Home » Printer » Del printeren på lokalnetværket
Del printeren på lokalnetværket

Del printeren på lokalnetværket

Share

Deler du din printer med andre brugere, udnyttes dens ressourcer meget bedre. I denne artikel viser vi hvordan og ser nærmere på nogle alternative muligheder, de fleste synes at overse.

Der var en gang – før Windows for Workgroups så dagens lys tilbage i 1992 – at det at skulle dele data mellem flere computere, var en sej og pinefuld proces.

For at overføre en eller flere filer fra en computer til en anden, skulle du først gemme det på en diskette – og hvis der var mange filer, skulle du bruge flere disketter.

Derefter skulle du bære disketten eller bunken af disketter over til den anden computer og kopiere dem ind på harddisken på den anden computer, før du kunne anvende filerne.

Endnu værre var det, når du skulle skrive noget ud på en printer, der var tilsluttet en anden computer.

Dengang var printerne nemlig endnu ikke udstyret med deres egen netværksstik, for netværk var stadig noget, der var forbeholdt større virksomheder, og den eneste måde, du kunne skrive noget ud på, var ved, at printeren var tilsluttet direkte til en computer.

Men ikke nok med at du skulle gemme dokumentet på en diskette og bære det over på den computer, der havde printeren tilsluttet, du kunne også komme ud for, at formateringen på dokumentet gik fløjten, fordi du ikke havde skrevet det til den printer, du ville skrive det ud på!

Jo, det var nærmest et langt forhindringsløb, som den moderne pc-bruger slet ikke kan forestille sig i dag.

For med Windows for Workgroups gav Microsoft startskuddet til netværk for alle.

Væk var kravet om en central server, der kontrollerede netværket, og pludselig krævede det ikke andet end at trække netværkskablerne og sætte et netkort i computerne, så var de forbundet og kunne dele filer og printere på kryds og tværs af hinanden.

Dengang var det en stor ting, og noget du virkelig kunne mærke i det daglige arbejde med computeren. Senere klappede du så internettet på lokalnetværket, og den moderne computer var født!

Netværk handler om at dele

Grundlæggende set handler netværk om at dele de ressourcer, der er på eller tilsluttet de enkelte computere i netværket og at gøre de delte ressourcer nemt tilgængelige for de enkelte brugere på netværket.

Det gælder således f.eks. internetforbindelse, mapper med delte data og printere.
Dengang en ordentlig printer kostede tusindvis af kroner, gav det god mening af dele disse forholdsvis dyre ressourcer.

Det samme gjaldt harddiskplads, der førhen også var en ret bekostelig investering.

Siden hen er priserne på både printere og gigabyte styrtdykket, men selv om det er tilfældet, er der ingen, der har koblet en dedikeret printer til hver eneste computer i husstanden eller har flere terabyte harddiske sat i dem.

I stedet anvender du de muligheder, netværket giver for at dele ressourcerne, og i stedet for at købe en middelmådig printer til hver enkelt computer investerer du i en noget bedre, der for alvor kan skrive f.eks. farvefotos ud i en kvalitet, der matcher dem, fotohandlere kan levere.

Uanset om du deler dine printere over netværket for at spare penge, ofrer pengene på en dyrere, større printer eller bare vil dele de printere, du nu en gang har i husstanden, så kommer denne artikel omkring alt, hvad der er værd at vide om printerdeling over et Windows-netværk.

[pt id=’2007468′ size=’large’ link=’file’]

 

Lige så let som USB

At dele en printer via netværket er stort set lige så let som at slutte den til USB-porten. Faktisk er det lettere, for du skal nemlig slet ikke rode med hardwaren.

Alt hvad du behøver, er en printer, der er tilsluttet computeren via USB eller parallelporten, samt at computeren er koblet på et kablet eller trådløst netværk – og så selvfølgelig at printeren er installeret, og du har installeret de rigtige drivere til den pågældende printermodel.

Mange tror stadig, at de skal dedikere en computer til at være printerserver eller have en printer med netstik eller have koblet printeren til en særlig netværks-enhed, der deler printeren på netværket.

Men faktisk kan alle og enhver på netværket få adgang til de printere, du nu en gang har sluttet til computeren.

Men der er dog nogle tilfælde, hvor en dedikeret printserver kan være en fordel. F.eks. hvis du vil samle husstandens printere i et enkelt værelse, så du er fri for at høre på støjen eller kunne lugte dem (det sidste gælder især laserprintere).

Det kan enten løses ved at købe den føromtalte netværksenhed, der fungerer som printerserver eller købe en printer med indbygget printerserver og netværksstik.

Det sidste er nok det mest normale i dag, fordi netværksbaserede printere er blevet så billige, at alle kan være med.

Men har du en gammel computer til overs, kan du også bruge den som printerserver.

Så kan du eventuelt også centralisere harddiskkapaciteten, så det er lettere at tage sikkerhedskopier af de vigtigste data eller opbygge et RAID, der er et system af flere harddiske, der giver en sikrere opbevaring af dine data, fordi du så kan genskabe data, selv om en enkelt af harddiskene går i stykker.

[pt id=’2007460′ size=’large’ link=’file’]

 

Del printere

Uanset om du anvender en central printerserver eller blot deler de printere, du har tilsluttet de enkelte computere i husstanden, skal du først vælge at dele printeren i Windows, før husstandens øvrige medlemmer kan få adgang til printeren – ja, og så skal den naturligvis være tændt!

Hvis printeren er helt ny, skal den naturligvis først tilsluttes computeren, og de nødvendige drivere skal installeres.

Det klares som regel ved at tilslutte printeren til et USB-stik på computeren og derefter åbne Printere og faxenheder fra Start-menuen i Windows XP eller vælge Printere fra Kontrolpanelet i Windows Vista eller åbne Enheder og printere fra Start-menuen i Windows 7.

I alle tilfælde klikker du derefter på Tilføj en printer-genvejen. Yderligere detaljer gennemgås i rammen ”Sådan installerer og deler du en ny printer” andet steds i artiklen.

Her har vi valgt at vise, hvordan du deler i Windows XP, men fremgangsmåden er stort set den samme i nyere versioner af Windows.

Når printeren er installeret korrekt på computeren, er alt, hvad du skal gøre for at dele den, at højreklikke på printeren i Printere og faxenheder-vinduet og vælge Deling i genvejsmenuen.

Er printeren ikke tændt eller ikke tilsluttet computeren, er ikonet for den pågældende printer nedtonet i vinduet.

På Deling-fanen markerer du Del denne printer-genvejen og giver printeren et sharenavn, der fortæller de andre brugere, hvad det er for en printer, der er tale om.

Hvordan det gøres i praksis, gennemgås i rammen ”Del eksisterende printere” andet steds i denne artikel.

Igen er skærmbillederne fra XP, men som du kan se andetsteds på opslaget, ligner både Vista- og Windows 7-udgaven af dialogboksen XP’s på en prik.

Anvend en delt printer

Så snart printeren er delt på netværket, kan de andre brugere få adgang til den ved at klikke på Del denne printer-genvejen i Printere og faxenheder-vinduet og vælge printeren i den guide, som gennemgås i rammen ”Opret forbindelse til en delt printer” andet steds i artiklen.

Så installeres de nødvendige drivere helt automatisk, uden at du behøver foretage dig andet end at vælge printeren – i hvert fald hvis du anvender Windows 7, Windows Vista, Windows XP eller Windows 2000.

Se også:  Stor Windows-opdatering klar: Her er de nye funktioner

Anvender du ældre versioner af Windows, er du nødt til at installere driverne manuelt på den computer, der skal anvende den delte printer. Det gennemgås i boksen ”Forskellige Windows-versioner” andet steds i artiklen.

Du kan også oprette forbindelse til en delt printer via Netværkssteder eller via kommandoprompten, hvis du skulle få den besynderlige ide.

Bestem, hvem der må skrive ud

I langt de fleste tilfælde, kan alle på netværket anvende de printere, du har delt. Det er da også standardindstillingen i Windows.

Men i nogle tilfælde, f.eks. hvis du har investeret i en dyr farveprinter, kan det være nødvendigt at begrænse adgangen til printeren eller lukke ned for udskrifter i bestemte tidsrum.

Der er ikke noget mere ærgerligt, end at komme hjem og opdage at junior har udskrevet en masse billeder, der er hentet ned fra internettet og har brugt alle farvepatronerne eller den dyre farvetoner til laserprinteren.

For at opsætte en mere restriktiv adgang til en printer kræver det, at du anvender Windows XP Professional eller som minimum Windows Vista Home Premium på den computer, printeren er sluttet til.

Ved hjælp af indstillingsmulighederne på Sikkerhed-fanen i Egenskaber-dialogboksen for den pågældende printer kan du bestemme hvilke rettigheder, de enkelte brugere har for at udskrive på og administrere printeren og de dokumenter, den skriver ud – og om de i det hele taget må skrive ud på printeren.

Vil du begrænse tilgængeligheden til en printer, så du f.eks. ikke kan skrive ud på en støjende printer, der står i soveværelset, kl. to om natten, kan det klares fra Avanceret-fanen.

Markér Tilgængelig fra-feltet, og angiv i hvilket tidsrum, det er tilladt at skrive ud på printeren.

Her kan du også bestemme, hvordan printeren skal håndtere udskrifter og f.eks. indsætte en såkaldt separatorside først i hver udskrift, der fortæller, hvem der har skrevet det pågældende dokument ud. I en almindelig husholdning er det dog nærmest spild af papir.

Ønsker du ikke at rode med Windows’ rettighedshåndtering, eller er du den lykkelige ejer af en Windows-version uden rettighedsstyring, kan du udnytte, at det er muligt at skjule netværksressourcer for andre brugere ved at sætte et dollartegn ($) efter delingsnavnet (sharenavnet).

Vil du f.eks. skjule husets dyre farvelaserprinter på netværket, sætter du bare et dollartegn efter, så kan de andre brugere ikke se den – hverken i Tilføj en printer-guiden eller via Netværkssteder.

Sikkerheden ved denne fremgangsmåde er dog ikke større end ”Ude af øje, ude af sind” og enhver bruger, der kender delingsnavnet inkl. dollartegnet kan sagtens oprette forbindelse til printeren. Så er det næsten mere sikkert ikke at dele printeren.

Fejlsøgning

Har du problemer med at oprette forbindelse fra de andre computere til en printer, der er delt på lokalnetværket, kan der være en hel del forskellige syndere, du kan skyde skylden på.

Oftest skyldes det dog en lidt for restriktiv firewall, der ikke tillader trafik via lokalnetværket, at netværket ikke er konfigureret korrekt, eller at netkort- eller printerdriverne er forkerte.

Firewall’en er oftest ikke problemet, men vil du undersøge, om det er tilfældet, skal du åbne den firewall, du anvender og undersøge om printer- og fildeling er tilladt.

Anvender du den indbyggede firewall i Windows, åbnes denne fra Sikkerhedscenteret eller kontrolpanelet, og på Undtagelser-fanen undersøger du om Fil- og udskriftsdeling er afkrydset.

Hvis det ikke er tilfældet, markerer du bare afkrydsningsfeltet ud for Fil- og udskriftsdeling, så skulle det i hvert fald ikke være det, der lægger hindringer i vejen.

Husk at gøre det på både den computer, der deler printeren og den computer, der skal anvende den delte printer.

Stort set den samme fremgangsmåde kan anvendes, hvis du benytter en anden firewall end den, der er indbygget i Windows.

Det kan også være en forkert opsætning af TCP/IP-indstillingerne på netværket, der driller.

Den letteste måde at kontrollere det på er ved at prøve at pinge den computer, printeren er tilsluttet (eller pinge selve printeren, hvis det er en netværksprinter) fra den computer, der skal oprette forbindelse til den delte printer.

Er du i tvivl om, hvilken IP-adresse den pågældende computer har, kan du finde den ved at skrive ipconfig /all ud for kommandoprompten.

Derefter kan du så pinge den pågældende IP-adresse fra kommandoprompten på den computer, du ikke kan få til at oprette forbindelse til den delte printer.

Får du ikke noget svar fra den pågældende IP-adresse, skyldes det højst sandsynligvis, at du ikke har sat nogen IP-adresser op på lokalnetværket.

For at kontrollere IP-adressen på de enkelte computere, åbner du kommandoprompten og skriver ipconfig /all. For at computerne er på samme netværk, skal de første tre talgrupper (mellem punktummerne) være ens – kun tallet efter det sidste punktum skal være forskelligt.

Lynkursus i IP-adresser

Vil du ændre på TCP/IP-indstillingerne på den enkelte computer, åbner du kontrolpanelet og dobbeltklikker på Netværksforbindelser. Her højreklikker du på LAN-forbindelse og vælger Egenskaber fra genvejsmenuen.

Markér Internetprotokol (TCP/IP) i listen på Generelt-fanen, og klik på Egenskaber-knappen. Har du en router på lokalnetværket, der tildeler IP-adresser til computerne på netværket ved hjælp af DHCP, skal du markere Hent automatisk en IP-adresse-feltet.

Har du ikke selv en router eller en server, der uddeler IP-adresser til computerne på netværket og har markeret Hent automatisk en IP-adresse-feltet, kan du godt komme ud for, at IP-adressen i virkeligheden tildeles af din internetudbyder.

Men da de råder over meget store IP-adressepuljer, er der en meget stor risiko for, at hver enkelt computer får en IP-adresse i hver sit adresseområde og derfor overhovedet ikke kan se hinanden, selv om de er forbundet til det samme fysiske netværk.

Har du ikke en lokal DHCP-server, skal du i stedet opsætte IP-adresserne manuelt på de enkelte computere.

Det gøres lettest ved at give den første computer IP-adressen 192.168.1.2, den næste adressen 192.168.1.3, den tredje adressen 192.168.1.4 og så fremdeles. Som undernetmaske vælges 255.255.255.0, og standardgatewayen sættes til 192.168.1.1 eller IP-adressen på den computer eller router, der eventuelt deler internetforbindelsen på lokalnetværket, hvis den deles via en computer.

[pt id=’2007462′ size=’large’ link=’file’]

 

Tag kontrol over den printer

Kan du se printeren på lokalnetværket via Netværkssteder eller Tilføj en printer-guiden, men kan du ikke få lov at printe ud på printeren, er det højst sandsynlig en forkert opsætning af eller en hel forkert printerdriver, der anvendes.

Kører den computer, der forsøger at få adgang til den delte printer med en ældre udgave af Windows, skal du sørge for også at installere en driver til den pågældende Windows-version på den computer, der deler printeren.

Kan du ikke umiddelbart huske, hvor du har lagt cd’en med drivere til printeren, eller fulgte der ikke drivere med til andre Windows-versioner, så læg vejen forbi producentens hjemmeside, og hent dem fra deres supportside.

Fantomet i netværket

Nogle gange kan du komme ud for, at ingenting hjælper på problemet. du kan se printeren, men kan simpelthen ikke få forbindelse til den!

Den står som et spøgelse i Netværkssteder og vil slet ikke snakke med andre computere end den, der har direkte forbindelse til den.

Se også:  It-industrien går sammen: Aldrig mere ransomware

I sådanne tilfælde er der ikke andet for, end at afinstallere printeren og fjerne printerdriverne fra systemet på både den computer der deler den og den, der skal have adgang til den – og så starte forfra igen.

Har du driverne lige ved hånden, behøver det ikke tage mange minutter, og oftest lykkes det efterfølgende at få det til at virke.

Du fjerner printeren og dens drivere fra Windows ved at markere printeren i Enheder og printere-vinduet (i 7) og i Printere og faxenheder-vinduet
(i XP) eller Printere-vinduet (i Vista) og trykke på Delete-knappen.

Derefter er det bare at klikke på Tilføj en printer-genvejen igen og tilføje printeren på ny til først den computer, den er tilsluttet og derefter til den eller de computeren, der skal kunne skrive ud på den via netværket.

Besværet værd

Selv om det kan drille, så vil du hurtigt erfare, at der er flere fordele end ulemper ved at dele dine printere over netværket.

Så du skal ikke lade dig afskrække af den sidste del af artiklen, for det er faktisk yderst sjældent, at der er problemer med at dele printere over netværket. Som regel er der ingen ben i det.

Det er virkelig plug and play, der slet ikke kan sammenlignes med tidligere tiders bøvl og ballade med at få printeren installeret og til at virke. God fornøjelse.

Selvom vi har valgt at bruge skærmbilleder fra WIndows XP til gennemgangene i denne artikel, så ligner fremgangsmåde og udseende af dialogboksene stort set nye versioner af Windows.

1. Kom i gang

Tilslut printeren til USB- eller parallelporten på den computer, der skal dele printeren på netværket. Læg den medfølgende cd i cd-drevet, og klik på Tilføj en printer-genvejen i Printere-vinduet.

[pt id=’2007467′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1. Kom i gang”‘]

1. Kom i gang

2. Guiden Tilføj printer

Nu åbnes Guiden Tilføj printer. Klik på Næste-knappen, og vælg Lokal printer, der er tilsluttet denne computer-feltet, og klik på Næste-knappen igen. Så finder Windows printeren og installerer driveren fra cd’en.

[pt id=’2007465′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2. Guiden Tilføj printer”‘]

2. Guiden Tilføj printer

3. Del printeren

Fortsæt guiden, til trinnet med printerdeling dukker op. Vælg et beskrivende navn til printeren i Sharenavn-feltet, så den er let at genkende. Når guiden er gennemført, dukker printeren op i Printere og faxenheder-vinduet.

[pt id=’2007463′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3. Del printeren”‘]

3. Del printeren

Der er mange måder at få forbindelse til en delt printer på.

1. Guiden Tilføj Printer

Guiden Tilføj printer er langt den nemmeste måde at oprette forbindelse til en delt printer på netværket. Vælg En netværksprinter… i guidens andet trin, vælg Opret forbindelse til denne printer-feltet i guidens næste trin, og klik på Næste-knappen, og find så den printer på netværket, der skal tilsluttes computeren.

[pt id=’2007470′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”1. Guiden Tilføj Printer”‘]

1. Guiden Tilføj Printer

2. Netværkssteder

En anden og lige så let måde at tilslutte en delt netværksprinter til din computer på er ved at åbne Netværkssteder og gennemse de computere, der er tilsluttet netværket. Find den printer, du vil slutte til din computer, højreklik på den, og vælg Opret forbindelse, så klarer Windows selv resten – oftest helt automatisk.

[pt id=’2007466′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”2. Netværkssteder”‘]

2. Netværkssteder

3. NET USE

DOS-programmer benytter såkaldt mapping til at oprette forbindelse til delte printere. For at få et DOS-program til at tro, at en netværksprinter er tilsluttet LPT1 på computeren, skal du åbne en Kommandoprompt og skrive net use lpt1:\computernavndeltprinternavn

[pt id=’2007464′ size=’large’ link=’file’ html_attrs=’title=”3. NET USE”‘]

3. NET USE

Hvis du vil anvende en delt printer fra en ældre version af Windows, skal du lige sørge for, at driverne til den er installeret korrekt.

Windows-versionerne siden Windows 2000 har meget til fælles, og det gælder bl.a. den måde de håndterer printere og printerdrivere på.

De er alle i stand til at installere driverne til en printer helt automatisk, og du kan uden problemer bruge en printerdriver skrevet til den ene version på en computer med en af de andre Windows-versioner.

Så snart en printer er installeret korrekt og delt under det ene operativsystem, kan den ses og anvendes af computere med det andet operativsystem.

Lidt anderledes forholder det sig med de ældre Windows-versioner, 95, 98 og bastarden Windows Me, der i praksis var en opgraderet Windows 98 med brugergrænsefladen og enkelte funktioner fra Windows 2000.

[pt id=’2007471′ size=’large’ link=’file’]

 

For at computere med disse ældre operativsystemer kan anvende en delt printer, skal du først sørge for, at printerdriverne til den pågældende Windows-version også er installeret på den computer, der deler printeren på netværket.

For at kunne gøre det, skal du først og fremmest have fat i den cd, der fulgte med printeren eller hente en driver-version til den ældre Windows-version på producentens hjemmeside, hvis den stadig er tilgængelig.

Det kan faktisk godt være noget af et problem at finde drivere til de ældre Windows-versioner, og alle nyere printere fås kun med drivere til de allerseneste Windows-versioner.

For at installere de ekstra drivere, skal du på den computer, der fungerer som printerserver, åbne Egenskaber-dialogboksen for den pågældende printer og klikke på Deling-fanen.

Nederst på fanen klikker du på Yderligere drivere-knappen. Så åbnes et vindue med samme navn, hvor du kan se, hvilke Windows-versioner der er installeret printerdrivere til allerede.

Markér afkrydsningsfeltet ud for den Windows-version, der skal installeres yderligere drivere til, og klik på OK-knappen. Så bliver du bedt om at angive placeringen af den nye driver og kan efterfølgende installere denne.

Bemærk i øvrigt, at hvis du har en computer på netværket, der anvender 64 bit versionen af Windows, så skal du også installere yderligere drivere til denne Windows-version, for at den kan benytte den delte printer.

Fra tid til anden kan et udskrift blive kvalt i PrintSpooler-tjenesten på den computer, der deler printeren på netværket.

I sådanne tilfælde så genstart Printspooler-tjenesten ved at vælge Start-menuen | Kør, skrive services.msc i Åbn-feltet, og klik på OK-knappen.

Højreklik på Print Spooler-tjenesten, og vælg Genstart i genvejsmenuen, så skulle det gerne være muligt at skrive ud på printeren igen.

Har du allerede tilsluttet en printer til computeren, er det nemt at dele den.

[pt id=’2007461′ size=’large’ link=’file’]

 

A: Egenskaber

Højreklik på printerikonet i Printere og faxenheder-vinduet, og vælg Egenskaber i genvejsmenuen. Så åbnes Egenskaber-dialogboksen for den pågældende printer. Klik derefter på Deling-fanen.

B: Del ikke

Ønsker du ikke længere at dele printeren, markerer du bare Del ikke denne printer-feltet. Vil du senere dele printere for en kortere periode, klikker du bare på Del denne printer-feltet igen – så får den automatisk sit gamle sharenavn igen, hvis du tidligere har givet den et.

C: Sharenavn

Når du har markeret Del denne printer-feltet, skal du vælge et sigende navn til printeren, som du skriver i Sharenavn-feltet.

Navnet skal være så beskrivende, at andre brugere kan regne ud, hvad det er for en printer, der er tale om. I mangel på bedre kan du bare bruge navnet på printeren, f.eks. ”HPLaser”.

D: Del

Det er ganske enkelt at dele en eksisterende printer. Bare markér Del denne printer-feltet, og vælg en Sharenavn til printeren.

E: Yderligere drivere

Har du tilsluttet computere til netværket, der anvender ældre versioner af Windows, kan du installere drivere til de gamle Windows-versioner ved at klikke på Yderligere drivere-knappen.

Det skal du også gøre, hvis du har computere, der afvikler Windows XP på en 64 bit processor eller en Alpha processor. Det sidste er næppe sandsynligt.


TAGS
del printer
Guide
Microsoft
nettet
Tips og trick

DEL DENNE
Share


Mest populære
Populære
Nyeste
Tags

Find os på de sociale medier

Modtag dagligt IT-nyhedsbrev

Få gratis tech-nyheder i din mail-indbakke alle hverdage. Læs mere om IT-UPDATE her

Find os på FaceBook

AOD/AOD.dk

Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
redaktion@aod.dk

Audio Media A/S

CVR nr. 16315648,
Brogårdsvej 22
DK-2820 Gentofte
Telefon: 33 91 28 33
info@audio.dk
Annoncesalg:
Lars Bo Jensen: lbj@audio.dk Telefon: 40 80 44 53
Annoncer: Se medieinformation her


AOD/AOD.dk   © 2021
Privatlivspolitik og cookie information - Audio Media A/S