Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Denne gang er video kommet for at blive

Teknologien har været her længe, men der skulle en global krise med national lock-down til, førend virksomhederne for alvor ville tage videokommunikation til sig. Men nu har de tilsyneladende forstået budskabet.

Af Henrik Malmgreen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Forrige gang erhvervslivet for alvor rettede fokus mod anvendelsen af videokommunikation, var for 10 år siden, da den islandske vulkan Eyjafjallajökull gik i udbrud og sendte så store mængder aske op i atmosfæren, at den europæiske lufttrafik var lammet i en periode.

Men lige så snart askeskyerne havde lagt sig, så lettede flyene igen med forretningsmænd i jakkesæt, der gladeligt rejste den halve klode rundt for at deltage i et møde. Kommunikation, konferencer og møder ved hjælp af video var tydeligvis blot en midlertidig nødløsning.

Situationen under vulkanudbruddet medførte, at vi i en periode ikke var i stand til at rejse. I dag står vi så i efterdønningerne af en coronakrise, hvor vi i lang tid ikke har måttet rejse og endvidere må forudse restriktioner et godt stykke ud i fremtiden.

Den helt store forskel er imidlertid, at teknologien siden vulkan-udbruddet i 2010 er blevet så tilgængelig, at specialindrettede lokaler med hardware og software til flere hundrede tusinde kroner ikke længere er nødvendigt. Videokommunikation er blevet hver mands eje, og det betyder markante ændringer i vores hverdag.

Det mener i hvert fald fremtidsforskeren Anne Skare Nielsen fra firmaet Universal Futurist, der lever af at kigge ind i fremtiden. Hun har desuden den pointe, at udbredelsen af videokommunikation ikke blot gør det muligt at deltage i et videomøde via smartphone eller tablet stort set uanset, hvor man befinder sig.

Onlinevideomøder vil også være med til at ændre de danske virksomheder og flytte magtbalancen fra direktionsgangen til det, som Anne Skare Nielsen kalder forpligtende fællesskaber. Noget hun mener vil være med til at give mere robuste virksomheder.

”Det skal forstås på den måde, at teknologien gør det nemmere for alle i virksomheden at byde ind med tiltag og ideer med henblik på at dygtiggøre hinanden. Jeg er sikker på, at vi denne gang vil se en blivende effekt i anvendelsen af videokommunikation. Det kommer til at ændre virksomhederne for altid, ja, jeg vil sige, det skal være med til at ændre virksomhederne for altid. Det er en simpel nødvendighed. I mange andre sammenhænge bliver der større og større fokus på bæredygtighed, og netop bæredygtighed vil også være med til at drive den fortsatte interesse,” siger Anne Skare Nielsen.

Fremtidsforsker Anne Skare Nielsen er ikke et sekund i tvivl om, at videokommunikation i dag er blevet både så moden og så tilgængelig, at det vil ændre virksomhederne for altid. Blandt andet ved at gøre beslutningsprocesserne mere demokratiske.

Hun fortsætter: ”Det er ved at gå op for virksomhederne, at det er spild af ressourcer at farte verden rundt til fysiske møder og, at onlinemøder fungerer rigtig godt. Hvis man så ovenikøbet griber bolden på den rigtige måde, vil man også få bedre kvalitet i sit arbejde, lige som oftere brug af onlinemøder
vil give højere grad af robusthed. Virksomheder-ne har fokuseret på at være effektive, strømline-de og omkostningsbevidste, men når verden trykker på den store pauseknap, går der ikke ret lang tid, før de får problemer. De er altså ikke så robuste, som de måske selv tror, og derfor er jeg sikker på, der vil komme mere fokus på at være organisk i stedet for mekanisk.”

Anne Skare Nielsen påpeger samtidig, at det er en oplagt opgave for især de små og mellemstore virksomheder at tage førertrøjen på. De er agile og kan skalere deres virksomhed ved at levere mere til flere på en bedre måde ved hjælp af de digitale platforme.

Men hun siger også, at onlinemøder ikke blot er fysiske møder tilsat strøm. Det er møder på en helt anden måde, og hvis ikke man gør sig det klart, gør man en stor fejl. Der er nye spilleregler, nye vindere og nye tabere. Altså en helt ny biosfære.

Eksplosiv vækst for Teams

Anvendelsen af eksempelvis Microsoft Teams er eksploderet hen over foråret i forbindelse med coronakrisen.

Microsoft Teams, som blev lanceret for blot 3 år siden, fik 12 millioner nye brugere på blot en enkelt uge, da frygten for coronavirus betød, at der blev beordret hjemmearbejde – ifølge Reuters. Det svarer til en vækst på 37,5 procent, og i marts måned opgav Microsoft det samlede antal daglige brugere på verdensplan til 44 millioner.

Alene i Puget Sound-området nord for Seattle, hvor Micro-softs hovedsæde ligger, har man på grund af virussen bedt 50.000 ansatte om at arbejde hjemmefra ved hjælp af Teams.

Mere effektivitet online

”Hvis man transskriberer et fysisk møde, vil mange blive overrasket over, hvor lidt effektive vi er som mødedeltagere. Det digitale møde er langt mere målrettet, langt mere intenst, fordi det giver en selvjustits, der i højere grad får mødedeltagerne til at holde sig til det konkrete. Det er vigtigt at forstå, men gør vi det, er jeg sikker på, vi vil tage noget meget vigtigt med ud på den anden side af coronakrisen, nemlig forståelsen for en højere kvalitet i vores kommunikation, når det gælder om at levere et målbart og kvalitetsskabende resultat. Det betyder så også, at magtbalancen i virksomhederne vil flytte sig fra direktionsgangen til det, jeg kalder for de forpligtende fællesskaber,” siger Anne Skare Nielsen.

Hvis man spørger ind til anvendelsen af videokommunikation i en af de store danske koncerner, TDC Erhverv, siger Casper Bøyesen, direktør for cloud-området, at coronakrisen har accelereret en udvikling, der allerede var sat i gang, og han ved nok, hvad han taler om.

TDC Erhverv ser nemlig tingene fra begge sider af skrivebordet. Dels er man selv storforbruger af eksempelvis Microsoft Teams, dels sælger man teknologien til landets virksomheder. Som televirksomhed mærker TDC Erhverv stor interesse blandt virksomhederne for at integrere tale i Microsoft Teams – såvel fastnet som mobil telefoni.

Tilgængelighed og integration

”På den måde samles det bedste fra begge verdener på cloud-platformen. I en årrække var begrebet Unified Communications noget, alle talte om. Med de løsninger, vi tilbyder nu, dækker UC-begrebet meget bredere, så vi samler beskeder, møder, noter, filer, video og tale på en og samme platform. Med de muligheder, vi har i dag, vil jeg meget hellere kalde det for chatbaserede samarbejds- og kommunikationsplatforme. Det er ikke længere e-mailen, der er det centrale omdrejningspunkt. Derimod ser vi en stigning i brugen af chats, som bliver mere real-time, og hvor man lynhurtigt kan gå fra en besked til et tale-kald, der kan ende med et videomøde, hvor flere deltagere er inviteret med, og hvor mødenoterne automatisk er delt med deltagerne,” siger Casper Bøyesen.

Det er ikke længere e-mailen, der er det centrale omdrejningspunkt, men derimod chats, som bliver mere real-time, og hvor man lynhurtigt kan gå fra en besked til et tale-kald, der kan ende med et videomøde. Det mener Casper Bøyesen, TDC Erhverv.

Dermed indikerer han ikke blot, at der er tale om en meget effektiv måde at arbejde på, men også at videokommunikation spiller sammen med de øvrige digitale samarbejdsværktøjer på en helt ny måde, der ikke var mulig under vulkanudbruddet for 10 år siden.

Tilgængelighed og integration er altså to af de helt store buzzwords, når man skal vurdere, hvor stor en rolle videokommunikation kommer til at spille for virksomhederne i fremtiden. Både når det gælder brugerflade og brugeradfærd.

Ansatte er med på ideen

En af de danske virksomheder, der har oplevet en eksplosiv stigning i anvendelsen af videokommunikation, er den rådgivende ingeniør- og arkitektvirksomhed Sweco Danmark, der har kontorer i en række lande. Her gennemførte man i marts måned umiddelbart efter statsminister Mette Frederiksens lockdown en intern undersøgelse af brugen af videokommunikation.

I Danmark svarede 111 medarbejdere ud af i alt 1300 fordelt på syv kontorer, og undersøgelsen viste ikke alene, at anvendelsen af videokommunikation i løbet af kort tid blev fordoblet, men også at medarbejderne gav udtryk for, at de er tilfredse med teknologien og i fremtiden i langt højere grad vil anvende videokommunikation i deres arbejde, oplyser virksomheden.