Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Den perfekte studie-pc til pengene

Det nye studie- og skoleår starter nu, og så skal du måske have opgraderet dit sikkert vigtigste værktøj, computeren. Her tester vi nye bærbare og mobile computere, som er prismæssigt inden for rækkevidde, men alligevel er vidt forskellige. Så er du godt rustet til at vælge.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kunne du vælge fra øverste hylde, ville du måske vælge en Ultrabook – en ekstrem let, tynd og ret kraftig bærbar pc med Intels prædikat, med ultraskarp skærm og høj ydelse. Men når nu skolen og studiet starter igen, skal der også tages hensyn til bankkontoen.

Den dyreste og vildest udstyrede computer er nok heller ikke egnet til studiemiljøet, hvor den konstant skal slæbes med rundt til timer og studiegrupper – på cykel og på ryggen til fods – hvor der er risiko for hardwareskader eller – gys – at computeren bliver stjålet. Også derfor er det måske smart med en lidt billigere bærbar, hvor pris og ydelse matcher godt.

Læs også: 7 stærke råd før du køber en studie-computer

Den bærbare computer er de fleste studerendes vigtigste værktøj. Men oftest er der ikke behov for nogen energibombe, blot en kvik maskine til at skrive på, til at skabe præsentationer, tjekke mail og gå på nettet. Selvfølgelig er der studier, som stiller større krav – for eksempel hvis du skal være grafiker, fotograf eller skal knuse store talmængder på ingeniørstudiet. Men det er undtagelser.

Den letteste løsning er en tablet med tastatur. Det er ikke en optimal kombination, hvis du skal skrive meget eller udføre avanceret deling. Men for nogle studerende er det en god måde at få flere fordele på en gang, og det er ikke alle studier, som har høje softwarekrav.

De billige er lette

Vægten skal selvfølgelig være så lav som muligt. Men her kan selv de prisfornuftige maskiner være det rigtige valg i dag. Vægten falder og falder, og du behøver ikke længere investere i en Ultrabook eller MacBook Air for at undgå hold i ryggen eller ømme albuer. Mange prisfornuftige maskiner vejer nu kun lige i overkanten af et enkelt kilo, og det er da til at leve med.

Det gælder især for computere med skærmstørrelser op til 13”, og netop denne skærmstørrelse anbefaler vi som maksimal i denne sammenhæng, hvis du ikke har særlige behov (igen grafikere og fotografer) eller vil have en computer, som også er optimal til film og kan bruges til gaming. For jo mindre computeren er, des nemmere får du den med frem og tilbage på studiet, og det er noget, du erfaringsmæssigt vil sætte pris på.

Vidt forskellige i test

På de næste sider tester vi fire bærbare, der er vidt forskellige, så du kan bedømme, hvilken type du foretrækker. Der er sågar en Chromebook blandt de testede computere.

Testdeltagerne er selvfølgelig kørt gennem vores sædvanlige måleprocedure (nogle af dem kan dog ikke måles, da de ikke kører Windows). Men vi har i lige så høj grad prøvet dem i praksis, da det jo er mindst lige så vigtigt, hvordan tastaturet er at skrive på, hvordan skærmen opfører sig under forskellige lysforhold (både ude og inde), og hvor hurtigt maskinen kommer fra dvale og ud på netværket.

På et studie vil du jo skulle åbne og lukke for computeren mange gange i løbet af en dag.
Vi har taget et par alternative bud med, nemlig tablets med tastatur. Kan de bruges som substitut til den bærbare pc? For nogle studerende er svaret faktisk ja.

Også hybrid-pc’erne er med i testen. De er efterhånden blevet så kraftige, at de er et reelt alternativ til en traditionel bærbar, uden at du skal betale ”boksen”. Faktisk er testens vinder en 2 i 1-model!

Kig på de næste sider og find den type, der passer bedst til dig. Husk også, at langt de fleste modeller fås i andre konfigurationer. Er der for eksempel for lidt harddiskplads eller lignende, kan du tilvælge efter behov. Og så skal det da også siges, at de testede maskiner er ligeså relevante for dig, selvom du bestod din sidste eksamen for 5, 10 eller 40 år siden.

Læs testene her:

Dell Chromebook 11 3120
HP PC13-080no
Acer Aspire Switch 10E
Asus Transformer Book T100CHI

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]