Home » Internet » Dengang da… Internettet stadig var nyt
Dengang da… Internettet stadig var nyt

Dengang da… Internettet stadig var nyt

Share

For 25 år siden kaldte vi internettet for “Spindet” og guidede Alt om DATAs læsere på vej i det ukendte Netland…

Det er nok ikke at tage munden for fuld at påstå, at alle Alt om DATAs læsere bruger internettet hver dag til alt fra mails, internetsurf og indkøb til opslag og underholdning. Sådan har det naturligvis ikke altid været og denne gang i vores artikelserie om hedengangne Alt om DATA-udgivelser, er vi gået 25 år tilbage til 1994 – dengang da internettet endnu ikke var hverdagskost.

Internettet i hastig vækst

Tilbage i 1994 havde internettet – som vi kender det i dag – kun få år på bagen. Tim Berners-Lee udviklede på CERN i Schweiz World Wide Web, der skulle hjælpe forskerne på den europæiske forskningsfacilitet CERN med at kæde de mange hypertekst-dokumenter i internettet sammen. Den første hjemmeside, http:/info.cern.ch, kom online august 1991 med en forklaring om World Wide Web. (Du kan stadig se den første hjemmeside på ovenstående webadresse.)

Se også:  Pc’ens fantastiske historie

I årene efter voksede internettet, og det gav Alt om DATA anledning til i flere omgange at indføre vores læsere i den voksende teknologiske innovation. I en artikel ved navn ”Tour de Web” fra Alt om DATA nr. 10 i 1994 kunne læserne derfor lære mere om internettet og dets opstående. Internettet blev af vores tidligere redaktion også benævnt som ”Spindet”, og redaktionen refererede til rutinerede internetbrugere som ”nettere”. Termer som vi hurtigt kan konstatere ikke overlevede særligt længe.

I artiklen kunne vi fortælle, hvordan læserne kunne få adgang til World Wide Web via de få udbydere af internettet, der fandtes dengang såsom DKnet og Uni-C. Vi rådede også vores læsere til at anvende et modem på mindst 9600 bps, hvis man blot ville arbejde med terminalbaserede webtjenester. Hvis man derimod – som vi dengang udtrykte det, ville have: ”Den dyre vare med grafik og alt det frække”, så skulle man have programmer som Mosaic eller Cello samt en direkte netværksopkobling med TCIP/IP eller en modembaseret SLIP-forbindelse (med mindst 14.400 bps).

Se også:  Lækker teknik: Motorola Razr

Dengang kostede en login-forbindelse hos DKnet 600 kroner om året, og der fik man så fem timers brug pr. måned. Overskred man dette, måtte man betale 0,47 kr./minut for en 9600 bps-forbindelse. En SLIP-forbindelse var noget dyrere med 100 kroner om måneden. I artiklen var der også eksempler på, hvilke hjemmesider man kunne stifte bekendtskab med, og vi kunne afsløre, at selvom ”Spindet” oprindeligt var skabt til seriøse formål, kunne man finde andre formål blot et museklik borte – såsom en norsk hjemmeside om den ikoniske film ”Blade Runner” fra 1982.

TAGS
historie
internettet
retro

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S