Home » Byg selv » Den ultimative guide til væske-køling
Den ultimative guide til væske-køling

Den ultimative guide til væske-køling

Share

Hovedingredienser

Reservoirer og pumper

Man kan få reservoirer i alle former og størrelser. De almindeligste er cylindriske rør med porte forneden og foroven, eller også er de integreret med en pumpe. Man kan imidlertid også få distributionsplader, 5 1/4”- reservoirer og rektangulære reservoirer.

Næsten alle pumper bliver fremstillet af et enkelt firma, nemlig Laing. De bliver så distribueret til væskekøling-producenter, der inddrager dem i deres egne produkter.

Vi elsker at adskille vores reservoirer og pumper, men kombienheder er
meget nemmere at bruge.

Der findes to hovedtyper inden for pumper, D5 og DDC. D5 er en stor pumpe, som er ideel til væskekølede systemer med flere kølere, reservoirer og vandblokke, mens DDC fylder langt mindre og egner sig til små maskiner og ITX-pc’er.

Ventilatorer

Vi anbefaler ventilatorer med et højt statisk tryk og et lavt støjniveau. En af de bedste egenskaber ved væskekøling er, at den giver en jævnere fordeling af varme ved hjælp af flere ventilatorer ved lavere omdrejninger.

Med et cpu-tower skal den opvarmede damp øjeblikkelig afkøles, således at den kan løse sin opgave igen, og dens temperatur topper, når cpu’en er under belastning.

Med væskekøling bliver der pumpet så megen kølevæske, at den har en langt højere termisk kapacitet, og det giver tid til at afkøle den via kølerens meget større overfladeareal med flere ventilatorer.

Derfor kan man køre flere ventilatorer ved lavere omdrejningstal og dermed reducere støj, mens man samtidig fjerner varme nok til at få alting til at køre glat.

Ved de fleste af vores væskekølede projekter stiller vi ventilatorerne til 30-50 procent af deres maksimale omdrejnings-tal og lader dem blive der. Det er fantas-tisk for dem, der er frustrerede over støjende ventilatorer i støjfølsomme omgivelser.

Tag for eksempel en Corsair ML 120 Pro. Ved maksimal hastighed når den 37 dB(A), men skru den ned til 1.000 rpm (halv hastighed), og den når kun 18,5 dB(A). Det er forskellen på et travlt kontor og en hvisken, og alligevel flytter den næsten 2,1 mm H2O, og det er mere end nok til at afkøle vores kølere ved lav finnetæthed.

Kølere

Kølere er den primære metode til fjernelse af varme fra maskinen. De fleste kølere findes i størrelser, der er afledt af enten 120 mm eller 140 mm, ligesom kabinetventilatorer gør. Man kan altså få kølere på 120/140 mm, 240/280 mm, 360/420 mm og 480/560 mm, der går fra én ventilator og op til potentielt fire ventilatorer pr. side.

Hertil kommer, at de kan være meget tykkere end en standard-AIO-køler. Hvis vi tager EKWB som eksempel, er firmaets SE (slim edition) 120 mm-kølere 28 mm tykke – det er omtrent samme tykkelse som den køler, der bliver brugt i Corsair H100i. De fleste løkke-kølere er betydelig tykkere, idet gennemsnittet er omkring 40 mm.

Se også:  10 spørgsmål og svar før du køber pc-skærm

Når det gælder kølere, skal man lægge mærke til to ting: For det første skal man have mindst 120 mm overfladeareal for hver komponent, man vil afkøle (og det dobbelte til overclocking), og for det andet skal man være opmærksom på finnetætheden, målt i FPI.

Jo højere tætheden er, desto mere statisk tryk skal man bruge for effektivt at presse luft igennem. I Corsair H100i’s tilfælde er der tale om en finnetæthed på cirka 21 finner pr. tomme. Til sammenligning har en supertyk XE-køler på 240 mm fra EK blot 16 fpi.

Forberedelse

Planlæg din perfekte løkke

Nu har du en forståelse for alle disse forskellige komponenter, og tiden er inde til at vælge, hvilken form for løkke du vil bygge, hvordan du vil gøre det, hvilket kabinet du vil bruge – og mere til.

Du har måske allerede tænkt på et kabinet, eller du vil måske gerne genbruge dit eget – uanset hvad du vælger, anbefaler vi et med god kølersupport og god adgang til indgående luft. Til en begynder vil et stort mellem-towerkabinet hjælpe markant, når det gælder om at fremstille løkken.

Noget i retning af Fractal Designs Define R6 eller Phanteks Enthoo Evolv X er glimrende valg til novicer, fordi de leverer solid luftstrøm og masser af support til væskekøling.

Det bedste, du kan gøre, før du begynder, er at undersøge det kabinet, du har tænkt dig at bruge. Slå navnet op på Google, tilføj “liquid cooled build” for enden, og se de resultater, du får.

Når vi her på AOD planlægger vores systemer, gør vi først det, og dernæst går vi til http://pcpartpicker.com og http://builds.gg for at se de byggelogs, der ligger der.

Når du har valgt dit kabinet, skal du fatte papir og blyant og begynde at skitsere din løkkes formgivning. Det kan du også gøre i Paint eller Photo-shop, men hovedsagen er, at du laver en rå skitse af kabinettet og begynder at planlægge din kabelføring.

Det giver også en god anledning til at regne ud, hvor mange fittings du skal bruge. Det kræver en god del omtanke at visualisere det interne billede og de fittings, du får brug for, men det er en hurtig og effektiv metode til at regne det hele ud.

Se også:  Selvbyggere, glæd jer – Shuttle laver mini-barebone til AMD-cpu

Det er værd at bemærke, at dit færdige system ikke kommer til at ligne planen – du får sikkert brug for at løse problemer undervejs – men det giver dig et godt grundlag at arbejde videre på.

Valg af producenter

Der er talrige producenter, som leverer hardware til væskekøling, fra de skarpe og kontante vandblokke fra EKWB til de overdådige fittings fra Bitspower og de kraftige og ydelsestunge kølere fra Alphacool. Man kan stort set blande og matche, som man vil, fordi hovedparten af hardware til væskekøling følger de samme standarder.

Man skal dog være opmærksom på kobberkøling versus aluminiumkøling. Der er mange produkter til aluminiumkøling, og de er som regel billigere end kobberenheder, men man kan ikke bruge dem sammen med kobberkomponenter.

Hvis du satser på aluminium, skal alting være af aluminium – uden undtagelser. Årsagen er, at de to metaller (kobber og aluminium) reagerer på hinanden i kølevæsken (kølevæsken fungerer som elektrolyt, og der opstår galvanisk tæring), hvilket kan føre til opbygning af snask i løkken, og det kan med tiden beskadige aluminiummet.

Årsagen til dette problem hænger sammen med den kølevæske, man bruger. Mange kølevæsker indeholder bekæmpelsesmidler og andre kemiske stoffer, og nogle af dem har det ikke godt med fornikling. Brug derfor altid kølevæske fra troværdige producenter.

Når du skal planlægge din løkke, bør du huske nogle forholdsregler. Her er fire tips:

  1. Din pumpe skal drives af tyngdekraften. Intet er værre end en pumpe, der løber tør – den bliver beskadiget i begyndelsen, og i det lange løb dør den.
  2. Overvej også vedligeholdelsen af løkken. Før eller siden er du nødt til at udskifte kølevæsken. Det kan være efter seks måneder eller tre år, men det kommer på et tidspunkt. Tænk over, hvor din drænport skal være, og hvorhenne påfyldningen skal finde sted. Din drænport skal typisk være placeret ved løkkens laveste punkt med påfyldningen over reservoiret.
  3. Æstetik eller performance? Dette spørgsmål er vigtigt. Den mest effektive ydelse fra en væskekøling-løkke får man med en seriel udgave, der forbinder den ene komponent med den anden og så videre. Men du finder ofte folk (os, for eksempel), der kører parallelle løkker. Det skyldes, at de ser bedre ud, men ydelsen er gerne ringere, navnlig ved lave pumpehastigheder.
  4. Kompatibilitet. Tænk altid over, hvad der sker, hvis noget går galt. Det er mindre vigtigt med bløde rør, men hvis du skal flytte hukommelsen, og der løber et hårdt rør hen over den, er du nødt til at skille hele systemet ad.

TAGS
byg selv
gaming pc
Køling
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S