Home » Byg selv » Den ultimative guide til væske-køling
Den ultimative guide til væske-køling

Den ultimative guide til væske-køling

Share

Teknikker og færdigheder

Nu har du lagt din plan, målt kabinettet op og bestilt delene. Tiden er inde til at komme i gang med byggeriet. Den første og mest hårrejsende del af processen er adskillelsen af grafikkortet. Dette er måske den farligste detalje ved væskekøling.

Hvis noget går galt, og du kommer til at brække en kondensator eller en hukommelseschip af, er din gpu så godt som død. Og du kan bide dig selv i næsen på, at kun få producenter vil stå ved garantien, hvis det sker. Men hvor skal du begynde?

Processen

Du har købt din vandblok, og du ved, at den er kompatibel med din gpu. Nu skal du i gang med at splitte grafikkortet ad. Begynd med at fjerne bagpladen. Her finder du nogle bittesmå stjerneskruer, men det bør en lille præcisionsskruetrækker kunne klare.

Når bagpladen er taget af, kan du se, hvordan resten af kortet er sikret. Fjern alle større skruer, og find ud af, hvor selve køleren har forbindelse til kredsløbet (der er som regel også en eller to skruer i den bageste I/O-plade). Sørg for at afmontere eventuelle ventilatorer eller RGB-headers, og skil meget forsigtigt de to kort ad, idet du langsomt vipper dem frem og tilbage. Undgå for alt i verden at brække noget af.

En lille advarsel til dem, der skal skille et Founders Edition-grafikkort ad: Skruerne forneden er 4 mm eller 3/8”-unbrakoskruer. Her bør man afgjort bruge den rette nøgle til at fjerne dem – man kan bruge en tang, men det øger risikoen for af brække en kondensator af på bagsiden.

Langt den mest skræmmende del af ethvert
væskekølingsprojekt: Gpu’en skal splittes ad.

Når kortene er skilt fra hinanden, kan du fjerne eventuelle ekstra plader eller støttebøjler på grafikkortet, og så er tiden inde til at rydde op på selve gpu’en. Fjern eventuelle kølepuder fra hukommelsen og selve gpu’en og VRM’erne. Rens gpu’en med en spritklud eller en mikrofiberklud, der er vædet med 99 procent isopropylalkohol.

Det næste trin kræver, at du slår op i vandblokkens manual, fordi hver blok har sine egne monteringsmekanismer. De beder normalt om, at man sætter en kølepude på hver af hukommelseschipsene og på strømforsyningen.

Så skal der sættes en kølepude direkte på gpu’en, før du indleder processen med at føje vandblokken til kortet. Placer blokken over skruehullerne omkring gpu’en, og sæt forsigtigt blokken i position. Nu sikrer du først blokken omkring gpu’en, idet du skruer de medfølgende skruer ned i en sekskantet rækkefølge.

Tiden er nu inde til at installere de resterende skruer i gpu-blokken, og så er du færdig. En sidste bemærkning: De fire skruer, der omgiver gpu’en, er på plads, og vandblokken er relativt sikker. Hvis du har en bagplade, skal du nu slå op i manualen for at se, hvilke skruer du skal springe over, fordi bagpladen skal sikres med yderligere gevind.

Blokerede GPU’er

Hvis du ikke er pjattet med tanken om at splitte din elskede enhed for at afkøle den, er der heldigvis et ganske godt alternativ, om end det kan være en anelse dyrere.

Se også:  Selvbyggere, glæd jer – Shuttle laver mini-barebone til AMD-cpu

Mange producenter tilbyder nu versioner af deres bedste grafikkort med vandblok. EVGA har sin Hydro Copper-serie, Gigabyte har Aorus Xtreme Waterforce, og Zotac har ArcticStorm. Disse kort koster ofte blot 2000-3000 kr. mere, og det er strengt taget det samme som prisen på en god vandblok.

Der er imidlertid en væsentlig ulempe ved alt dette, og den er, at man ikke kan bruge disse kort uden for deres væskekølede miljø. De kræver alle, at man installerer en komplet løkke, før man kan så meget som afprøve, om selve gpu’en fungerer.

Og det er et problem, fordi vi ved, at væskekøling ikke er nogen nem opgave, og det vil tage megen tid først at bygge en løkke for derefter at måtte skille den ad, fordi grafikkortet ikke duer.

Hertil kommer, at når man opgraderer til sin næste maskine eller sit næste grafikkort, er det meget sværere at sælge et kort med en vandblok på end et, hvorpå man kan geninstallere dets oprindelige standard-luftkøler.

Tips til rør

Sådan bruger man bløde rør

Problemet med bløde rør knytter sig mindre til arbejdet med at montere dem end til at finde ud af, hvordan et rør skal føres. Jo kortere stykket er, desto større er risikoen for at lave et knæk på røret.

Hvis der er knæk, kan kølevæsken ikke flyde gennem løkken. Resultatet er, at temperaturen og trykket stiger, og det kan beskadige komponenterne i løkken.

Det er grunden til, at det er klogt at planlægge løkken på forhånd og måske endda inddrage nogle udvidelsesfittings på 90 grader her og der. Et godt system med bløde rør kræver typisk ganske mange vinklede fittings.

Hvordan bærer man sig imidlertid ad? Først skal man slutte sine kompressions-fittings til de to komponenter, man ønsker at forbinde. Dernæst fjerner man kompressionshætterne fra begge fittings, således at modhagen nedenunder kommer til syne.

Man kan som regel klippe bløde rør med en god saks.

Tag nu rullen med blødt rør, og før en længde af det mellem de to fittings. Husk at måle fra bunden af modhagerne, før du gør det. Dernæst skærer du lidt mere rør af, end du regner med at få brug for. Du kan altid afkorte en længde blødt rør senere.

Se også:  Den komplette guide: Byg din egen pc

Nu skal du tage kompressionshætten og føre den over røret, idet du sikrer dig, at den sidder i den rigtige retning, så den kan sidde fast på fittingen. Stik en fladtang ind i røret, og stræk så forsigtigt røret ud i begge retninger.

Nu kan du vride denne udvidede del af røret på modhagen og forbi fittingens åbning. Til sidst sætter du kompressionshætten tilbage på fittingen og gentager processen i den anden ende.

Bøjning af rør

Når det gælder om at bøje rør, anbefaler vi altid, at man holder sig til en enkelt 90-graders bøjning pr. rørlængde. Og husk så: Klip altid mere rør, end du regner med at få brug for. Du kan altid reducere rørets længde, men det er umuligt at forlænge det uden at ty til udvidelsesfittings, og det kan se hæsligt ud. Hvor skal du så begynde?

Du skal bruge en varmepistol, som du kan anbringe, så den stikker dysen opad; et siliciumrør, der svarer til dine rørs indre diameter; en nedstryger, der er beregnet til at skære i akryl; et værktøj til afgratning, som kan slibe kanterne rene (sandpapir kan også bruges) og en skruetvinge til skæring af dine rør. De fleste af disse sager kan man købe som et samlet sæt hos en producent af væskekøling.

Når du har anskaffet alt dette, væder du siliciumrøret (hav en skål med vand inden for rækkevidde) og stikker det ind i røret. Tænd så for varmepistolen på en middelindstilling, og hold omhyggeligt røret over den midtpå, cirka 10 centimeter fra pistolens spids.

Det er altid klogt at blive ved med at opvarme yderkanten, mens man bøjer røret.

Roter røret, samtidig med at du bevæger det frem og tilbage over varmen. Det opvarmer hele området og forhindrer, at der opstår knæk i røret, når du udfører din bøjning.

Det næste trin afhænger af, om du bruger PETG eller akryl, men med tiden vil du erfare, at røret bliver nemmere at forme, når du opvarmer det. Når det er blevet fleksibelt nok, bøjer du det langsomt og forsigtigt i en vinkel på 90 grader.

Det kan du gøre ved at bruge en bordkant, en kasse eller noget andet. Når du har ramt vinklen helt rigtigt, sænker du forsigtigt det opvarmede rør ned i vandskålen for at afkøle det, og derefter fjerner du sili-ciumslangen.

Fjern kompressionshætten fra fittingen – pas på ikke at tabe O-ringen – sæt hætten på rørlængden efterfulgt af dens O-ring, og tryk den så ned i kompressionsfittingen og forbi de to indre O-ringe.

Når det er gjort, bevæger du den eksterne O-ring ned til gevindet, fører hætten ned og sætter den fast. Gentag denne proces i den anden ende, og nu har du fuldført din første rørføring.

TAGS
byg selv
gaming pc
Køling
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S