Home » Kamera » Den komplette guide til spejlløse kameraer
Den komplette guide til spejlløse kameraer

Den komplette guide til spejlløse kameraer

Share

Det digitale spejlreflekskameras dage er måske snart talte. I stedet tager det spejlløse kamera – også kaldet systemkameraet – mere og mere over. Det er kompakt og tager billeder i høj kvalitet

I årtier var det eneste seriøse eller ”ordentlige” kamera, fotoentusiaster kunne finde på at købe, et SLR-kamera (single-lens reflex). Det blev fulgt af DSLR (digital single-lens reflex) – det digitale spejlreflekskamera – da markedet skiftede fra analog til digital teknologi.

Men i 2009 skete der noget afgørende nyt. Det første ”spejlløse” kamera dukkede op, Panasonic G1. I de mellemliggende godt og vel 10 år blev kameramarkedet fuldstændig forandret. Ikke kun på grund af de spejlløse kameraer (også kaldet systemkameraer), men også fordi smartphones efterhånden har udraderet kompaktkameraet.

Grundlæggende kan man kalde alle kameraer uden spejle for ”spejlløse” – herunder mobiltelefoner og kompaktkameraer. Men navnet refererer normalt kun til det, som vi her giver dig en guide til: Kameraer, hvor du kan anvende og udskifte de objektiver, man kender fra de digitale spejlreflekskameraer (DSLR).

DSLR er stadig de professionelle fotografers foretrukne værktøj. Men markedet er ved at forlade det traditionelle kamera. Det viser alle salgstal. Hvis man tager et kig på de nye modeller, som er kommet på markedet i 2019 og 2020, er der kun en håndfuld DSLR’er. Det store flertal er spejlløse.

Se også:  Sonys nye topmobil er den første med ægte zoom-kamera

Som navnet antyder, er den største forskel mellem DSLR’er og spejlløse kameraer manglen på spejl. I et DSLR-kamera reflekterer et spejl billedet op i en optisk søger. Når du tager et billede, vipper spejlet til side, så lys kan ramme kameraets sensor. I et spejlløst kamera er sensoren hele tiden eksponeret for lys og fremviser et elektronisk genereret billede i søgeren eller på den skærm, der sidder på bagsiden af kameraet.

Også Fujifilm har gode, spejlløse kameraer. Denne flagskibsmodel, X-T4, koster  14.000 kr.

 

Fordele uden spejl

Det tog et stykke tid, før den spejlløse revolution virkelig brød ud. Fordelene var ikke store nok til at opveje ulemperne. Men i takt med at flere og flere producenter gik ind i dette marked og innovationen tog til, blev situationen nærmest vendt på hovedet. Mange mennesker køber stadig DSLR – der er mange billige modeller – men de fotofolk, der går efter de nyeste tech-opfindelser, vælger nu det spejlløse kamera.

En af de store fordele ved de tidlige spejlløse kameraer var den lille størrelse. Uden spejle indbygget, kan kamerahuset konstrueres mere kompakt. De tidlige modeller fra Panasonic og Olympus brugte også mindre sensor – hvilket siden er blevet normen. Så samlet set var enhederne små, lette og særdeles mobile. Nu skulle du ikke længere bestille tid hos den lokale kiropraktor, blot fordi du havde investeret i et kvalitetskamera.

Se også:  Insta360 X3 [TEST]: Kompakt actionkamera med to ansigter

Det gælder stadig, at det gennemsnitlige spejlløse kamera er mindre end DSLR-konkurrenten. Men indførelsen af større sensorer har gjort forskellen mere marginal. I mange tilfælde er der slet ikke nogen forskel i størrelsen på kamerahusene. Det er næppe et problem for de fotoentusiaster, som kan lide følelsen af vægten og størrelsen og nyder de betjeningsfordele, god plads kan give. Så man skal ikke uden videre afskrive de lidt større modeller, vi nu ser.

»Da der ikke er noget spejl, kan billed-
hastigheden komme meget højt op.«

En af de værste ting ved de tidlige spejlløse kameraer var den elektroniske søger. Den var langsom, uklar og havde lav opløsning. Den levede på ingen måde op til den oplevelse, som en optisk søger gav. Men i de senere år har producenterne brugt mange kræfter på at forbedre den elektroniske søger. Så gode er nogle af dem blevet, at selv mange af de mest traditionsbundne fotografer har overgivet sig.

1 2 3 4Næste

TAGS
Canon
Fujifilm
Kamera
lumix
mirrorless
nikon
Sony
spejlløst kamera

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her
Annoncelinks


AOD/AOD.dk   © 2022
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S