Home » Hovedtelefoner og højttalere » Denne højttaler har samme pris som et sommerhus
Denne højttaler har samme pris som et sommerhus

Denne højttaler har samme pris som et sommerhus

Share

I serien om dansk hi-fi i verdensklasse handler det denne gang om lydlegenden Peter Lyngdorf, som blandt andet har skabt eksotiske højttalere, der som de eneste i verden har fået det blå stempel fra klavergiganten Steinway

Hvis man er gammel nok til at have fulgt udviklingen i dansk hi-fi siden 1980’erne, er man ret sikkert løbet ind i personen eller i hvert fald navnet Peter Lyngdorf.

Han lavede rav i den dengang store danske hi-fi-branche med Hi-Fi Klubben (tidligere Danmarks Hi-Fi Klub), der så stort på spillereglerne i branchen og solgte gode lydprodukter til attraktive priser uden om de traditionelle salgskanaler.

Men Peter Lyngdorf var ikke kun en kontroversiel købmand; han var også en sand hi-fi-entusiast, og det udmøntede sig med tiden i en række lydprodukter rettet mod kompromisløse hi-fi-nørder med en stor pengepung – forstærkere til hjemmebiografen, streamingforstærkere, kontrol- og effektforstærkere samt højttalere.

Se også:  Danskbygget forstærker er blandt verdens bedste
Enhederne svæver nærmest

Produkterne bliver i dag produceret i selskabet Lyngdorf Audio. Nogle af dem sælges under navnet Steinway Lyngdorf, da den verdenskendte klaverproducent har givet Peter Lyngdorfs selskab eksklusive rettigheder til at benytte Steinway-varemærket.

Steinway vil selvfølgelig ikke lægge navn til hvad som helst. Med Lyngdorf Audios fineste højttalere, Model D, forstår man, hvorfor det tysk-amerikanske musikfirma tør lægge navn til. Højttaleren er nærmest Bang & Olufsen på steroider.

Alene forarbejdningen af kabinettet går der mere end 170 timer på, selvom der ikke er meget kabinet at tale om. Højttalerenhederne svæver nærmest i en bred søjle af træ og metal.

Peter Lyngdorf er legendarisk i den dansk hi-fi-branche. Han startede Hi-Fi Klubben og udviklede højttalerfabrikken Dali. Desuden har han ejet verdenskendte hi-fi-virksomheder som Snell Acoustics og NAD Electronics.

Der er ikke nogen kabinetvæg bagpå, da Peter Lyngdorf benytter sig af dipol-princippet, hvor højttalerenhederne både kan spille mod lytteretningen og bagud.

Fordelen ved dette er, at der ikke er resonanser og andre forstyrrende elementer, der kan sløre musikgengivelsen. Resonanser og vibrationer i kabinettet kan sløre lyden uhensigtsmæssigt, men her er den risiko minimeret.

Ulempen ved princippet er, at det kan kræve større og ofte mere kostbare højttaler-enheder at opnå samme lydvolumen som i en tilsvarende højttaler med lukket kabinet.

Model D er da heller ikke nogen miniput. Den tårner sig mere end to meter op fra gulvet og vejer forrygende 174 kilo. Rammen i poleret træ (fås i forskellige træsorter) består også af metal for at forstærke konstruktionen.

Op gennem de to meter finder du hele fire basenheder samt to mellemtoner og en diskantenhed. De store basenheder skal sikre en varm og præcis bas. De store membraner og antallet af enheder betyder, at Model D kan udsende en endog meget dyb bas.

TAGS
Hi-Fi
Peter lyngdorf
Steinway

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S