Home » Byg selv » Den ultimative guide til laptop-reparation
Den ultimative guide til laptop-reparation

Den ultimative guide til laptop-reparation

Share

Vi klæder din laptop af og afslører dens hemmeligheder. Se her, hvilke dele du kan reparere, udskifte og opgradere …

Alt om DATA er ikke bange for at vise sine pc’er frem i al deres nøgenhed. Vi er snarere stolte af at have 1.000 strømforsyninger til at sende elektricitet ud i atmosfæren. Vi tøver ikke med at flå et gammelt pci-e-kort ud og behændigt installere et nyt. Men der findes en mørk og mystisk dimension, som Alt om DATA er en smule mere forsigtig med at udforske, og det er laptop-verdenens tilmurede indre.

Alt for længe har vi undgået at åbne disse maskiner i deres mange forskellige fremtoninger. Derfor har vi besluttet, at tiden er inde til at bryde ind i dette afskærmede rige, til at invadere disse digitale haller, til at flå deres indre op og stikke hænderne i deres siliciumindvolde. Tiden er inde til at gå i krig med den bærbare.

Vi vil åbne tre almindelige bærbare: en netbook, en ældre spil-laptop og en moderne Intel-model. Undervejs beskriver vi, hvordan vi kom indenfor, hvor nemt det er at fjerne kabinetter og komponenter, og hvad man kan gøre, når man først er kommet ind – fra at udskifte sløve audio- og dataforbindelser til opgradering eller udskiftning af beskadigede dele. Når du har læst denne artikel, bør du ikke længere være bange for at åbne din laptop. Du vil bevare dit digitale overskud.

Du får naturligvis brug for nogle trofaste fæller. Den vigtigste er et godt sæt præcisionsskruetrækkere. Vi fandt et billigt sæt på 7 dele i et byggemarked til 70 kroner. Når man skal fjerne fikserede skruer, er en tang god til at give skruetrækkeren mere kraft.

Der bliver også brug for en loddekolbe med holder til loddeopgaverne, og den kan man få til omkring 120 kroner, for eksempel på www.avxperten.dk. Det er også en fordel at have en ryddelig og godt oplyst arbejdsplads. Et sted, hvor du kan gemme alle de dele, du fjerner, med beholdere til alle de mange bittesmå skruer, som bærbare maskiner synes at afføde. Når alt dette er ved hånden, kan vi endelig begynde.

De små kræ i notebook-fødekæden har formeret sig i laptop-verdenen. Lad os skære en op og se, hvad der er indeni

Det lyder som en god ide at begynde i det små. Vores første offer er en trofast netbook. Det er et ideelt sted at begynde, fordi konstruktionen og de indre komponenter er minimale, og det reducerer graden af rod og forvirring. Det giver desuden en glimrende chance for at lære en laptops grundlæggende indmad at kende, før vi går videre til mere komplekse modeller.

Vi lægger ud med at fjerne strømledningen og tage batteriet ud. Så er vi sikre på, at maskinen ikke prøver at vågne til live, mens vi roder rundt inden i den. Den anden grund er, at mange modeller skjuler sikkerhedsskruer bag batteridækslet, og derfor skal vi under alle omstændigheder derind.

Før man begynder at rive ned, er det klogt at træde et skridt tilbage og vurdere, hvordan landet ligger. For os vil det sige at undersøge, hvilke skruer der er synlige på undersiden, og bøje bestemte dele for at se, om man kan tage dem af. Vi leder også efter skruer, der er skjulte bag gummifødder og mærkater. Den første opgave er at fjerne alle synlige skruer.

Gå forsigtigt frem

Vi anbefaler et system til opbevaring af skruer. Vi plejer at lægge dem i den rækkefølge, de blev skruet ud. Du kan tage et A4-ark, tegne et omrids af maskinen og anbringe skruerne på papiret i overensstemmelse med deres placering på maskinen.

Det gør vi, fordi der er så mange forskellige størrelser. På den måde slipper vi for at skulle huske, hvor de skal sidde. En anden fremgangsmåde består i at smide dem alle sammen i forskellige plasticbøtter. Du har forhåbentlig en god hukommelse, så du kan huske, hvor de skal sidde!

Hvis der er nogen låger, skal de også fjernes, men det gælder primært på almindelige bærbare. Det er som regel ikke tilfældet med netbooks, for de er ikke beregnet til at blive opgraderet på den måde. Det er endnu en god grund til at begynde at rive ned. Du skal vide, hvordan du skal udskifte de skjulte indre dele.

Når alle synlige skruer er væk, er tiden inde til at lirke bunden af netbookens kabinet. Der findes specialværktøjer til dette formål, og de er som regel lavet af plas-tic. Men små præcisionsskruetrækkere virker lige så godt. På dette stade skal du være så forsigtig som muligt. Det vigtigste er at finde eventuelle skjulte skruer, der ofte gemmer sig i kabinettet.

Se også:  Lenovo Yoga Creator 7 [TEST]: Stivbenet Yoga til skaberne

Når bagsiden er blevet fjernet, kan du se, at netbooks i realiteten består af to hoveddele: underdelen og skærmen. Som regel skal du ikke skille de to, medmindre du vil udskifte skærmen, men de skilles altid i to trin: Det første er de elektriske forbindelser, og det andet er det fysiske hængsel. Når man dykker dybere ned i en netbook, skal man fjerne synlige skærm- og kabelforbindelser. Den næste hovedkomponent er bundkortet. Når det er af vejen, er du klar.

Top-tips

Før eller siden møder du en skrue, der nægter at give sig. I den situation skal du bruge en præcisionsskruetrækker og en tang. Anbring skruetrækkeren, grib om håndtaget med tangen, og vrid forsigtigt. Hvis du holder godt fast, bør skruen
give efter.

1. Harddisk
Drevet i denne Advent er et WD 5.400rpm 120GB-drev. Man ønsker måske at udskifte en defekt enhed eller opgradere den til et hurtigere 7.100rpm-drev. Eller endnu bedre: et ssd-drev. Modemmer med sata-grænseflade er nemme at udskifte. Det er ofte sådan, at drevet har en monteringsbøjle, der skal med over på det nye drev.

2. Netbookhukommelse
Hvad har vi der? Et ekstra hukommelsesmodul, lad os fylde det op. Irriterende nok kræver Microsoft/Intel, at netbooks kun kan leveres med 1GB hukommelse. Sagen er, at hverken Intel N270 Atom- eller Intel 945GSE-hukommelsescontrollere kan håndtere 2GB single channel-hukommelse. Det interne hukommelses-slot er parat til at få installeret et ddr2-modul på 1GB.

[pt id=’2018652′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Netbookens indre – klik på billedet for at forstørre.”‘]

Netbookens indre - klik på billedet for at forstørre.

3. Backupbatteri
Du får næppe brug for at udskifte det, før du har skrottet din netbook, men det er godt at vide, at det er der, solidt holdt på plads af gul tape. Hvis det nogensinde skal udskiftes, skal man lodde den originale forbindelse på et nyt batteri, og man skal isolere det med tape eller køler.

4. Kølemodul

De fleste Atom-baserede modeller har processoren loddet direkte på bundkortet, og man kan derfor ikke opgradere eller udskifte den. En smadret processor kræver en komplet udskiftning af bundkortet, og det bliver svært at finde delene. Men man kan af og til finde sagerne på eBay til under 1.000 kroner. Det er faktisk chippen, der producerer mest varme, og det er her, køleren er tilsluttet.

Bevæbnet med blot en skruetrækker og vores snilde

Begynd med skruerne
Vi begynder med at fjerne alle skruerne. Du vil konstatere, i hvor høj grad kabinettets underside er villigt til at lade sig fjerne. I dette tilfælde faldt bunden mere eller mindre af. Normalt skal man bruge en lille skruetrækker til omhyggeligt at hægte de løseste dele af kabinettet af og gå videre derfra. Hold øje med skruer, der gemmer sig under mærkater eller gummifødder.

[pt id=’2018653′ size=’large’ link=’file’]

 

Se på det, du har gjort
Ofte behøver du ikke at dykke dybere ned, for nu har du adgang til alle de vigtigste komponenter, herunder harddisken, hukommelsesudvidelse, trådløst mini-pci-e-modul, kølemodul og backupbatteri.
Hvis du skal reparere tastaturet eller touchpad’en, skal du dybere ned. Tag først et fotografi af det, så du kan vende tilbage til.

[pt id=’2018654′ size=’large’ link=’file’]

 

Klæbrige fingre
Der vil være en masse tape, der holder orden i forskellige ledninger og komponenter.
Alt det skal du fjerne, og det er derfor, at referencefotoet, som blev nævnt i trin 2, er nyttigt, når du skal sætte det hele på plads igen.
Disse dele skal sandsynligvis fjernes, hvis du vil skifte bundkortet.

[pt id=’2018655′ size=’large’ link=’file’]

 

Tag skærmen af
Den sidste større komponent, der skal fjernes, er skærmen. På de fleste modeller bliver den holdt på plads af en skrue ved siden af hvert hængsel. Oven over den finder du et antal kabler, der går ind i skærmen, og som tager sig af strøm, videodata, en eventuel trådløs antenne plus datakabler til webcams eller mikrofoner. Fjern disse kabler, så kan du tage skærmen af.

[pt id=’2018656′ size=’large’ link=’file’]

 

Ud med bundkortet
Tastatur, touchpad, højttalere, chassis, leds og andre sensorer, såsom bluetooth-adaptere, fører kabler til toppen og bunden af bundkortet.
Båndkablerne vipper som regel op; ældre typer har en sektion, man skal trække op. Man ser ofte, at kablerne til tas-taturet er akavet forbundet til undersiden. Det kan være nødvendigt at rykke bundkortet væk.

[pt id=’2018657′ size=’large’ link=’file’]

 

Op med tastaturet
Tastaturer er som regel stærkere, end de ser ud til, for de er beregnet til at være meget fleksible. Det vigtigste er at finde ud af, om de skal fjernes fra ydersiden eller fra indersiden.
Hvis man ser langs de øverste taster, kan man ofte se stedet, hvor man kan stikke en skruetrækker ind. På denne model skulle det fjernes fra bagenden.

[pt id=’2018658′ size=’large’ link=’file’]

 

Det indebærer specielle problemer at komme ind i en stærk spil-laptop. Det skyldes navnlig dens store strømforbrug og 3D-grafikken

Se også:  Lækker teknik: Razer Blade Pro 17 4K

Hvis du gerne vil pumpe din laptop op, kan du få en monstermaskine at bære rundt på. Når det drejer sig om 17″, er der en tendens til, at modellerne med store skærme har en anden konstruktion end mindre maskiner. Det skyldes den ekstra vægt, som skærmen og dens ekstraudstyr indebærer. Skærmens størrelse og vægt betyder, at den er mere udsat for skade, for ikke at tale om det ekstraudstyr, som spilmaskinerne rummer.

Den gode nyhed er, at vi i almindelighed har konstateret, at disse slemme fyre er nemmere at komme ind i. De er nemmere at skille ad. Hvis du følger vores guide, vil det ofte være sådan, at du får adgang til meget af det indre, hvis du fjerner det øverste instrumentbræt og tastaturet.

Det er nemt at udskifte skærmen. Afkøling er et vigtigt aspekt ved enhver spil-laptop. Vi forventer typisk mindst to ventilatorer, hvis ikke tre, og der kan være op til fire i skøre sli-modeller. Hver af disse er forbundet med en køleenhed, der igen er koblet på gpu’en eller cpu’en.

Som regel prøver mobile gpu’er og cpu’er at holde kølestrømmen på 35W eller mindre, men ved ekstreme versioner kan varmeprofilen komme op på 55W for Intel Extreme-cpu’er og 75W på gpu-fronten. Det er derfor nødvendigt at holde ventilationsåbningerne rene og sørge for, at kølernes finner ikke samler støv.

Opgradering af processoren

Overophedning viser sig som regel som pludselige nedbrud midt i en belastet arbejdsproces i forening med – det havde du aldrig gættet – høj chassistemperatur.

Situationen bliver som regel forværret af ydre omstændigheder, såsom blokerede ventilationsåbninger, brug af maskinen i direkte sollys i varmt vejr eller placering op ad en radiator. Det nytter ikke meget at støve ventilationsåbningerne af udefra, fordi man blot skubber støvet tilbage i maskinen. Det er som regel et minimumskrav, at man fjerner tastaturet.

Ved nye laptops giver det ingen mening at overveje at opgradere processoren. Men ved ældre modeller, navnlig i den billigere ende, kan et billigt skub i processorhastighed være en god ide. Det er ofte tilfældet, når processoren er sokkelmonteret, for så er opgraderingen nemmere.

Vi antager naturligvis, at maskinen understøtter hurtigere processorer. Mobile Intel Core i3/5/7-processorer bruger Socket 988/G1, den forrige Socket 478/P var til den mobile Core 2-serie. Før den var der Socket 478/M, der var beregnet til den oprindelige mobile Core-processor, men for at gøre forvirringen komplet brugte nogle ældre Core 2-chips også denne sokkel.

AMD-laptops bruger foretagendets forvirrende Socket S1Gx. For en sikkerheds skyld bør man kun bruge processorer, der er lavet til den samme sokkel. Fysisk er soklerne ens, men for eksempel er S1G4 ddr3, mens S1G3 er ddr2. Ligesom med Intel-chips vil vi foreslå, at du i tilfælde af en processoropgradering holder dig til et GHz-spring inden for modelserien.

Top-tips

Der findes ikke noget værre end at sidde med en komponent og spørge sig selv: Hvor skulle den have siddet? Derfor anbefaler vi, at du tager nogle digitale snapshot undervejs, så du har en reference til de forskellige komponenters placering i maskinen.

1. Optisk drev
Det er muligt at udskifte eller opgradere gamle optiske drev. Du skal undersøge, om enheden har en pata- eller sata-forbindelse. Det burde være indlysende, for den vil have den almindelige kantede forbindelse, mens den ældre pata-type er et tykt stik. Du skal sandsynligvis også overføre en bøjle, der hjælper med til at holde drevet på plads.

2. Mxm-grafik
Tidligere var der stor ståhej om mxm-grafikmoduler i bærbare maskiner, fordi de kunne have gjort det lettere at foretage brugeropgraderinger og udskiftninger. Men det viste sig, at omkostningerne og producenternes kludren med systemet gjorde det næsten ubrugeligt. Denne Dell bruger et specialfremstillet kort, andre bruger specielle ledninger og bios-låse. Det udelukker ikke alle modeller. Clevo-laptops er normalt fine, og det samme gælder ofte for maskiner fra Acer og Alienware. På www.mxm-upgrade.com kan du se de bedste opgraderingsmuligheder.

[pt id=’2018659′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”En gamer-laptops indre – klik på billedet for at forstørre.”‘]

En gamer-laptops indre - klik på billedet for at forstørre.

3. Finner, der bliver overophedede
Hele ideen med en spil-laptop er, at den har gode 3D-funktioner og høj processorydelse. Det giver en del varme, der skal bortledes. Som du kan se, er det, man vil betragte som kølerområdet, ganske småt. Det er forbundet med varmekilden med et almindeligt varmerør. Det er derfor, det er afgørende vigtigt, at ventilationsåbningerne er fri og ikke stoppet med fnug.

4. Bundkort
Som du kan se, er det absolut muligt at bore ned gennem en laptop og befri bundkortet. Det får du ikke brug for i forbindelse med opgradering, men hvis maskinen svigter, er det muligt at foretage en hjemmereparation uden at skulle betale en professionel.

Når det gælder de tunge drenge, skal man begynde med toppen

Spænding i tilværelsen
Ved store 17″-modeller, navnlig de spil-orienterede, skal man ofte begynde sin nedrivning ovenfra og nedefter. Ved denne ældre Dell XPS og ved mange andre Dell-modeller kan man fjerne det øverste instrumentbræt, der dækker skærmhængslerne, ved at folde skærmen bagover. Sommetider er der et par skruer langs den bageste kant.

[pt id=’2018660′ size=’large’ link=’file’]

 

Styr på tastaturet
Normalt bliver tastaturet hægtet på plads, men ved større modeller kan der også være et par skruer, der skal fjernes. Hertil kommer det uundgåelige båndkabel, der lurer nedenunder. Når tastaturet er fjernet, hænger den øverste del af chassiset kun fast med nogle få skruer. Det samme gælder for skærmen. Så snart hængselskruerne er blevet fjernet, kan man løfte den af.

[pt id=’2018661′ size=’large’ link=’file’]

 

Spil med musklerne
Når tastaturet og skærmen er fjernet, står baseenheden som regel tilbage som en selvstændig enhed. De to dele, vi er inter-esserede i, er kølerne.
Den lille finder man i alle modeller fra mellemklassen og opefter; den er til processoren. Den store afkøler gpu’en. Når man har fjernet skruerne til dem, bør hele konstruktionen falde ud.

[pt id=’2018662′ size=’large’ link=’file’]

 

Ud med den, venner
Hvis laptop-processoren er sokkelmonteret, har man mulighed for at udskifte den, hvis den er beskadiget. Man kan også opgradere den.
Det er ofte muligt at springe et par trin op ad GHz-skalaen med mobile processorer. Hvis processoren er sokkelmonteret, bør du kunne se en skrue stikke ud fra siden af kølemodulet. Den skal du løsne og fjerne.

[pt id=’2018664′ size=’large’ link=’file’]

 

Hjernetransplantation
Det er ligesom med den ekstra scene fra Terminator 2: Nu har du adgang til laptoppens hjerne. Skru skruen ud, så kan du løfte den op fra zif-soklen som med enhver anden processor.
Af hensyn til kompatibiliteten bør du finde laptoppens originale specifikation og se, hvilke processorer der kan fås til den. De er understøttet af din models bios.

[pt id=’2018663′ size=’large’ link=’file’]

 

Put hende i seng
Sæt processoren omhyggeligt tilbage i zif-soklen. I stedet for at bruge en løftestang skal du blot stramme skruen igen.
Husk at smøre en lille smule varmepasta på processoren, før du geninstallerer kølemodulet. Ligesom med en desktopprocessor er det nødvendigt for effektivt at aflede varme til køleren.

[pt id=’2018665′ size=’large’ link=’file’]

 

Store laptopmodeller er gerne enkle indeni, men komplicerede at reparere, fordi mange moduler er loddet direkte på bundkortet.

Vores sidste laptopmodel er en kompleks, professionel model. En almindelig Intel Core-model med 15″-skærm er gerne meget enkel indeni. Hvis man nogensinde åbner den, skal man være heldig for at finde meget andet end bundkortet og kølemodulet. Alt andet er loddet direkte på bundkortet. Det er med til at reducere omkostningerne fra udvikling og produktion til vedligeholdelse og support.

Bortset fra løbende opgraderinger er de hyppigste problemer med laptops porte, der svigter, navnlig strømforbindelsen, men det kan også dreje sig om hovedtelefonstik og usb-porte.

Hvis man er heldig, er der tale om aftagelige moduler eller plugin-forbindelser, men det er ikke almindeligt. De er sandsynligvis loddet direkte på bundkortet. Det gør dem sværere at udskifte, men det er ikke umuligt.

Vi viser her, hvordan man kan udskifte både en fastloddet komponent og et plugin-modul. Det bør i teorien fungere med enhver komponent. De komponenter, der er nemmest at udskifte, er imidlertid normalt strømsokler og lydstik. Vi viger uden om usb-porte, for de har som regel langt mere fysisk understøttelse på grund af deres størrelse.

Sæt gang i sagerne

Som vi var inde på i forbindelse med netbooks, er det ikke umuligt at udskifte hele bundkortet. De er nemme at fjerne, og det er også ligetil at skifte cpu. Hvis man har en gpu, kan den også udskiftes. Det største problem bliver at finde et nyt bundkort. Sandsynligvis er eBay det bedste bud, men det skader ikke at undersøge, om den oprindelige producent kan levere et direkte, men det er stadig dyrt.

Indtil nu har vi opsøgt den yderste grænse og har splittet systemet ad til den sidste komponent. Chassiset kan være beskadiget af revner eller huller, og det behøver man ikke at leve med.

De fleste gør det selv-forretninger sælger epoxypasta. Den kan man forme med hænderne og udfylde en del af kabinettet, eller man kan reparere revner. Den bliver stenhård og sikrer, at et beskadiget chassis bliver vandtæt. Man kan også slibe epoxyen og male den, så resultatet ser professionelt ud.

Et andet udbredt problem, laptop-ejere lider under, er, at eksterne strømforsyninger svigter. Også her er eBay det enkle svar, og man kan få strømforsyninger til en brøkdel af prisen. Et andet irritationsmoment i denne forbindelse er slidte elledninger. Man kan nemt finde almindelige strømstik på nettet, og de er nemme at montere.

Reparation af skærmen

Når du ved, at det er skærmen, den er gal med, skal du finde en passende erstatning på eBay eller hos en specialist. Den kan koste helt ned til 500 kroner.
Hvis du har andre skærmproblemer såsom en mør eller flimrende skærm, er grunden sandsynligvis den vekselretter, der giver skærmen strøm.

Prøv først at skifte den ud, for det er langt billigere end skærmen. Hvis problemet viser sig at være skærmens baggrundslys, skal du bruge en ny skærm. Du får adgang til selve skærmen ved at fjerne gummipakningerne og de skruer, der er bag dem.

Nu kan du komme til skærmen. Du skal afmontere eventuelle kabler, der fører til skærmens bagside, og skrue den fri af rammen. Du installerer den nye skærm ved at gennemføre processen bagfra.

Top-tips

eBay er din ven. Hvis du søger specifikke komponenter til en reparation eller opgradering, er det bedste bud sandsynligvis eBay. De kommer som regel fra Hongkong eller et andet sted i Kina, og leveringstiden er derfor omkring to uger.

1. Tastaturer
Vi ved alle, at laptop-tastaturer ikke er verdens mest solide ting. Heldigvis er det nemt at udskifte dem. Så snart en tast af awsd-typen begynder at skabe sig, burde du kunne vride din fleksible ven ud af kabinettet, fjerne båndkablet og få installeret et nyt.

2. Touchpad
Normalt er touchpads indbygget i laptop-chassiset på den ene eller anden måde, bortset fra dem, der har deres egen forbindelse. Det betyder, at hvis din touchpad bliver beskadiget, skal du udskifte hele historien. Det er ikke realistisk at prøve kun at udskifte touchpad-delen. Det skyldes både måden, den er installeret på, og dens forbindelse til bundkortet.

[pt id=’2018666′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Laptoppens indre dele – klik på billedet for at forstørre.”‘]

Laptoppens indre dele - klik på billedet for at forstørre.

3. Moduler
Vi har allerede talt om WiFi-mini-pci-e-porte, men de er ikke de eneste muligheder, man kan finde skjult inden i en laptop. De to her (til venstre) er et bluetooth-modul og et 3G-modul. De er begge nemme at udskifte og fjerne, hvis man aldrig bruger dem for at opnå en lille strømbesparelse. Den større enhed er det eksterne lan og modem-modulet. Hvis det bliver beskadiget, er det nemt at udskifte det.

4. Udvidelse
Hvis du kommer ud for en defekt komponent eller forbindelse, er det ikke altid nødvendigt at åbne maskinens chassis. Ved hjælp af ekstern usb, hukommelseskort eller express-kort kan du udskifte mange enheder med eksterne udvidelser. Det er måske ikke fikst eller strømbesparende, men det er i hvert fald en nem løsning, som du trygt kan vælge uden for store omkostninger.

Udskift en defekt strømforbindelse og få liv i den døde laptop

Strømproblemer
En af de komponenter, der tit bliver beskadiget på grund af hyppig brug, er laptoppens elledning.
Der er nogle, der formulerer konspirationsteorier i den forbindelse, men det er en del, der nemt kan erstattes.
Mange bruger simple dele som den på billedet. Den kan man få på tjenester som edbpriser.dk og pribot.dk.

[pt id=’2018667′ size=’large’ link=’file’]

 

Gå i dybden
Strømforsyningen sidder ofte under mange lag i maskinen. Hvis den er en tilsluttet komponent, kan man blot bestille den ønskede reservedel hos producenten eller for eksempel på edbpriser.dk eller
pribot.dk.
På billigere modeller er strømforsyningen sandsynligvis loddet direkte fast på bundkortet.

[pt id=’2018668′ size=’large’ link=’file’]

 

Udskift den beskadigede del
Lenovo har været så betænksom at tilfø-
je millioner af skruer, men man har også brugt en masse ekstra kort, der kan fjernes.
Når man er nået dertil, skal man blot tilslutte en enkelt forbindelse og en jordet ledning. Resten består i at føre kablet under det tilføjede netværkskort.

[pt id=’2018669′ size=’large’ link=’file’]

 

Forbindelser på bundkortet er et velkendt problem

Få overblik over skaden
Periodiske udfald kan skyldes flere ting, men en af de værste syndere, bortset fra beskadigede kabler, er selve forbindelsen.
Med tiden kan den fysiske påvirkning plus udvidelse på grund af varme knække et loddepunkt og begynde at forårsage lydproblemer eller få hele forbindelsen til at svigte.

[pt id=’2018670′ size=’large’ link=’file’]

 

Ud med den gamle
Når man skal fjerne en bundkort-loddet forbindelse, skal man bruge en loddekolbe, loddetin og 2 mm loddefedt.
Placer loddefedt på loddepunktet, hold loddekolben over det et øjeblik, kom lidt loddetin på, brug loddekolben igen et øjeblik, og fjern den. Loddefedtet opsuger tinnet, så man skal blot blive ved, til det er helt væk.

[pt id=’2018671′ size=’large’ link=’file’]

 

Ind med den nye
Sørg for at vælge den rigtige forbindelse. Pres den hårdt mod kortet, og smelt loddetin på loddepunkterne.
Lad være med at holde loddekolben et bestemt sted i mere end et par sekunder, ellers risikerer du at beskadige nogle komponenter. Afprøv resultatet, og så er du klar.

[pt id=’2018672′ size=’large’ link=’file’]

 


TAGS
Bærbar
Guide
Laptop
reparation

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S