorrektion, der betyder, at højttalerne kan justeres nøjagtigt ind til det rum, de står i. Det er noget, der klares af Lyngdorfs teknikere og er en af bagmandens kongstanker.

Komplet anlæg

Forstærkerenheden har indbygget streaming og sågar en cd-afspiller, så hele sættet faktiske er et komplet stereoanlæg. At der er tale om kvalitet fra inderst til yderst, understreges af den trådløse volumenkontrol. Den vejer alene 1 kilo, er indpakket i guldbelagt messing og rummer kuglelejer.

Prisen for højttalersættet er på niveau med et godt sommerhus. Der findes ingen vejledende pris i danske kroner, men prisen i engelske pund er angivet til 279.950. Det svarer altså til omkring 2,5 millioner gode danske kroner!

Volumenkontrollen er trådløs og guldbelagt. Bagved ser du forstærkeren med indbygget digitalt kredsløb, streamingmodtager og cd-afspiller.

Men så får du også et sæt højttalere, der er unikke og håndbyggede, og du kan komme i klub med oliemilliardærer og andre hyperrige, der er blandt kunderne til Model D.

D’eren er flagskibet i serien. Der findes flere og ”billigere” løsninger – helt ned til model S, som fås til den rimelige sum af blot 288.000 kroner. Det er altså produkter, som er forbeholdt de meget få, der har en Ferrari eller Bugatti stående i carporten, og som ikke går så meget op i, hvad de får af værdi pr. investeret krone/pund/euro/dollar. I det lys er det da lidt imponerende, at det er en ægte jyde, der står bag det hele.