Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Denne elbil er skabt til vanvidskørsel

Renault R5 Turbo E3 er født til at drifte og så er den helt elektrisk.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I år er det 50 år siden at Renault 5 blev lanceret. Og jubilæet er ikke gået stille af. For ikke så lang tid siden lancerede man i Paris en Renault 5 Diamant - en designers våde drøm. Lyserød, med diamantformede lygter og et rat lavet i marmor.

Denne R5 Turbo E3, som præsenteres i dag, ligger så langt væk fra den model som man overhovedet kan forestille sig. Og hvorfor nu det kringlede navn – E3. Jo, såmænd fordi den ligger fint i forlængelse af Turbo 2 modellen – og E – fordi den er helt elektrisk. Og måske nok langt mere i tråd med det som Renault for mange motorsportsfans står for.

"Renault 5 TURBO 3E kombinerer ultra-tech design med talrige referencer til racing og faktisk også videospil. Kombinationen sender denne showcar ind i en verden af modernitet og højteknologi. Den er på en eller anden måde et sted mellem det virkelige og det virtuelle. Denne 100 % elektriske drifter, demonstrerer, at elektriske biler altså kan være enormt sjove og pænt vilde" siger Renault’s Vice-President Design, Gilles Vidal.

Skabt til racerbanen

Bilen er i alt fire meter lang – inklusiv den gigantiske hækspoiler, to meter bred og blot 1,32 meter høj. Den vejer uden batterier 980 kilo og 1500 med batterier. Den har 380 hk (280kW) et drejningsmoment på 700 Nm, en tophastighed på 200 km og 0-100 på blot 3.5 sek.

Hvor Renault 5 Diamant var “all about appearance” er R5 TURBO 3E “all about performance”. Den er simpelthen skabt til racerbaner. Og den er selvfølgelig baghjulstrukket. Der er to elektriske motorer, der tager sig af hvert sit hjul, og batteriet på 42 kWh ligger fladt under gulvet.

Mens bilen umiskendelig ligner forgængeren – Turbo 2- så er den lavet i kulfiber og bilen nyfortolker også de klassiske gigantiske luftindtag ved bagskærmene. De store luftindtag på den forreste kofanger tjener to formål. Et – de køler batteriet og to - de sikrer downforce.

Lav en donut

Også indenfor mikses fortid og nutid, den virkelige verden og den virtuelle. De skålformede sæder er naturligvis udført i kulfiber, mens rattet og sikkerhedsselen er udført i samarbejde med de internationalt anerkendte Sabelt.

Et moderne twist på en af Renault 5 Turbo umiskendelige features – de 10 analoge ure – er nu erstattet af digitale skærme og ser ud som om de lige er trådt ud af et retro game univers.

For at starte bilen skal man for eksempel trykke på knappen “Free play”. På samme måde er de forskellige køreprogrammer blevet omdømt. Drifting hedder nu Turbo, og for 360 graders spins skal man aktivere ”Donut” programmet. Bilen kan ses på Renault standen på det kommende Paris Motorshow, der går fra den 17.-23 oktober.

Om Renault 5:

Renault 5 er produceret i mere end 5.5 mio eksemplarer og var i 1970’erne og 1980’erne den mest populære bil i Frankrig. Den blev produceret fra 1972 til 1984 og blev synonym med det såkaldte mini segment, hvor også ikoniske Fiat 127, der blev lanceret i 1971, også befandt sig.

R5 TURBO 3E TECH SPECS

Længde: 4.006 - inklusiv hækspoiler

Bredde: 2.02 m

Højde: 1.32 m

Akselsfstand: 2.54 m

Vægt: 980 kg (+ 520 kg batteries)

Fordæk: 225 x 35 R19

Bagdæk: 325 x 25 R20

Power: 280 kW (eq. 380 hp)

Torque: 700 Nm

Batteri: 42 kWh lithium-ion

Top fart: 200 km/t

0 -100 km/h: 3.5 sek (3.9 sek i Drift mode)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere