Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Den perfekte bærbare til gaming – og til meget mere

Gaming er kommet til de bærbare for at blive – for vi vil ikke kun have spiloplevelser hjemme ved skrivebordet. Her får du gode råd til den perfekte gaming-maskine, som vel at mærke kan bruges til så meget andet.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er ikke mange år siden, at seriøs gaming kun kunne foregår på en stationær pc – hvis du da ikke lige havde investeret i en ligeså stationær spillekonsol. Det har forandret sig fuldstændig. Nu kan du opleve dine seriøse favoritspil hvor som helst: i toget, i sommerhuset, på ferien og så videre. Der er næsten ingen bånd, som binder dig, for den bærbare gaming-computer er et reelt alternativ til den stationære computer.

Når ordet ”næsten” dukker op i sætningen, er det fordi, visse forudsætninger skal være til stede. Kravene til specifikationerne er høje, og det har sin pris i form af højere hardwarevægt og større dimensioner, end når man går efter en bærbar computer til de almindelige, dagligdags opgaver. Hvortil kommer, at en bærbar med gamingpower ikke er en helt billig sag.

Pointen ved en bærbar gaming-computer er, at du skal kunne tage den med dig overalt. Derfor kan det godt betale sig at være lidt nøjeregnende med vægten. En bærbar på omkring 5 kilo er ingen fornøjelse på farten. Så du kan overveje at indgå nogle gode kompromisser mellem vægt, ydelse og pris. Vil du have toppen af poppen ydelsesmæssigt, så skal du dog indstille dig på, at både vægt og dimensioner er i den tungeste ende af skalaen.

Dedikeret grafikkort

Det vigtigste sted ikke at opsøge et kompromis er ydelsen, og når du har en computer, der har en meget heftig processor, har du også en computer, du kan bruge til alle mulige andre opgaver. På den måde kan du også bedre argumentere for den relativ store investering. Du bør som minimum have en Intel Core i7-processor.

Denne fås i forskellige varianter, men uanset udgave har du med denne processor et godt udgangspunkt. Ydelsesmæssigt er der et kæmpe spring fra en i5-processor til en i7. Så er det sagt.

Et andet kendetegn og et absolut must med en gaming-bærbar er et dedikeret grafikkort. I stedet for at have et grafikkort, der er bygget ind i bundkortet og deler hukommelse med den almindelige bruger-ram, får du et grafikkort, som kan sammenlignes med det kort, som du finder i en stationær computer til gaming. Det har en meget stærk grafikprocessor og egen video-ram, som gør maskinen hurtigere, end hvis den blot har sin almindelige hukommelse.

Arbejdshukommelsen behøver dog ikke være højere end 8 GB i en gaming-computer, netop fordi den har video-ram til at varetage grafikken. Men har maskinen mere, er det kun en fordel, når du arbejder med andre opgaver.

Ikke kun til gaming

En gaming-computer er nemlig på grund af sin høje hastighed også god til alle mulige andre opgaver. Du kan have mange programmer kørende på samme tid, uden at den bliver presset af den grund. Du kan håndtere meget store billedfiler – og er det netop det, som du især vil bruge den til, er det en god idé at få mere end 8 GB ram, og at tjekke på forhånd, om det er muligt at installere mere.

Hvis du kan lide at arbejde med videoredigering, vil en gaming-computer også være oplagt. Grafikkortet vil forholdsvis let kunne håndtere arbejdsopgaverne sammenlignet med andre computere, og du slipper for langsomme ordrer og hakket afvikling.

Gaming-bærbare har en relativ stor skærm, og det gør maskinen velegnet til andre former for underholdning. Og når du har full HD-opløsning på en 17”-skærm eller større, kan flere personer se med på skærmen på samme tid. Så er computeren et muligt alternativ til et tv i sommerhuset.

Læg dertil at de fleste gamingbærbare har god lyd. Det skyldes selvfølgelig, at man benytter et godt lydkort, men i lige så høj grad, at de større chassiser tillader større højttalere end du er vant til i de tyndere og mindre bærbare, vi normalt køber. Med god plads i chassiset bliver der plads til større højttalere og et større resonansrum.

Læs testene her:

Lenovo Ideapad Y510
Asus G750JH
Sony VaioFit 15 SVF15A1Z2E
ABook 900HD
Dell Alienware 18

Kortlæser, USB 3.0 og HDMI er der masser af plads til. Tjek også, om der er en let tilgængelig lydudgang til hovedtelefoner.

8 GB hukommelse er fint og reelt nok for en bærbar pc til gaming. Skal du bruge den til andre tunge opgaver, er 12 eller 16 GB at foretrække. Tjek, om maskine kan opgraderes så meget.

En ny trend er to harddiske. I en gaming-bærbar er der plads til det – det vil typisk være en ssd-disk til styresystemet og en almindelig harddisk til alle andre data. Løsningen er ikke et must, men maskinen bliver lidt hurtigere end ellers.

Skærmen skal minimum være 15-16”, når den skal bruges til spil og helst i full HD-opløsning (1920 x 1080 pixel).

I en stor gaming-bærbar er der både plads til og god fidus i at have et optisk drev. Da maskinen egner sig til at vise film, vil et Blu-ray-drev være oplagt.

Der er plads i chassiset til gode højttalere. Et godt stereosæt, gerne med indbygget subwoofer og surroundeffekt, er at foretrække.

En gaming-bærbar er ofte mere end 5 centimeter tyk, og det giver udfordring i forhold til at få en ordentlig håndstilling. Desuden vejer den ofte mere end 3-4 kilo, så det er nok mere en slæbbar end en bærbar. Men man må lide for underholdningen.