Home » Byg selv » Den komplette guide: Byg din egen pc
Den komplette guide: Byg din egen pc

Den komplette guide: Byg din egen pc

Share

Uanset om man er begynder eller veteran, kan vi alle lære noget nyt om det at bygge en pc 

Som læser af dette magasin ved du utvivlsomt noget om computere, og du vil gerne blive klogere. Når det gælder om at bygge en pc fra grunden, er der talrige faldgruber, man skal undgå, og mange tricks, man skal være opmærksom på. Man skal have de rigtige redskaber, den rigtige viden og den rigtige grad af følelsesmæssig ligevægt for at blive ved med at prøve, når noget uundgåeligt går galt.

Det er ikke nødvendigvis billigere at bygge sin egen computer, og det er ganske afgjort sværere end at købe et færdigt system, men det giver mere kontrol med hardwarens funktioner. Selv hvis man er en hårdtprøvet hardwareguru, kommer man ud for talrige problemer, når man går i gang med at bygge en pc. Derfor leverer vi dig her nogle af vores bedste råd til pc-selvbyggeren. 

(01)
Planlæg dit projekt

Først skal man tage stilling
til, hvad maskinen skal bruges til. Skal den være en muskelstærk 4K-gaming-
maskine? En videoredigerings-platform? En god, gammel arbejdsmaskine? Uanset udgangspunktet er det vigtigt først at definere projektets formål. Denne definition vil være afgørende for stort set hvert eneste aspekt af den færdige maskine, fra valget af processor til det operativsystem, man vil installere. Overvej også, hvor pc’en skal placeres – under skrivebordet eller under fjernsynet i dagligstuen? Hvis der er nogen nøglekomponenter, du vil inddrage – et specifikt kabinet eller en gpu, der er ideel til formålet – så find ud af det så hurtigt som muligt. Undersøg dog også alternativerne.

(02)
Søg mere viden

Undersøg tingene! Der ligger et væld af oplysninger på internettet – fra guider til anmeldelser – og der er også masser at finde i det magasin, du læser lige nu. Anmeldelser er en meget nyttig kilde til viden om de dele, man skal bruge. Producenternes websites er også interessante; de fleste har PDF’er, manualer og specifikationslister, der kan vise sig at være uvurderlige, når det gælder om at gå i gang med at bygge en maskine.

Se også:  Sådan bliver pc’en bedre i 2021

(03)
Lav en liste over alle dele

Når du har dannet dig nogle ideer om, hvordan den færdige maskine skal se ud, er tiden inde til at lave en liste over de komponenter, du vil bruge. Et smut til http://pcpartpicker.com (se billedet ovenfor) er en god ide; her kan du få overblik over dit budget og oprette en løbende liste over de komponenter, du vil bruge. Desuden gør websitet opmærksom på eventuelle forekomster af inkompatibilitet, som du måske ikke selv ville få øje på. Tænk grundigt over dit budget på dette stade – man kan nemt komme til at bruge for meget på gpu’en og glemme at gemme nok til en ordentlig strømforsyning. Medmindre du har meget travlt, er det som regel en god ide at vente, indtil komponenterne kommer på udsalg – med lidt tålmodighed burde du kunne skære 10-20 procent af den samlede pris. Og husk: RGB-lys kan se pænt ud, men sæt ydelsen i højsædet.

(04)
Skil kabinettet ad i atomer

Vi anbefaler altid, at man indleder ethvert byggeprojekt med at splitte kabinettet ad i atomer: Fjerne sidepaneler, støvskjolde og vinduer. Hvis du ikke skal bruge harddiskskuffer eller ekstra bøjler, fjerner du også dem. Lad være med at sætte dem ind igen; på den måde øger du luftstrømmen ved at maksimere den ledige plads inden i kabinettet, og du får bedre plads til kabelføring. Vær forsigtig, når du fjerner fingerskruer, navnlig på glaspaneler. Det er alt for nemt at efterlade et uappetitligt fingeraftryk på dit i øvrigt uplettede kabinet.

Se også:  MSI Prestige 14 EVO [TEST]: Godt alternativ til de kendte mærker

Et NZXT H400i micro-ATX-kabinet, efter at det er blevet splittet ad.

(05)
Gem emballagen

Lad være med at smide æskerne væk. Navnlig er den æske, kabinettet bliver leveret i, nyttig både til opbevaring af paneler under byggeprocessen samt til opbevaring af andre komponenters æsker. Hvis du – ligesom vi – jævnligt bygger pc’er, kan den være en stor hjælp til at holde styr på, hvilke komponenter der er hvor. Bortset fra orden i sagerne er det klogt at gemme æskerne for det tilfældes skyld, at du får brug for garantien for at få erstattet en enhed. Det gælder især, når man arbejder med kabinetter med meget glas. Hvis man opbevarer vinduespanelerne mellem de flamingoplader, der følger med æsken, kan man forhindre, at de bliver ridset eller knust.

(06)
Valg af ventilator

Valget af ventilator er afgørende for at holde kabinettet afkølet. Generelt set er ventilatorer opdelt i to kategorier: store statisk tryk-ventilatorer og tynde luftstrømventilatorer med mange blade. De førstnævnte er beregnet til højtryksmiljøer såsom transport af luft gennem en tyk køler, mens den sidstnævnte variant flytter mere luft hurtigt gennem kabinettet, men med reduceret styrke. Hvis man monterer flere luftstrømventilatorer i kabinettet, får man – som navnet antyder – en god luftstrøm. Statisk tryk-ventilatorer er derimod afgørende, hvis man bruger en alt-i-en-køler. Nogle ventilatorer bruger magnetiske lejer til ventilatoreren, hvilket giver mindre støj og længere levetid, men de koster typisk mere.

1 2 3 4 5 6 7Næste

TAGS
Byg din egen pc
gaming pc
pc

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S