Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Dengang da... Internettet stadig var nyt

For 25 år siden kaldte vi internettet for “Spindet” og guidede Alt om DATAs læsere på vej i det ukendte Netland...

Af Mette Eklund, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er nok ikke at tage munden for fuld at påstå, at alle Alt om DATAs læsere bruger internettet hver dag til alt fra mails, internetsurf og indkøb til opslag og underholdning. Sådan har det naturligvis ikke altid været og denne gang i vores artikelserie om hedengangne Alt om DATA-udgivelser, er vi gået 25 år tilbage til 1994 – dengang da internettet endnu ikke var hverdagskost.

Internettet i hastig vækst

Tilbage i 1994 havde internettet – som vi kender det i dag – kun få år på bagen. Tim Berners-Lee udviklede på CERN i Schweiz World Wide Web, der skulle hjælpe forskerne på den europæiske forskningsfacilitet CERN med at kæde de mange hypertekst-dokumenter i internettet sammen. Den første hjemmeside, http:/info.cern.ch, kom online august 1991 med en forklaring om World Wide Web. (Du kan stadig se den første hjemmeside på ovenstående webadresse.)

I årene efter voksede internettet, og det gav Alt om DATA anledning til i flere omgange at indføre vores læsere i den voksende teknologiske innovation. I en artikel ved navn ”Tour de Web” fra Alt om DATA nr. 10 i 1994 kunne læserne derfor lære mere om internettet og dets opstående. Internettet blev af vores tidligere redaktion også benævnt som ”Spindet”, og redaktionen refererede til rutinerede internetbrugere som ”nettere”. Termer som vi hurtigt kan konstatere ikke overlevede særligt længe.

I artiklen kunne vi fortælle, hvordan læserne kunne få adgang til World Wide Web via de få udbydere af internettet, der fandtes dengang såsom DKnet og Uni-C. Vi rådede også vores læsere til at anvende et modem på mindst 9600 bps, hvis man blot ville arbejde med terminalbaserede webtjenester. Hvis man derimod – som vi dengang udtrykte det, ville have: ”Den dyre vare med grafik og alt det frække”, så skulle man have programmer som Mosaic eller Cello samt en direkte netværksopkobling med TCIP/IP eller en modembaseret SLIP-forbindelse (med mindst 14.400 bps).

Dengang kostede en login-forbindelse hos DKnet 600 kroner om året, og der fik man så fem timers brug pr. måned. Overskred man dette, måtte man betale 0,47 kr./minut for en 9600 bps-forbindelse. En SLIP-forbindelse var noget dyrere med 100 kroner om måneden. I artiklen var der også eksempler på, hvilke hjemmesider man kunne stifte bekendtskab med, og vi kunne afsløre, at selvom ”Spindet” oprindeligt var skabt til seriøse formål, kunne man finde andre formål blot et museklik borte – såsom en norsk hjemmeside om den ikoniske film ”Blade Runner” fra 1982.

Fem gange så stor som Danmark

I en anden artikel i Alt om DATA nr. 12 fra 1994 omkring ”Turen går til Netland”, kunne vi berette, at der på daværende tidspunkt var omkring 25 millioner indbyggere i Netland (altså internettet) – med et indbyggertal, som artiklen vurderede, blev fordoblet hvert år.

I denne artikel spåede den daværende redaktion også, at størstedelen af Alt om DATAs læsere ville have prøvet elektronisk post og endda anvende det dagligt allerede i 1999. Og det var nok ikke helt forkert. På trods af at internettet er vokset hastigt siden, kunne Alt om DATA allerede dengang i artiklen konstatere, at den gyldne regel på internettet var, at 90 % af indhold på et givent forum var møg. Det har vist ikke ændret sig meget siden ...