Guide: Lav den ultimative Windows-reparationsdisk

Guide: Lav den ultimative Windows-reparationsdisk

Share

Gå fra panik til behersket irritation med din egen skræddersyede gendannelsesdisk

Et af de mest mavepinefremkaldende øjeblikke i en pc-brugers liv er, når man tænder for computeren for at få noget fra hånden – og konstaterer, at maskinen ikke vil boote. Man kan være heldig, for Windows 10 er kvikkere end de tidligere versioner, og systemet kan selv klare visse problemer. Men i mange tilfælde havner man i en endeløs reboot-løkke. Hvis Windows altså nogensinde når så langt.

Hvis Windows ikke kan reparere sig selv, hvad gør man så?

Har du en frisk backup af dine data? Hvad med selve Windows? Naturligvis er det muligt at geninstallere Windows fra bunden, men det tager det meste af en dag. Og så var der lige det med dine data.

Løsningen er en bootbar gendannelsesdisk

En disk, der kan løse de fleste Windows-problemer, fjerne malware, og som giver mulighed for at hente data på drevet, hvis du er nødt til at bide i græsset og geninstallere. I den bedste af alle verdener burde du kunne lave en enkelt gendannelsesdisk, der dækker alle dine behov.

Linux-brugere vil hovere her og fremdrage deres Live CD’er, som giver dem fuld adgang til det operativsystem, de kender og elsker. Ville det ikke være herligt, hvis man kunne gøre det samme i Windows? Svaret er: Det kan man godt.

I denne artikel viser vi, hvordan du kan oprette alle de gendannelsesmedier, du har brug for. Den første disk giver dig adgang til basale Windows-gendannelsesfunktioner og gør det muligt at geninstallere Windows, hvis alt andet svigter. Den næste rummer flere hurtige løsninger på udbredte problemer med boot og indlæsning, og den giver mulighed for at gendanne filer og tage backup af eller gendanne disk-images.

Den sidste disk er det tætteste, du kommer på en Linux Live CD: Et fuldt fungerende Windows-agtigt miljø med værktøjer til fejlfinding og til at komme online. Du kan endda tilføje dine egne apps, der slår malware og klarer andre opgaver.Tiden er inde til at oprette disse medier, mens din pc stadig virker. Læs videre, og beskyt din pc mod katastrofer.

Den ydmyge Windows-installationsdisk.

Kan du ikke boote i Windows? Boot i stedet fra disken. Vælg funktionen “Reparer computeren”, når du bliver spurgt. Herfra kan du prøve at løse startproblemer ved automatisk at køre Systemgendannelse og prøve at rulle tilbage til en tidligere fungerende installation eller sågar gendanne Windows fra et diskimage. Avancerede brugere kan grave dybere endnu med adgang til kommandoprompten.

Win10PESE giver dig et genoprettelsesmiljø baseret på Windows.

Nu om dage er der ikke mange af os, der bruger dvd’er, og det er derfor usandsynligt, at du har nogen installationsmedier inden for rækkevide. Lad os derfor lægge ud med at råde bod på det. Begynd med at skrive “genoprettelse” i Cortanas søgefelt. Vælg “Opret et genoprettelsesdrev”.

Du bliver opfordret til at tage backup af systemfiler her, og det vil sige, at du får oprettet en komplet geninstallationsdisk. Du skal bruge et flash-drev på 8 eller 16 GB, hvis du vælger denne fremgangsmåde. En anden mulighed er at fravælge “Back up system files to the recovery drive” og nøjes med de grundlæggende reparationsmuligheder. I så fald skal du blot bruge et USB-drev på 512 MB, men hvis du vælger denne mulighed, kan du ikke geninstallere Windows.

Hvis du vil oprette en bootbar dvd, skal du bruge Media Creation Tool. Download den nyeste version fra www.microsoft.com/software-download/windows10, og vælg ISO-funktionen. Højreklik på filen, og vælg “Burn disc image”.

Hvis Windows ikke vil boote, indsætter du din installationsdisk eller dit installa-tionsdrev. Gør enten disken eller drevet til din første bootbare enhed i BIOS, eller led efter muligheden for at vælge bootenheden ved start. Hvis du bliver præsenteret for to valgmuligheder (typisk “UEFI” og “USB”), skal du vælge “UEFI.” Herfra kan du følge dialogboksene og forhåbentlig genoplive din pc. Men hvis alt svigter, må du geninstallere Windows fra bunden.

Del denne