Home » Byg selv » Den ultimative guide til væske-køling
Den ultimative guide til væske-køling

Den ultimative guide til væske-køling

Share

Det kølige overblik

De sidste trin

Nu er du næsten ved vejs ende. Dit system er færdigbygget, dine vandblokke er på plads, og alle dine rørlængder løber net, tæt, sikkert og på rette plads. Der er lige nogle ting, du skal afprøve, før du hælder kølevæske på systemet.

  1. Dobbelttjek, at alle dine fittings har O-ringe og er komprimerede og tætte. Det gælder også for reservoirhætter.
  2. Sørg for, at eventuelle overskydende G1/4-porte – på grafikkort, pumper, reservoirer eller kølere – er effektivt lukkede med fittingspropper.
  3. Undersøg nøje, om alle dine psu-strømkabler er frakoblet bundkort og grafikkort, således at de ikke leverer strøm og dermed varme under præparationsprocessen.
  4. Sørg for, at du har en psu-bridge sluttet til strømforsyningens 24-pin-ATX-kabel, således at du kan starte pumpe og ventilatorer uden at starte systemet. Sådan en kan du få billigt i de fleste væskekølingbutikker.
  5. Læg køkkenrulle under ethvert sted, hvor et rør har forbindelse med en fitting, og hvor en fitting har forbindelse med et gevind.
  6. Sæt strømforsyningens stik i kontakten, idet du sikrer dig, at kontakten bag på psu’en er slukket.

Når du har gennemgået disse tjek, er du klar til at begynde at fylde din løkke. Åbn din påfyldningsport (eller reservoiret, hvis du er lige så doven, som vi er) fra toppen, og begynd at fylde løkke med din valgte kølevæske. Fyld reservoiret, indtil det er cirka trekvart fuldt.

Tænd så for strømforsyningen, idet du bruger knappen til højre for psu’en. Nu bør du kunne se og høre pumpen starte, mens kølevæsken løber ud af reservoiret og gennem løkken.

Hvis det ikke sker, prøver du at koble pumpens ventilatorheader fra bundkortet. Når reservoiret er tomt, slukker du pumpen og genoptager påfyldningsprocessen. Bliv ved, indtil kølevæsken flyder rundt i systemet i én kontinuerlig løkke.

Nu kan du fylde på reservoiret, indtil det er fuldt. Vi anbefaler, at du lader systemet køre i godt og vel et døgn for at sikre dig, at der ikke er nogen utætheder, og at alle luftboblerne flytter sig til reservoiret, før du igen slutter eventuel hardware til. På dette stade kan du fylde systemet op en gang til, gentilslutte alle dine strømkabler og begynde at installere Windows.

Fittings over rør

Hvis du døjer med nogle af rørlængderne i dit system, kan tiden være inde til at satse på en anden strategi. Med hård rørføring kan man opnå langt strammere bøjeradier end med bløde rør, men der er en grænse for, hvor stram en bøjning man kan lave.

Når man kombinerer det med, at det bliver langt sværere at sikre en længde af bøjet rør i takt med, at den bliver mindre i hver ende, kan det vise sig, at det sommetider slet ikke er værd at bruge rør.

Når rør bliver bøjet, udvider det sig også ved det punkt, hvor man lægger pres på for at bøje det. Uanset hvor godt siliciumslangen passer, får man uundgåeligt et lidt fladere rør ved bøjningen, end man havde før bøjningsprocessen.

Se også:  Guide: Lav din egen podcast - med gratis software

Det betyder, at det bliver svært for kompressionshætten at bevæge sig frit over det bøjede område. Jo tættere denne bøjning er på det sted, hvor den skal placeres i sin kompressionsfitting, desto vanskeligere er det at skubbe både hætten og dens O-ring på røret på forhånd og derefter fiksere den.

Du er dog ikke helt ude at svømme. Takket være han til han-udvidelsesfittings kan man komme uden om den slags problemer. I et tidligere 4K Gaming Monster-byggeprojekt har vi for eksempel anbragt pumpen under reservoiret og under strømforsyningens dæksel.

Dengang brugte vi en gennemgangsfitting, der gik gennem psu-dækslet, efterfulgt af en han til han-udvidelsesfitting nedenunder, som igen blev sluttet direkte til pumpens indgangsport. Reservoiret ovenover blev forbundet med en lillebitte 90 graders-længde af bøjet rør.

Det var særdeles vanskeligt at sikre det hele, og set i tilbageblik og med tanke på fremtiden burde vi blot have brugt en udvidelsesfitting til at flytte en 90 graders-fitting op og derefter samle de to fittings med en han til han-udvidelsesfitting. Det ville reducere risikoen for, at uønskede bump eller slag løsner røret fra dets O-ringe og forårsager en lækage.

Likvide midler

Synlige resultater

Dit byggeprojekt er afsluttet, din løkke er færdig, og dit system kører – hvad kan du nu forvente? For det første vil du bemærke en markant reduktion i temperatur – tyde-ligst hos grafikkortet. Gpu’er er et af de områder, der har størst fordel af væskekøling.

Et Nvidia RTX 2080 Super, der typisk kører ved 85 grader under belastning, vil sandsynligvis tage et dyk ned omkring 60 grader, hvis ikke dybere endnu. Det er fortræffeligt til overclocking og til faste overclockfunktioner såsom cpu-boost.

Når det gælder din cpu, varierer fordelene mere – nogle processorer nyder vældig godt af væskekøling, men hvis vi skal være ærlige, vil man formentlig ikke se temperaturer, der er meget bedre, end de ville være med en AIO-løsning.

Og så er der støjen. Eller rettere: mangel på støj. Vi anbefaler altid, at man konfigu-rerer sine ventilatorer i BIOS fremfor at bruge desktopsoftware. Til en væskekølet pc kan du, hvis din løkke tillader det, prøve at sigte på et fikseret antal omdrejninger i minuttet på omkring 30-50 procent.

Du kan godt gå længere ned, men dette område giver i det store og hele den rigtige balance mellem støj og ydelse, og uanset temperaturen får du en mere stille maskine ved både krævende og mindre krævende applikationer.

Komplette sæt til væskekøling

Hvis du vil spare endnu flere penge, kan du vælge et af de fuldt udstyrede sæt, som mange producenter tilbyder. Her får du alt, hvad du skal bruge for at komme i gang med din første løkke. Vi ved godt, at vi taler meget om EKWB her, men det er blot et nemt eksempel at bruge.

Se også:  Stor besparelse: Sådan har 33-årige Martin bygget sit gaming-setup af brugte dele

Firmaet tilbyder to sæt: Det ene er en komplet løsning til en køler på 240 mm med vandblok og cpu-løkke til 3200 kr. Det andet er EK Fluid Gaming A360G, et aluminiumssæt, og det står i omkring 3500 kr.

Er det umagen værd?

Det store spørgsmål, som vi altid stiller, når vi dækker væskekøling, er, om det er umagen værd. Vi indledte artiklen med en analogi til veteranbiler, og den vender vi nu tilbage til. Teoretisk set har du ikke brug for en hurtig bil.

Uanset hvor energisk du argumenterer, kan familiens trofaste sedan som regel bringe dig frem på samme tid, som det tager fyren, der gasser op i sin genopbyggede Chevrolet Bel Air fra 1959 (kendt fra Olsen Banden!) – til trods for at han har investeret flere hundrede tusinde kroner i den.

Det rejser spørgsmålet: Gør noget lignende sig gældende for væskekøling af en pc? Har man virkelig brug for det? Naturligvis ikke. Vil det forbedre ydelsen? Ja, betragteligt i nogle tilfælde, og det vil i hvert fald reducere støjen. Betyder det meget i det lange løb? Formentlig ikke.

Hovedsagen er, at det er sjovt og krævende. Det er så tilfredsstillende at se sit mesterlige værk på skrivebordet og vide, at det har man selv og ingen andre i hele verden lavet. At se det stilfærdigt arbejde hårdt dag efter dag er en intens fornøjelse.

Det koster fornøjelsen

Kan man gøre det til lavpris? Det afhænger af, hvordan man definerer lavpris. Væskekøling er normalt forbeholdt systemer i den dyre ende. Det betyder ikke, at man ikke kan køle en Intel Core i5 eller et Nvidia RTX 2070, men man får de største fordele på dyre komponenter, fordi det er normalt her, varmebetingede begrænsninger spiller en rolle.

I den lavere ende af hardwarespektret står man sig ofte bedre ved at investere ekstra kroner i en stærkere processor eller et stærkere grafikkort i overensstemmelse med ens behov.

Når det er sagt, kan vi se på, hvordan man kan bygge sin egen væskekøling-løkke uden at blive blanket af. Lad os som eksempel tage et teoretisk system med en AMD Ryzen 7 3700X og et Nvidia GeForce RTX 2080 Super, der begge sidder i et Phanteks Enthoo Evolv X-kabinet.

Her ved vi, at vi har masser af support til kølere på 360 mm, og der er god plads i kabinettet til at installere vores hardware på flere forskellige måder.

Vi kan endda tilføje mere på et senere tidspunkt. Vi kunne bruge en kombination af pumpe og reservoir til at reducere omkostningerne og satse på ZMT-rørføring for at opnå et rent og industrielt udseende.

1 2 3 4 5 6Forrige

TAGS
byg selv
gaming pc
Køling
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S