Home » Mobiltelefon » Den uundværlige mobil
Den uundværlige mobil

Den uundværlige mobil

Share

Smartphonen er din digitale schweizerkniv – bliv lidt klogere på den her

Der sker hvert år en rivende udvikling indenfor smartphones og næsten al anden teknologi i vores hverdag. Smartphonen har dog for de fleste af os en særlig plads i vores liv, da det er en af de enheder, vi bruger allermest og hver dag. Ifølge Danmarks Statistik havde 77 % af den danske befolkning i 2015 en smartphone og hele 98 % har en mobiltelefonen. Smartphone-begrebet bliver brugt som betegnelse, når der er tale om en mobiltelefon, hvor du kan downloade apps som programmer, spil og andet til telefonen.

Men hvad kan de mange smartphones egentlig, når det kommer til stykket? Her får du et lille overblik over, hvad de fleste nye smartphones på markedet kan, og måske kan du også samtidig få indsigt i, hvad der er de rette egenskaber for lige præcis dit smartphone-behov.

Størrelsen
De sidste par år er det væltet frem med smartphones med størrelser på over 5”. En stor skærm giver naturligvis et godt overblik over dine mails, surfing på nettet og ikke mindst en stor flade til at nyde film, spil og fotos. Dog synes mange, at skærme på over 5” kan bliver for store at bruge i hånden til sms og bliver for store til at putte i lommen. En større skærm er ofte også ensbetydende med lavere batterilevetid, da skærmen trækker en del strøm. Det bedste råd er at prøve at holde på forskellige mobiltelefoner i butikken for at mærke, om den passer i din hånd.

Styresystemer
Der er tre dominerende styresystemer i de nuværende smartphones på markedet. Et styresystem er det system, du navigerer i på din smartphone, og alt efter hvilket styresystem du vælger, får du adgang til forskellige app-butikker og forskellig navigation i mobilen.

Android, der er udviklet af Google, er det mest udbredte styresystem til smartphones. Producenter som Samsung, LG, HTC, Huawei m.fl. har alle Android-mobiltelefoner. Disse kan dog adskille sig lidt fra hinanden i brugen, da mange producenter putter deres egne skins eller brugergrænseflader oven på Android-styresystemet. Alle giver dog adgang til samme apps i Googles Play Store.
iOS er Apples styresystem, og det findes kun på iPhones fra Apple. iOS ser ens ud på alle iPhones, og giver adgang til Apples iTunes, hvor du ligesom Google Play får adgang til et væld af apps, film, spil og anden underholdning.

QM02_mobil01

Det sidste styresystem er Windows, der er udgivet af Microsoft. Microsoft laver også selv smartphones med Windows på, og i december 2015 kom de første smartphones med det nye styresystem Windows 10. Med Windows 10 har du grundlæggende adgang til samme app-butik som Windows-tablets og Windows-computere. Der er dog endnu ikke lige så mange apps tilgængeligt som hos konkurrenterne Android og iOS.

Se også:  Mobilen for dig der vil stå totalt af ræset

Det er ofte en smagssag, hvilket styresystem man vil vælge, men bemærk, at man ikke kan overføre sine købte apps og indhold mellem styresystemerne. Skifter du således fra iPhone til Android eller omvendt, må du vinke farvel til alle din apps og hente/købe dem på ny.

Hukommelse
Hvor meget hukommelse du har brug for i din smartphone afhænger af dit brug af mobilen. Hvis du tager mange fotos/videoer og har et stort musikbibliotek eller mange spil-apps, så skal du kigge efter en smartphone med mange GB eller i det mindste mulighed for at udvide hukommelse via microSD-kort. Det er surt at skulle købe en ny mobil, fordi man løber tør for plads. Hvis du omvendt kun bruger få apps og mest streamer din musik og anden underholdning og bruger mange online skytjenester, vil du kunne spare på hukommelsen.

Trådløse forbindelser
De fleste smartphones tilbyder et væld af trådløse forbindelser som Bluetooth, Wi-Fi og NFC. Bluetooth giver mulighed for, at du kan tilkoble andre trådløse Bluetooth-enheder som trådløse hovedtelefoner eller streame musik til en Bluetooth-højttaler. Har både din smartphone og Bluetooth-højttaler NFC, giver det også mulighed for nem tilkobling. NFC kan derudover bruges til trådløs mobilbetaling f.eks. via Mobile Pay i mange butikker. Indbygget Wi-Fi lader dig tilkoble trådløse netværk, så du f.eks. kan spare på din mobildata, når du streamer musik, surfer på nettet med mere.

Kamera
De fleste af os tager flere billeder med vores smartphone end med et dedikeret digitalkamera, og kan du nikke genkendende til det, er det en god idé at kigge efter en mobil med et godt kamera. Hvis du tager mange selfies så hold også øje med at både front- og bagkameraet har en høj kvalitet. Naturligvis vil det aldrig blive så godt som et rigtigt kamera, men til almindelig brug på nettet og sociale medier er et godt mobilkamera mere end rigeligt.

Strømforbrug
Desværre holder de fleste smartphones kun en dags tid, hvis du bruger dem aktivt. Du kan naturligvis prøve at skrue ned for skærmstyrken, afslutte f.eks. trådløse forbindelser og GPS-signaler for at vinde lidt tid. Nogle smartphones tilbyder såkaldt ”kvik-opladning”, hvor du på blot 10 minutter får et par timers ekstra brug.

Hårdfør
Smartphones kan være nogle skrøbelige sager, og oplever du ofte, at skærmen på din mobil flækker eller bliver udsat for vand, så kig efter smartphones med særlige hårdføre egenskaber. Mange af dem går ikke på kompromis med smartphone-funktionaliteterne, men giver dig vand eller stænk-fast ydre, stød-faste evner og kan klare støvede omgivelser. Derudover er det naturligvis altid en god idé med et godt cover til din smartphone.

Se også:  Doro giver gratis mobiltelefoner til isolerede danske ældre

Ekstra funktioner
Nogle mobiler tilbyder lidt mere end andre. Mange topmodeller af smartphones har fingeraftryksscanner. Dette kan være en god idé, hvis du har kode på din telefon, da du så hurtigt kan låse den op blot ved at placere en finger på en fingeraftryksscanner. Trådløs opladning er også en ekstrafunktion som f.eks. findes ved Samsung S6 og få andre mobiler. Her får du mulighed for trådløst at oplade din smartphone ved at placere den på en særlig oplader. Ikea har endda lavet en bordlampe med trådløs opladning, så du blot kan placere kompatible mobiler på den.

 

Brugervenlige smartphones
Der findes også smartphones til nybegyndere eller ældre, der gerne vil have del i smartphone-glæderne og bruge de mange spændende apps, der findes. Særligt producenten Doro har udviklet en brugervenlig Android-smartphone til ældre og førstegangsbrugere med store tydelige ikoner og tekst samt tryghedsalarm med GPS-lokation, hjælpefunktioner og meget mere.

 

Android eller iOS?

Tjek dine hovedtelefoner!
Mange især in-ear-hovedtelefoner har fjernbetjening på ledningen til at styre musik og tage opkald. Vær dog opmærksom på, at visse hovedtelefoner findes i to versioner, alt efter om fjernstyringen passer bedst med en Android-mobil eller en Apple-mobil, så tjek efter når du køber nye hovedtelefoner.

Lækkert grej til folk på farten
Smartphones og lækkert tilbehør

Let højttaler­
Få god lyd fra din smartphone via Bluetooth med denne prisvenlige Bose-højttaler. Der er op til 8 timers musik på en opladning og nem opsætning via stemmeguide.
Bose Soundlink

QM02_mobil04

Et æble i hånden
iPhone har aldrig været mere lækker, og den nyeste model har en 4,7”-skærm og særligt 3D-Touch, der giver endnu hurtigere navigation i mobilen.
Apple iPhone 6s 64 GB

QM02_mobil03

Støjdræbere
Med disse hovedtelefoner kan du lytte til musik fra din smartphone eller andre enheder i fred og ro. Der er nemlig indbygget noise cancelling så al støj fra dine omgivelser forsvinder.
BOSE Quiet Comfort 25

QM02_mobil08

Stærk android-mobil fra Huawei
Huaweis top-android-mobil er lavet i ét stykke aluminium og er utrolig let med en vægt på kun 144 g. Der er 5,2” Full HD-skærm og en stærk octa core-processor.
Huawei P8

QM02_mobil05

Musik på farten
Dette lille og elegante in-ear-headset giver dig musik på farten til en utrolig billig pris, og du kan både styre musikken og foretage samtaler via en fjernbetjening på ledningen.
Sennheiser MM30i

QM02_mobil07

Luksus-lyd
Skal din musik forkæles ekstra meget leverer denne bærbare
Bluetooth-højttaler True360 multiretningslyd og helt op til 24 timers batterilevetid i et elegant men robust design.
Beoplay A2

QM02_mobil02

Buede skærme
Det er ikke kun på fladskærme, du kan få en buet skærm. Denne topklasse Android-smartphone har en buet 5,1”-skærm, der giver ekstra spændende muligheder.
Samsung Galaxy S6 Edge

QM02_mobil06


TAGS
mobil
Mobiltelefon

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2020
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S