Den evige trussel

Den evige trussel

Share

Cyberkriminalitet er kommet for at blive. Men ud over at trusselsbilledet er blevet permanent, er det også blevet langt mere insisterende end tidligere. I dag spionerer alle mod alle – selv allierede venner – og det at være cyberkriminel har ændret karakter fra at være en hobby for it-nørder til at være en levevej for fuldtidsprofessionelle

Hvis man skal tro Forsvarets Efterretnings-tjeneste – og i disse tider, hvor den digitale sikkerhed jævnligt viser sig fra sin mest skrøbelige side er der næppe grund til andet – er cybersikkerheden i danske virksomheder mere end nogensinde før i farezonen for at blive kompromitteret. Det gælder vel at mærke såvel private som offentlige virksomheder.

Således hedder det i den seneste efterretningsmæssige vurdering fra Forsvarets Efterretningstjeneste, udgivet i starten af november måned, at ”Spionage mod offentlige myndigheder og virksomheder fortsat udgør den alvorligste cybertrussel mod Danmark og danske interesser”.

Gennem de seneste år er omfanget af cyberspionage mod Danmark steget betydeligt, alt imens metoder og teknikker er blevet stadig mere avancerede. Truslen fra cyberspionage mod danske myndigheder og virksomheder er således særdeles høj, og på langt sigt er det meget sandsynligt, at stadig flere stater vil udnytte internettet offensivt. Således hedder det videre i efterretningen, at ”Spionagen primært udføres af statslige og statsstøttede grupper”.

Se også:  Sikker software – er i konstant udvikling ...

AOD02_trussel01

Fra åben pral til skjult spionage
At både danske og udenlandske virksomheder er i farezonen, når det gælder it-sikkerheden, er der ikke noget nyt i. Men selv om hackeren i skikkelse af den digitale landevejsrøver i ly af bits og bytes stadig færdes langs netkabler og gemmer sig i Wi-Fi-forbindelser, er det i dag helt andre og langt mere insisterende kræfter, der er på spil.

Hackerens rolle som ”bad guy”, der skulle og – ikke mindst kunne bekæmpes – var klart defineret. I dag spionerer alle mod hinanden, og selv blandt allierede regeringsvenner kan ingen længere føle sig sikker. Hver gang en ny spionaffære opdages, bukker man sig blot i støvet, beklager dybt over for omverdenen og lover, det aldrig vil gentage sig – for derefter at fortsætte sine lyssky aktiviteter.

Se også:  Test: Password Safe

Risikoscenariet har med andre ord ændret sig. Truslen kommer ikke så meget fra den ensomme ulv, der bryder ind i en it-installation, fordi han vil vise sig. Truslen kommer fra rege-ringer og organisationer, der målrettet går efter permanent overvågning af din virksomheds aktiviteter ned til mindste detalje – i det skjulte uden, at du nogensinde opdager det…!

Fejl 40 er den største risikofaktor
Det kræver en helt ny tilgang til begrebet datasikkerhed og ikke mindst en klar holdning til det at have en beredskabsplan. Både hvad angår den it-mæssige drift og selve
datasikkerheden samt ikke mindst, hvad angår den forretningsmæssige drift. Noget mange virksomheder ganske og aldeles glemmer.

1 2 3 4 5 6 7 8 9Næste

Del denne