Home » Betalingssoftware » Den komplette guide til Windows 8
Den komplette guide til Windows 8

Den komplette guide til Windows 8

Share

Lanceringen af Microsofts længe ventede Windows 8 nærmer sig hastigt. Hvad kan du forvente dig? Her giver vi dig den komplette introduktion

Så er det snart tid til frigivelsen af et nyt Windows-styresystem, som fuldstændig vil ændre måden, vi bruger vores computere på. Springet fra Windows XP til Windows Vista gav en bred vifte af forbedringer og nye features, som vi efterhånden er begyndt at undre os over, hvordan vi før i tiden overhovedet kunne leve uden. Windows 7 byggede oven på disse features, finjusterede og perfektionerede dem sideløbende med, at nye kom til – og blev dermed den hidtil bedste version af Windows.

Men hvad kan vi forvente os af Windows 8? Specielt for os, som netop har investeret i Windows 7 og er fuldt ud tilfredse?

Windows 8 er umiddelbart Microsofts mest dristige forsøg på at revolutionere måden, vi bruger vores computere på, siden premieren på Windows 95.

Vores computervaner har udviklet sig meget hen over de sidste år, og Windows 8 er resultatet af disse forandringer. Vi bruger i stigende grad mobiltelefonen til at læse og sende mails, mens andelen af os, som læser mails på den traditionelle måde på computeren er svagt dalende.

Vi er i dag vant til at have adgang til vores mails, foretrukne hjemmesider, spil og sågar tv-programmer, når vi er på farten, og det har Microsoft indset.

Windows 8 repræsenterer en helt ny tilgang fra Microsofts side. Det flytter alt det, vi elsker ved Microsoft, væk fra skrivebordet og den stationære arbejdsplads og ind i en verden, hvor vi frit kan gå på nettet, bruge applikationer og arbejde med Windows, hvor det passer os.

Forestil dig et Windows, som afvikles ligeså gnidningsfrit på en tabletcomputer som på en stationær. Forestil dig et Windows, som starter stort set omgående, og hvor alle dine tidligere anvendte programmer åbner der, hvor du var kommet til, da du lukkede dem.

Forestil dig et Windows, som du kan tage med og få adgang til mails, dokumenter og personlige filer overalt i verden.

Dette er potentialet i Windows 8, og når det frigives, vil det indvarsle en helt ny – og meget spændende – æra for din computer. Lad os vise dig nogle af de bedste features, som du måske ikke har hørt om.

[pt id=’2020562′ size=’large’ link=’file’]

 

Den lækre, nemme og berøringsvenlige Metro-brugergrænseflade er nok den mest spændende nyhed i Windows 8

Windows 8 er spækket med opjusteringer og forbedringer, men den største forandring – og den som har størst chance for at ændre måden, vi interagerer med vores pc’er på – er det nye Metro-interface. Hvis du har en Windows Phone 7-smartphone, vil du sandsynligvis genkende elementer af brugergrænsefladen.

Specielt de store fliser, som repræsenterer spil og apps, samt det simple og elegante design. Lighederne mellem Windows 8’s Metro-interface og menuerne i Windows Phone 7 er ikke en tilfældighed. De er en del af Microsofts plan om gennem Windows 8 at forene din brugeroplevelse uanset, om du er på en stationær computer, en bærbar eller en smartphone.

Klar til at blive rørt ved

Siden lanceringen af Windows 7 er små, bærbare og berøringsfølsomme tabletcomputere blevet umådeligt populære. Dengang var Windows 7 den mest berøringsvenlige version nogensinde af Windows, men det egnede sig bedre til store berøringsfølsomme skærme end til tablet-computernes mindre skærme. Men alt dette vil nu ændre sig med Windows 8.

Takket være sit design, som fra bunden er skabt til at være hurtigt og nemt at bruge på en hvilken som helst berøringsfølsom skærm uanset størrelsen, vil Windows 8 ikke kun træde ind på markedet for tabletcomputere og måske også revolutionere det.

Hvordan vil Windows 8 opnå dette? Hvad vil få det til at skille sig ud i den stigende trængsel på markedet for tabletcomputere?

Fliserne er i live

Først og fremmest giver Metro-interface de unikke ”Live Tiles”, dynamiske fliser. Disse fliser repræsenterer installerede apps i Windows 8. Ikke alene er de på grund af deres størrelse nemme at læse og betjene på en berøringsfølsom skærm, de kan også opdateres øjeblikkeligt via app’en og dermed give dig ekstra information.

For eksempel vil skærmflisen for Outlook-app’en vise antallet af ulæste mails, du har liggende i din indboks, mens skærmflisen for app’en Weather løbende opdateres og dermed afspejler det aktuelle vejr.

Dette betyder, at du får et samlet overblik over dine apps, uden at du skal åbne hver enkelt app for selv at tjekke efter. Med Metro-interfacet er det samtidig utrolig nemt selv at arrangere fliserne, så dine favorit-apps er lige ved hånden.

[pt id=’2020564′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Klik på billedet for at forstørre.”‘]

Klik på billedet for at forstørre.

Interessen samler sig om Metro-interfacet, men skrivebordet har også fået en større overhaling

Skrivebordet i Windows har fra start været en af grundstenene i Microsofts styresystem. I begyndelsen var det stedet, hvor du havde dine ikoner og genveje, men efterhånden har skrivebordet udviklet sig til at blive en utrolig brugbar og vigtig del af systemet.

Ved første øjekast kan det se ud som om, der ikke er sket meget siden Windows 7, men efter et par minutter i selskab med Windows 8’s nye skrivebord vil du hurtigt opdage, hvor meget nyt der er blevet tilføjet.

Mens Metro-interfacet er smart til hurtigt og nemt at styre apps, hjemmesider og medier, er det Windows 8-skrivebordet, du skal bruge til mere komplekse opgaver såsom tekstbehandling og søgning i dine mapper. Modsat tidligere versioner af Windows er skrivebordet nemlig ikke det første, som dukker op, når du logger på, men derimod Metro-brugergrænsefladen. Vil du ind på skrivebordet, skal du derfor enten klikke på skrivebords-flisen eller på Windows-tasten på tastaturet.

Se også:  "Billig" iPad med større skærm

Den første forandring, som du bemærker, er også den største. Startmenuen, den trofaste del af Windows siden Windows 95, er forsvundet. I stedet for den velkendte liste af programmer og genveje, får Windows 8 en simplere menu med ganske få valgmuligheder, nemlig: indstillinger, enheder, deling og søgning.

Når du holder Windows-tasten nede og derefter F-tasten for at aktivere søgning, kan du finde og køre programmer uden den gamle startmenu. Vælger du punktet apps, får du en alfabetisk liste over installerede apps og programmer, som blot skal aktiveres med et klik.

[pt id=’2020569′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Klik på billedet for at forstørre.”‘]

Klik på billedet for at forstørre.

Båndets nye funktion

En anden feature er båndet, som kendes fra Windows Explorer, når du bladrer mellem mapper og filer på computeren. Hvis du har Microsoft Office 2007 eller 2010, eller har brugt programmet Paint i Windows 7, vil du genkende dette bånd. Opsætningen er indholdsafhængig, hvilket betyder, at båndet viser forskellige faner og valgmuligheder alt efter, hvad du foretager dig og dermed gør det lettere at arbejde med filer og mapper.

Hvis du klikker på et programs exe-fil for at aktivere det, vil du se en applikationsfane optræde på båndet, og det giver dig mulighed for at pinne filen til proceslinjen, køre den som administrator eller løse eventuelle kompabilitets-problemer, hvis programmer ikke vil køre.

Alle de gode grunde til at have Windows 8 på din mobile computer

En af de største forandringer i måden, vi bruger vores computere på, skyldes tabletcomputeren. Disse tynde maskiner giver os hurtig og nem adgang til vores mails, søgning på nettet, spil og arbejde med apps. De har forandret vores forventninger til, hvad vores computere kan og på hvilken måde.

Med en tablet er det ikke længere acceptabelt at skulle vente, mens styresystemet vågner. Nu skal systemet være i stand til at gå ud af dvale uden forsinkelse. Batteriets levetid skal også være længere, end den vi tidligere har ladet bærbare slippe af sted med.

Trods sin store succes er Windows 7 ikke bygget fra bunden til tabletcomputere. Men med Windows 8 har Microsoft sat tabletcomputere i forgrunden.

De to største tablet-styresystemer er Apples iOS, som findes på iPad, og Googles Android. Begge har ulemper, som Windows 8 nu kan slippe udenom. Vi ser her på de bedste grunde til, at du skal vælge Windows 8 på din tablet.

Sådan bliver brugerfladen

Windows 8’s største fordel på tablets er den spritnye Metro-brugerflade, som passer perfekt til den berøringsfølsomme skærm på en tabletcomputer. Som en potent udgave af brugerfladen i Windows Phone 7 vil Metro-interface gøre brugen af Windows 8 på en tabletcomputer til en fornøjelse. Metro fungerer hurtigt og konsekvent, men vigtigst af alt er det nemt at bruge.

Alle dine apps, spil, favoritsider og indstillinger på computeren kan hurtigt og nemt tilgås via Metro-interface. De store fliser er ikke blot nemme at vælge med fingerspidsen, mange applikationer understøtter også, at fliserne opdateres i realtid, så du har endnu mere information ved hånden. Den store skrifttype i Metro-interface gør det nemmere at læse informationerne på mindre skærme.

Samtidig kan du tilpasse brugergrænsefladen ved at flytte fliserne rundt og dermed få hurtig adgang til dine favoritter. Du kan også vælge form og størrelse på fliserne. Med lidt finjustering og omrokering vil du hurtigt få et Windows 8, som arbejder og ser ud, som du vil have det.

I Metro-interface kan dine apps også arbejde sammen. Hvis du søger et bestemt ord i søgemaskinen Bing, kan du overføre søgeordet til en anden applikation.

[pt id=’2020573′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Perfekt match: Interfacet er ideelt til tabletcomputere.”‘]

Perfekt match: Interfacet er ideelt til tabletcomputere.

Så kompatibelt er det bagud

Windows 8 har indbygget bagudrettet kompabilitet. Metro-brugerfladen er selvfølgelig perfekt til afvikling af apps specifikt designet til tabletcomputere, men nedenunder kører der en fuld version af Windows, og det betyder, at de fleste af dine foretrukne programmer fra tidligere Windows-versioner vil køre gnidningsløst på Windows 8. De er ikke optimeret til brug på en tabletcomputers berøringsfølsomme skærm, men det giver Windows 8-brugeren en kæmpe fordel.

Så længe dit program eller spil er kompatibelt med Windows, og såfremt din tabletcomputer er kraftfuld nok til at håndtere det, behøver du ikke vente på, at der bliver udgivet en tablet-specifik udgave af dit program eller spil.

Dermed får du med Windows 8 adgang til en kæmpe samling af eksisterende software. Selv gamle programmer og spil fra Windows 95 og Windows 98 vil fungere uden problemer takket være den udvidede kompabilitet i Windows 8.

[pt id=’2020574′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Bagudkompatibel: De fleste ældre programmer kan bruges i Windows 8.”‘]

Bagudkompatibel: De fleste ældre programmer kan bruges i Windows 8.

En samlet oplevelse

En god grund til at køre Windows 8 på sin tablet er muligheden for at opnå en let overgang mellem din mobil, tablet og stationære. Aldrig før har brugeroplevelsen været spredt over så mange forskellige enheder. Du behøver ikke gå på kompromis med de forskellige features i Windows 8. Er din tabletcomputer stærk nok, vil du nyde godt af alle de samme features og redskaber som i den stationære udgave.

[pt id=’2020575′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”På tværs: Alle Windows 8-enheder vil få det samme udseende.”‘]

På tværs: Alle Windows 8-enheder vil få det samme udseende.

Fokus på sikkerhed

Fordi Google har en afslappet holdning til sikkerheden over for det, som lukkes ind på Android Market, har der været en række episoder, hvor apps har været inficeret med ondsindet kode. Microsoft er opmærksom på sikkerheden og tjekker hver gang, at der ikke slipper inficerede apps ind på Windows Store. Windows 8 vil også være kompatibel med de velkendte Windows-antivirus-programmer.

[pt id=’2020576′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Lav risiko: Sikkerhed og uensartede opdateringer vil ikke være et problem.”‘]

Lav risiko: Sikkerhed og uensartede opdateringer vil ikke være et problem.

Windows Store: nye apps

Windows Store er stedet, hvor du får apps til tabletcomputere og smartphones. Der er dog endnu ikke så mange apps som i Apple AppStore eller Android Market. Windows Store gør det nemt at finde og købe apps, som er specifikt designet til Windows 8. Det simple, men dog elegante design gør det nemt at lede efter specielle apps eller søge i kategorier såsom spil eller musik.

Se også:  Fortæl os om dine tablet-vaner og vind

Fra forsiden af Windows Store vil du kunne finde links til informationer om de nyeste og mest populære apps. Windows Store vil også huske, hvilke apps du tidligere har set på og downloadet og kan dermed give dig personlige anbefalinger af apps. Kataloget i Windows Store er indekseret af søgemaskiner, så du kan også bruge Bing eller Google til at finde apps.

[pt id=’2020577′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Apps til salg: Køb apps i den nye Windows Store.”‘]

Apps til salg: Køb apps i den nye Windows Store.

Støtte fra producenter

Når tabletcomputerne med Windows 8 rammer markedet, vil de sandsynligvis komme fra førende hardwareproducenter. Modsat Apples iPad2, som udelukkende er skabt og designet af Apple, vil du få stor valgmulighed, når det gælder Windows 8 tabletcomputere. I 2011 blev Windows 8 fremvist ved Build-konferencen på en Samsung Windows 8 tabletcomputer, og det så spændende ud.

Samme år bekræftede HP, at de også vil lave Windows 8-tabletcomputere. Yderligere går der rygter om, at Nokia til sommer vil sende en Windows 8-tablet på gaden. For Windows-brugere er der meget at se frem til, når Nokias salgsdirektør Stephen Elop fortæller, hvordan firmaet vil stjæle rampelyset fra iPad:

”Nye muligheder for tabletcomputere er på vej, og det vil uden tvivl ændre dynamikken på markedet.”

[pt id=’2020578′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Valgmuligheder: Der forventes flere Windows 8-tablets.”‘]

Valgmuligheder: Der forventes flere Windows 8-tablets.

Internet Explorer 10

Når Internet Explorer 10 bliver lanceret, vil det kun blive til Windows 7 og Windows 8. Googles Chrome-browser regnes i dag for den hurtigste, men i det nye Windows 8’s Metro-interface forventer Microsoft, at IE 10 arbejder helt problemfrit og kan blive den hurtigste og mest brugervenlige browser til tabletcomputere.

Det er en flot vision og vil være en markant forbedring af Microsofts browser.

[pt id=’2020580′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Bedre browser: Med Internet Explorer 10 kan du surfe hurtigere.”‘]

Bedre browser: Med Internet Explorer 10 kan du surfe hurtigere.

Et væld af processorer

Tablets med Windows 8 kan fungere på processorer fra ARM, Intel og AMD. ARM-processorer er specifikt designet til mobile enheder, herunder tabletcomputere, hvilket sikrer stor kraft og lavt batteriforbrug. Så kan du foretage krævende opgaver uden at dræne batteriet. Under-støttelsen fra Intel og AMD betyder, at du kan køre Windows 8 på en stationær, en bærbar og en kraftig tablet.

[pt id=’2020581′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”Fleksibelt system: Windows 8 kan afvikles på en lang række processorer. “‘]

Fleksibelt system: Windows 8 kan afvikles på en lang række processorer.

Hurtig ydelse

Microsoft har lagt sig i selen for at gøre Windows 8 til det hurtigste operativsystem på markedet. Ved at minimere belastningen på hukommelsen, reducere indlæsningstiden og understøtte USB 3.0 og Hyper-V-teknologi kan Windows 8 ride med på den næste bølge af superhurtige teknologier.

[pt id=’2020565′ size=’large’ link=’file’]

 

TRE MILLIONER DOWNLOADS

Siden Windows 8 Developer Preview kom sidste år, har du haft mulighed for at hente og afprøve Windows 8. Der har været tre millioner downloads. Selv om udviklerudgaven er langt fra at være slutproduktet, så giver den et godt indtryk af, hvad vi kan forvente os.

[pt id=’2020566′ size=’large’ link=’file’]

 

Kun små pc-krav

Windows 8 har så lette minimums-specifiktioner, at selv ældre og mindre kraftige pc’er kan afvikle det nye styresystem. Der kræves blot en 1 GHz-processor, 1 GB RAM, 16 GB fri plads på harddisken (32 GB ved 64-bit computere) og DirectX 9-grafik WDDM 1.0. Så kører det.

[pt id=’2020567′ size=’large’ link=’file’]

 

Internettet og internet-forbundne apps vil blive en stor del af Windows 8, så Microsoft har gjort et stort nummer ud af at sikre, at browseren kan trække læsset. Med en avanceret JavaScript-motor og hardware-acceleration kan brow-seren effektivt bruge af din computers arbejds-kraft og loade websider hurtigere end nogensinde.

[pt id=’2020568′ size=’large’ link=’file’]

 

1 I gang med dit favoritprogram

Når du har en del applikationer installeret, kan det tage lidt tid at finde dine favoritter, specielt hvis du bruger mus og tastatur fremfor at røre ved skærmen. For at gøre det nemt og hurtigt skal du først åbne dit favoritprogram fra skrivebordet i Windows 8.

[pt id=’2020570′ size=’large’ link=’file’]

 

2 Fastgør programmet

Mens programmet er åbent, skal du højreklikke på dets knap i proceslinjen og vælge funktionen ”Pin dette program til proceslinjen”. Luk derefter programmet og træk ikonet til venstre og slip det. Tryk derefter på Windows-tasten for at komme tilbage til Metro-skærmen.

[pt id=’2020571′ size=’large’ link=’file’]

 

3 Brug genvejen

Hold nu Windows-knappen nede og tryk på F1-tasten. Herefter dukker Windows 8-skrivebordet frem, og dit valgte program vil åbne. Når du trykker F2, vil det næste program i rækken åbnes – som standard er det Internet Explorer – og så fremdeles.

[pt id=’2020572′ size=’large’ link=’file’]

 

Javascript

JavaScript bruges til at vise dynamiske og komplekse elementer som interaktive spil og medier. Bruges også i PDF-dokumenter og skrivebords-gadgets.

Pinning

Fastgør programmer og genveje. Vil du have hurtig adgang, fastgør du programmer til proceslinjen eller startmenuen. I Windows 8 kan stort set alt fastgøres til startskærmen i Metro.

Flise

Metro-interfacet består af store fliser, som repræsenterer applikationer. De er tilstrækkelig store til at blive brugt effektivt på en berøringsfølsom skærm. Nogle fliser kan indeholde information omkring programmet. For eksempel, hvor mange ulæste mails du har.

Exe-filen

Exe-filen indeholder programmets installationsfil, som åbnes ved hjælp af et dobbelt museklik. For eksempel hedder filen i Microsoft Word 2010 word.exe.


TAGS
apps
javascript
Metro-interface
pinning
Tablet
Windows 8
Windows Store

DEL DENNE
Share

Seneste Tech test
Seneste konkurrencer

Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

Alt om DATA

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@altomdata.dk

Datatid TechLife

Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@datatid.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Lautrupsgade 7,
DK-2100 København Ø
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg / Prislister:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Medieinformation


Alt om DATA, Datatid TechLife  © 2019
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S