Stortest: Den helt store skærmoplevelse

Stortest: Den helt store skærmoplevelse

Share

Test: billig versus dyr pc-monitor

Hvis du er på udkig efter en ny skærm til din bærbare eller stationære pc, så tag og kig med i denne stortest, hvor vi fokuserer på seks skærme i to priskategorier: fornuftige modeller op til 2000 kroner og luksusskærme op til 4000 kroner

 En computerskærm er ikke kun relevant, hvis du har en stationær pc, men også hvis du – som de fleste danskere – har en bærbar pc derhjemme. For så kan du få blæst skærmbilledet op i en praktisk størrelse eller i et format, der giver underholdning på pc’en en helt ny dimension. Du kan også få ekstra arbejdsplads, fordi du kan flytte programmer, vinduer og andet fra den bærbares skærm og til den store pc-monitor og tilbage igen.

Læs også:  7 sikre råd før du køber ny skærm

Hvis du køber en separat skærm for at få mere ud af direkte tv-udsendelser, video eller spil, vil vi anbefale, at du også kobler et separat sæt stereohøjttalere på. De flade pc-monitorer har samme svaghed som flade tv-skærme: Lyden er slet ikke kraftig og god nok.

Se også:  Test: Prof 27”-computerskærm til stærk pris

Du får ikke et skarpere billede med en stor, tilsluttet skærm. En 11”-skærm kan have samme opløsning som en skærm på 30”, så de indeholder den samme mængde billedinformation. En moderne bærbar pc har normalt en skærm med full HD-opløsning, (dvs. 1920 x 1080 pixel), hvilket også er den mest udbredte mængde billedpunkter i monitorverdenen (selv om 4K vinder frem). Alt bliver blot større på den tilsluttede skærm, og du kan bedre aflæse tekst og websider, nemmere arbejde med billedredigering, layout og lignende, og du kan have flere vinduer åbne samtidig uden at miste overblikket.

Læs også:  Trenden lige nu: Buede skærme og ultra-opløsning

Oplev prisforskellen
Separate skærme fås i mange vidt forskellige prislag. Men for de fleste af os er priser fra 1500 kroner op til 4000 kroner det mest interessante felt. Derfor har vi valgt at teste to priskategorier: skærme op til 2000 kroner og skærme op til 4000 kroner. Vi har delt dem op, således at hver kategori får sin egen testvinder. Det er mest fair, for der er ret stor kvalitetsforskel mellem de to prisklasser.

Se også:  Test: Acer Predator XB271HU

Men du får en stor skærm uanset, om du ofrer 2000 kroner eller det dobbelte. I den prisbillige klasse er to ud af de tre testede modeller faktisk hele 27” store, og alle leverer full HD-opløsning. I den dyrere kategori får du ligeledes full HD-opløsning, men højere komponent- og panelkvalitet, og en enkelt af skærmene er på hele 32” med en opløsning på 2560 x 1440 pixel. Specifikationerne er forbavsende ens i de to priskategorier. Forskellene viser sig ikke på dataarket, men når du kigger på skærmene. 4K-opløsning (3840 x 2160 pixel), som vinder mere og mere frem, skal du længere op i pris for at få fat på. I hvert fald indtil videre.

Del denne