Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Den mørke tid kræver et rigtigt fotokamera

De fleste af os snapper billeder med vores smartphone, men i den mørke tid vil kamera-mobilen ofte komme til kort og du er bedre tjent med et rigtigt fotokamera. Læs her, hvordan du får bedre billeder i mørket, og bliv inspireret til en gave, som modtageren bliver glad for.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hvis du vil se noget i mørke, skal du tænde lys. Det gælder også, når du skal fotografere i vinterhalvåret, hvor dagene er korte, og solen står lavt på himlen. Når du kigger dine vinter-billeder igennem, vil du opdage, at de ofte ikke har samme klarhed i farverne, som de billeder du tog i sommer. Der er ikke lys nok til at vise hele farveskalaen eller de mange detaljer, som for eksempel et snefrit vinterlandskab gemmer.

Det hjælper nu ikke så meget med et snepudret landskab. Her er der nemlig et stort dynamikområde – dvs. der er stor forskel på de meget lyse områder i billedet, sneen, til mørke elementer eller figurer. Det stiller meget større krav til kameraets teknik, end når der er jævnt lys, eller når solen står højt på himlen.

Mange af os benytter i dag kameraet i vores smartphone, når vinter-begivenheder eller -stemninger skal indfanges. Det er nemmere, for mobilen har man jo altid ved hånden.

Men kameraet i en mobiltelefon har ikke samme kvalitet som i selv billige kompaktkameraer, og særligt under vanskelige lysforhold vil du få markant bedre billeder med et rigtigt fotokamera, billeder, som du vil kunne glæde dig over som gode minder i mange år, fordi de er tydelige og lysstærke.

I et digitalt kamera – uanset om der er tale om et ægte fotokamera eller en kameramobil – vil en begrænset mængde lys betyde, at kameraet skal skrue op for lysfølsomheden. Det måles med enheden ISO, og på en normal sommerdag kan man nøjes med ISO 200, mens en vinterdag kræver ISO 1600, 3200 eller endnu mere.

Når kameraet skruer op for lysfølsomheden, kan du få bedre billeder under ringe lysforhold, men det kræver, at både kameraets billedsensor (ccd) og objektivet kan følge med. Hvis ikke det er tilfældet, vil billedet blive fyldt med ”støj”.

Det ser du især i billedets mørke områder, som vil blive grålige i stedet for helt sorte. Zoomer du ind på billedet, vil du opdage en masse små, grå prikker. Det er digital støj, som kameraet laver, fordi der mangler lys.

Hver pixel har en linse

På dette punkt vil et fotokamera i næsten alle tilfælde være bedre end en kameramobil, og det skyldes to faktorer: Billedsensoren i et kamera er større end det du finder i en smartphone og objektivet er større.

I et ”rigtigt” digitalt fotokamera er billedsensoren langt større end i en smartphone, hvor der skal være plads til så mange andre funktioner. Derfor er der bedre plads mellem hvert billedpunkt, hver pixel, og sikrer mindre støj. Det skyldes især, at lysindfaldet under ringe forhold er skævt.

Det kommer ind fra siderne og kan ikke nå ned til hver pixel på sensoren. Det problem er mest graverende i mobiltelefoner. For i et fotokamera har hver pixel sin egen lille linse, der kan opsnappe lyset fra de skæve vinkler. Denne linse er der ikke plads til i billedsensoren i en smartphone.

Lukker mere lys ind

I praksis har du måske selv oplevet det, vi beskriver her. Tager du billeder under gode lysforhold med din smartphone, vil resultatet være ganske udmærket. Men så snart du har ringe lysforhold, hvor der er stor kontrast mellem lys og skygge i samme motiv, bliver billedkvaliteten drastisk forringet. Her vil et godt fotokamera give et langt mere tilfredsstillende resultat.

En anden vigtig forskel mellem et fotokamera og et kamera i en smartphone er objektivets størrelse og kvalitet. Et godt fotokamera har et stort objektiv, så der slipper meget lys ind til billedsensoren. Sensoren får flere lysfotoner at ”opsamle”.

Det vil altid give bedre billeder med sådan et objektiv end med et objektiv, som slipper mindre lys igennem. Et stort objektiv sikrer lysere billeder med god dynamik mellem lysstærke og lyssvage elementer. Under vanskelige lysforhold, som vi typisk oplever i vinterhalvåret, har det ekstra stor betydning med et godt objektiv.

Canon Powershot er blandt de bedste kompaktkameraer, Det ultratynde
kamera har forrygende 30x ægte, optisk zoom, så du let kan få billeder i
kassen, når ungerne leger ude i sneen. Det hele overvåges og styres via en
stor 3”-skærm på kamerahusets bagside.

FAKTA
Type: Kompaktkamera
Opløsning: 16,1 megapixel
Vægt: 269 gram

Et af verdens mest kompakte, ægte spejlreflekskameraer. EOS 100D har udskifteligt objektiv og skyder billeder i hele 18 megapixel opløsning. Den store billedsensor i kombination med objektiv og effektiv billedprocessor giver dig gode muligheder for optimale billeder under svære lysforhold.

FAKTA
Type: Digitalt spejlreflekskamera
Opløsning: 18 megapixel
Vægt: 406 gram (hus)

Skal der skydes actionbilleder på skipisten eller kælkebakken, er dette GoPro-kamera en af markedets bedste løsninger. Her kan du optage video i detaljeret HD-opløsning. Kameraet er også fint til fotooptagelser, hvor du får billeder med 12 megapixel opløsning. Kan tage 10 fotos på et sekund.

FAKTA
Type: Actionkamera
Opløsning: 12 megapixel
Vægt: 136 gram (med hus)

Trods det meget kompakte format får du med Sony Cybershot W810 hele 20,1 megapixel opløsning, og sensoren er af CMOS-typen, som er specielt god til optagelser under ringe lysforhold. Kameraet har desuden en række automatiske indstillinger, der tilpasser sig situationen.

FAKTA
Type: Kompaktkamera
Opløsning: 20,1 megapixel
Vægt: 111 gram