Home » Byg selv » Den ultimative guide til væske-køling
Den ultimative guide til væske-køling

Den ultimative guide til væske-køling

Share

Dele og valgmuligheder

Når du skal planlægge din løkke, ser du ud over et landskab af produkter, der umiddel-bart kan virke skræmmende for den uindviede – fra beslag til rør, fra ventilatorer til reservoirer. Lad os finde ud af, hvad du lige nøjagtig har brug for, og hvad du kan købe for at perfektionere din væskekøling-løkke.

Rørtyper: bløde rør

Bløde rør er som regel fremstillet af pvc (polyvinylklorid). De er nemme at skære over, de er billige, og de kan fås i en række forskellige diametre og tykkelser. De er oftest gennemsigtige, men man kan også finde halvgennemsigtige farvede eller gennemskinnelige og matterede varianter.

Det er nemt at skære rørene i den ønskede længde – man kan faktisk klare sig med en saks, hvis det er det, man vil – og det gør arbejdet med bløde rør helt oplagt for begyndere. Ulemperne viser sig typisk i form af reducerede bøjeradier, og pvc har en tilbøjelighed til at miste farven med tiden.

Bløde rør egner sig fremragende til dem, der vil i gang med
væskekøling.

Der findes en anden form for bløde rør, som det er værd at nævne her, nemlig EPDM-gummi (ethylen propylen dien monomer). EPDM-rør består af syntetisk gummi, og i modsætning til pvc-rør kan man kun få EDPM i mat eller blank sort.

Se også:  Vinderen af en specialbygget gaming-computer er trukket

Denne type kan levere strammere bøjeradier takket være dens tykkere indre vægge, og den mister slet ikke farven. Denne form for rør blev oprindelig udviklet til industriel brug, og den er ideel til dem, der ønsker minimal vedligeholdelse eller en løkke med en mere rå fremtoning.

Køleteori

De fleste cpu-tårne består af små vakuumforseglede kamre, der indeholder en meget lille mængde væske. Når væsken bliver udsat for varme, fordamper den og spreder sig til rørenes ender.

Så bliver dampen fortættet takket være den kølige luft, der bliver ført over den, hvorefter den gennem et hårrørsmateriale føres tilbage til varmekilden, hvorefter processen gentager sig.

Ved væskekøling bruger man et lignende princip i større skala. I stedet for en lille mængde damp har man anselige mængder af kølevæske, og i stedet for konvektion har man en pumpe.

Og i stedet for, at dampen rammer toppen af varmerøret og fordeler varmen via tårnets finner, spreder kølerens kanaler varmen hen over sine finner, hvor den bliver afkølet af ventilatorer.

Det er grunden til, at væskekøling gør så stor en forskel. Det er meget nemmere at flytte varmen hurtigt væk fra varme komponenter og fordele den over et større areal, der bliver afkølet af andre ventilatorer.

En ekstra fordel er, at eftersom kølerne som regel er placeret ved kabinettets yderkanter, bliver varmen bortskaffet øjeblikkelig i stedet for at blive hængende, og det reducerer temperaturen omkring sekundære komponenter.

Se også:  10 spørgsmål og svar før du køber pc-skærm
Rørtyper: hårde rør

Den mest populære form for hårde rør er lavet af akryl. Akryl giver et stærkt og gennemsigtigt hårdt rør, der som regel fås i længder på en halv meter eller deromkring. Man kan bøje det i facon ved hjælp af en siliciumslange og en varmepistol, og det er typisk nødvendigt at trimme kanterne, så de passer til systemets kompressionsfittings.

Ligesom bløde rør kan akryl miste farve med tiden, men det sker som regel kun, hvis røret bliver udsat for direkte sollys i længere perioder ad gangen. Materialet er som regel gennemsigtigt, men man kan også finde matte versioner.

Hårde rør kræver mere erfaring, men ser meget pænere ud.

Den eneste ulempe ved akrylrør er, at de har en tendens til at splintre, hvis man slår hårdt nok på dem. Det er her, PETG kommer ind i billedet.

PETG-rør og akryl ser næsten ens ud, men de to materialer har meget forskellige egenskaber. PETG er en anelse mindre gennemsigtigt end akryl, og det har et langt lavere smeltepunkt, hvilket gør det nemmere at bøje.

Den største fordel er imidlertid, at det ikke splintrer under tryk; tværtimod bliver det komprimeret, når man udsætter det for tryk.
Man kan også få borosilikatrør, der er pH-neutrale og uigennemtrængelige. Disse rør har den højeste gennemsigtighed af alle rørtyper.

TAGS
byg selv
gaming pc
Køling
Tips og tricks

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S